Εurogroup τώρα: Ο φόβος του τερματοφύλακα πριν από τα πενάλτυ

Του Νίκου Γαλάτη

Οι τελευταίες εξελίξεις. Oλοκληρώθηκε η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης . Συντάσσεται λίστα με τα προαπαιτούμενα για τις διαπραγματεύσεις. Συνάντηση έχουν αυτή την ώρα Άνγκελα Μέρκελ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Ντόναλντ Τουσκ και Μαριάνο Ραχόι ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης.

Το θετικό είναι ότι η  Σύνοδος ματαιώθηκε. Οι αντιρρήσεις προέρχονται από την Φινλανδία, την Σλοβακία και την Μάλτα. Οι Θεσμοί χαρακτήρισαν την ελληνική πρόταση θετική. Ο κίνδυνος προέρχεται από τους Αληθινούς Φινλανδούς, ένα λαϊκίστικο κόμμα που σχηματίστηκε όταν τοΑγροτικό Κόμμα χρεοκόπησε το 1995. Ο αρχηγός του κόμματος Timo Soini περιγράφει τον εαυτό του ως μαθητή του προφήτη Vennamo -“Το παιδί με ένα μεταπτυχιακό”. Είναι ένα κόμμα που παρουσιάζεται ως φίλος των “ξεχασμένων ανθρώπων” και εχθρός τωνς διεφθαρμένων και της “σάπιας ελίτ” της κοινωνίας. Θεωρεί τους μετανάστες απειλή, αποκηρύσσει την ομοφυλοφιλία και τον προγαμιαίο έρωτα.

Φωτό: EPA/LAURENT DUBRULE
Φωτό: EPA/LAURENT DUBRULE

Σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «΄Εστεραιχ», ο Αυστριακός καγκελάριος  Φαϊμαν υποστηρίζει ότι το να κινηθούν σήμερα όλες οι χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης σε μια θετική κατάληξη θα είναι μια τεράστια πρόκληση. Το ρήγμα στο θέμα της Ελλάδας διασχίζει όλη την Ευρώπη, και παρόμοιες διαφορές όπως στη Γερμανία υπάρχουν σε πολλές χώρες.

“Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει σοβαρά να εξωθήσει τους Ελληνες από το ευρώ, ενώ αντίθετα, η Γερμανίδα καγκελάριος καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την εξεύρεση μιας εποικοδομητικής λύσης».

Ο καγκελάριος υποστηρίζει ότι πρέπει να αποτραπεί το Grexit, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, γιατί θα έριχνε πίσω την Ευρώπη, και ως εκ τούτου, πρέπει να αναζητηθεί μια εποικοδομητική λύση. “Πρέπει να εξοικονομούμε πόρους και να επενδύουμε. Δεν πρόκειται για παιχνίδια στον υπολογιστή, αλλά για τις τύχες των ανθρώπων».

“Υπάρχει πολλή απόσταση από ένα οριστικό «Ναι» για το πρόγραμμα βοήθειας, γιατί μερικές χώρες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Εχουμε όφελος ως σταθερή χώρα, αλλά χρειαζόμαστε και μία σταθερή Ευρώπη, διότι μόνον τότε μπορούμε να εξάγουμε σε άλλες χώρες, όταν οι άνθρωποι εκεί έχουν χρήματα και μπορούν να αγοράσουν κάτι, γι αυτό είναι σημαντικό να οικοδομήσουμε τώρα γέφυρες ,να εξασφαλίσουμε τις εξαγωγές μας,να εξασφαλίσουμε το μέλλον της Ευρώπης και δεν επιτρέπεται να πριονίζουμε το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε, γι’ αυτό και καταβάλλω τόσο πολλές προσπάθειες».

Σύμφωνα με το προσχέδιο που διέρρευσε μολις τώρα η Ελλάδα πρέπει  να εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση ως αντιστάθμισμα των δημοσιονομικών επιπτώσεων προέκυψαν από την απόφαση του ΣτΕ για τις συντάξεις το 2012, υλοποίηση φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό, πλήρη υιοθέτηση της «εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ», άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, μέτρα για τις περιόδους των εκπτώσεων, απελευθέρωση ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ, ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, εκτός αν βρεθούν ισοδύναμα.

Σύμφωνα με το έγγραφο, όπως σημειώνει το Reuters, η Ελλάδα δεσμεύεται ακόμη για αναβαθμισμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και πλήρη εναρμόνιση με τους μεσοπρόθεσμους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με το Reuters, από τους εταίρους ζητήθηκε ακόμη να περάσει νομοθεσία από την ελληνική Βουλή για τον ΦΠΑ αλλά και την περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της ελληνικής στατιστικής αρχής.

Το  βασικό πρόβλημα παραμένει το θέμα της αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης.  Αν γίνει διαπραγμάτευση και φτάσουμε στο σημείο εκταμίευσης τότε η ιδρυτική συνθήκη του ESM προβλέπει τη δυνατότητα διεξαγωγής έκτακτης ψηφοφορίας όπου αν διευκρινιστεί ότι τίθεται θέμα συστημικού ρίσκου της Ευρωζώνης τότε  δεν απαιτείται ομόφωνη απόφαση, αλλά μπορεί να υπερψηφιστεί και με πλειοψηφία 85%.

Η βαρύτητα ψήφου της κάθε χώρας εξαρτάται από το ποσοστό συνεισφοράς του κεφαλαίου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ESM, στη Φινλανδία αντιστοιχεί στο 1,785% του συνόλου ενώ η Ελλάδα έχει το 2,796% της ψήφου.