Επιλογή Ευθύνης για την Ευρώπη

Toυ Μελέτη Ρεντούμη

Η τρέχουσα εβδομάδα είναι από τις πιο σημαντικές και κρίσιμες τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, καθώς οδηγούν στις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου. Μπορεί τα πολιτικά κόμματα αναλόγως των τάσεων και των δημοσκοπήσεων, να μιλούν άλλοτε για απλό μήνυμα και άλλοτε για πρόκριμα των βουλευτικών εκλογών, που μπορεί να πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις, η ουσία όμως είναι πως το αποτέλεσμα θα κρίνει πολλά στην ευρωπαϊκή και την διεθνή σκακιέρα.

Η αλλαγή φρουράς στην Ευρώπη, σημαίνει αλλαγές στην προεδρία των τεσσάρων βασικών θεσμικών οργάνων που είναι η Κομισιόν, το Συμβούλιο, το Κοινοβούλιο αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Μπορεί παραδοσιακά να γίνονται κάποιοι συμβιβασμοί για την αλλαγή ρόλων στην εξουσία μεταξύ των σημαντικότερων χωρών όπως η Γερμανία και η Γαλλία, ή ανάμεσα στα μεγαλύτερα κόμματα όπως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό και το Σοσιαλδημοκρατικό, αλλά το βέβαιο είναι, πως η μάχη αυτή την φορά θα είναι αμφίρροπη, καθώς τα προβλήματα είναι κρίσιμα και επηρεάζουν συνολικά την συνοχή της Ένωσης.

Ο υφέρπον λαϊκισμός σε αρκετά κράτη μέλη, ιδίως όταν συνδυάζεται με ακροδεξιές τάσεις και πρακτικές, αποτελεί ένα σημαντικό ανάχωμα στην ευρωπαϊκή διεύρυνση και διευκολύνει τους απανταχού ευρωσκεπτικιστές, στο να εδραιώσουν την παρουσία τους αλλά και να την αυξήσουν μέσω της εκλογής περισσότερων ευρωβουλευτών.

Αν μάλιστα οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στη νέα σύνθεση του Κοινοβουλίου εμφανιστούν κατακερματισμένες, θα είναι μία ήττα της φιλοευρωπαϊκής προσπάθειας στο να υπάρχει μία ενιαία οικονομική πολιτική αλλά και πολιτική άμυνας που θα μπορεί να προασπίσει παντού στον κόσμο τα ευρωπαϊκά συμφέροντα.

Με βάση τα παραπάνω και με το Brexit να βρίσκεται σε εξέλιξη, η Ελλάδα δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών ή πειραματισμών.

Θα πρέπει τόσο τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα όσο και οι πολίτες να προβούν σε επιλογές ευθύνης για την χώρα στηρίζοντας ανθρώπους που έχουν πραγματικά το ανάστημα και τα προσόντα να εκπροσωπήσουν την χώρα στην Ευρωβουλή, μέσω μίας ενιαίας εθνικής γραμμής και στρατηγικής που θα χαραχθεί συνολικά, ώστε να προωθηθούν τα ελληνικά συμφέροντα.

Η δεδομένη πολιτική κατάσταση και πραγματικότητα αυτή την στιγμή στην χώρα, δεν επιτρέπει δυστυχώς μία ψύχραιμη και σε βάθος συζήτηση για τα προβλήματα της Ευρώπης, καθώς σε λίγους μήνες επίκεινται και οι βουλευτικές εκλογές, γεγονός που πυροδοτεί μία σημαντική πόλωση κατά την διάρκεια των ευρωεκλογών.

Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις που καλείται να πάρει η Ευρώπη θα επηρεάσουν σημαντικά την πορεία της χώρας, καθώς μετά τις ευρωεκλογές, θα έχουμε πιθανότατα να αντιμετωπίσουμε μία διαφορετική Ευρωπαϊκή Ένωση, με μία ατζέντα που δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαφοροποιείται από την σημερινή.

Αν επικρατήσουν για παράδειγμα οι φωνές του λαϊκισμού, όπως της Λεπέν στην Γαλλία, ή του Σαλβίνι στην Ιταλία, τότε θα έχουμε αντίρροπες δυνάμεις, οι οποίες ενδέχεται να δημιουργήσουν και ανάλογες πολιτικές εξελίξεις στα ίδια τα κράτη μέλη και να έχουμε μία περίοδο απομόνωσης και εσωστρέφειας, αντί για διεύρυνση και πολιτική ενοποίηση.

Η Ελλάδα ως ισότιμο κράτος μέλος, οφείλει να έχει και μετά τις ευρωεκλογές ένα και μόνο στόχο. Να προασπίσει τις ευρωπαϊκές αξίες, να υπερασπιστεί την διεύρυνση, να αντισταθεί στον ευρωσκεπτικισμό και μέσα από τις διεργασίες των νέων θεσμικών οργάνων να προωθήσει κατάλληλα τα ελληνικά συμφέροντα τόσο στα οικονομικά όσο και στα εθνικά θέματα.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός