Ζόραν Ζάεφ:”Θα είμαστε η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”

Με θερμό χειροκρότημα από όλες τις πτέρυγες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έγινε δεκτός σήμερα ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ. «Έχω την αίσθηση ότι βρίσκομαι στο σπίτι μου, στο σπίτι όπου ανήκουμε, στο σπίτι της ευρωπαϊκής οικογένειας και αισθάνομαι ευπρόσδεκτος», είπε. Τόνισε ότι ο λαός της χώρας του βρίσκεται μπροστά σε ένα «σημαντικό σταυροδρόμι» και εξέφρασε την ικανοποίησή του που τις τελευταίες εβδομάδες η χώρα του έλαβε σημαντική ενθάρρυνση από Ευρωπαίους ηγέτες, Ευρωπαίους αξιωματούχους και μέλη του ΕΚ, οι οποίοι επισκέφτηκαν τα Σκόπια για να εκφράσουν την υποστήριξή τους για το δημοψήφισμα.

«Γνωρίζουμε ότι είναι η καλύτερη ευκαιρία που έχει δοθεί ποτέ στη χώρα μας και δεν πρόκειται να τη χάσουμε. Είναι το εισιτήριο για να ενταχθούμε στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ», ανέφερε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, σχετικά με το δημοψήφισμα. Συνέχισε λέγοντας ότι τα ευρωπαϊκά ιδεώδη είναι ο «φάρος» που οδηγεί το λαό του και ότι «η πίστη μας στην Ευρώπη είναι ένα κίνητρο που μας οδήγησε στην ιστορική συμφωνία με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία», ευχαριστώντας παράλληλα τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.

Παράλληλα, ο Ζ. Ζάεφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία θα γίνει σεβαστή από όλες τις πλευρές. Όπως είπε είναι μια «αξιοπρεπής συμφωνία προς όφελος των λαών», αλλά και μια συμφωνία που μπορεί να αποτελέσει «υπόδειγμα» και για άλλες διμερείς διαφωνίες. «Είναι μια συμβιβαστική συμφωνία για να φύγουμε από το στάτους κβο», ανέφερε, και τώρα έχουμε τη δυνατότητα να αφήσουμε το παρελθόν και να κάνουμε το μεγάλο βήμα προς το μέλλον.

Oλόκληρη η ομιλία:

“Είναι μια ιστορική στιγμή για τη Μακεδονία, η πρώτη φορά που πρωθυπουργός της χώρας επιτρέπεται να μιλήσει στη γλώσσα του στο Ευρωκοινοβούλιο.

Βρισκόμαστε σ’ ένα ιστορικό σταυροδρόμι. Οι πολίτες γνωρίζουν ποια απόφαση πρέπει να λάβουν. Θα είμαστε η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Όλοι γνωρίζουμε ότι είναι η καλύτερη ευκαιρία που δόθηκε ποτέ στη χώρα μας, είναι το εισιτήριο για να μπούμε στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Προ ημερών γιορτάσαμε την 27η επέτειο της ανεξαρτησίας μας,  που αποφασίσαμε όλοι μαζί αποδεικνύοντας ότι ο κόσμος δίνει τη μεγαλύτερη σημασία στο μέλλον της χώρας. Η συναίνεση αυτή ξεπέρασε όλες τις θρησκείες και εθνότητες, που ονειρεύονταν να ζήσουν σε μια ανοικτή κοινωνία.

Δεν θέλαμε να μείνουμε στα ερείπια της πρώην Γιουγκοσλαβίας, αλλά να δημιουργήσουμε μια ενότητα ευημερίας με κράτος Δικαίου.

Πιστεύουμε στο μέλλον που ανοίγεται μπροστά μας, στο τέλος της φτώχειας. Πιστεύομε ότι οι επόμενες γενιές θα ζήσουν καλύτερα. Οι βαλκανικές χώρες ανήκουν γεωγραφικά και πολιτισμικά στην ευρωπαΐκή οικογένεια γι’ αυτό και θα προχωρήσουμε όλοι μαζί στην  υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Αλλά 27 χρόνια μετά δεν έχουν εκπληρωθεί ολα τα όνειρά μας. Αγωνιζόμαστε με εσωτερικές πολιτικές διαμάχες για να προχωρήσουμε μπροστά.

Πιστεύουμε σ’ ένα καλύτερο μέλλον, στο μέλλον μας ως μέλος της διεθνούς κοινότητας και της υπερήφανης ευρωπαϊκής οικογένειας.

Κράτος δικαίου, καταπολέμηση διαφθοράς, επαγγελματικός διοικητικός μηχανισμός στραμμένος στην εξυπηρέτηση του κοινού. Τα ευρωπαϊκά ιδεώδη είναι ο φάρος που μας οδηγεί. Είμαστε περήφανοι για τις συμφωνίες που πετύχαμε με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία και θέλω να ευχαριστήσω τον Αλέξη Τσίπρα και τον Μπόικο Μπορίσοφ.

Η πολιτική κρίση που περάσαμε είχε στο επίκεντρο από τη μία το κράτος Δικαίου και τον αυταρχισμό από την άλλη. Θέλουμε να χρησιμεύσουμε ως παράδειγμα για την επίλυση όλων των προβλημάτων στην περιοχή. Έτσι θα προετοιμάσουμε τα δυτικά Βαλκάνια για την ένταξή τους στην ΕΕ.

Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζαμε ήταν το θέμα του ονόματος. Η συμφωνία με την Ελλάδα έφθασε ακριβώς σε μια περίοδο που η ΕΕ είναι το ζωντανό παράδειγμα της συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη. Θέλουμε, λοιπόν, να μοιραστούμε μαζί σας τις ευρωπαϊκές αξίες. Τις παρανοήσεις με την Ελληνική Δημοκρατία τις μετατρέπουμε σε συνεργασία μεταξύ φίλων και θέλω να ευχαριστήσω τον Αλέξη Τσίπρα.Και οι δύο κάναμε παραχωρήσεις, αλλά και οι δύο πετύχαμε πολλά προς όφελος και των δύο λαών. Παραμέρισαμε εμπόδια 25 χρόνων, βελτιώνουμε την ασφάλεια, την οικονομία και μπορούμε να προασπίσουμε τα στοιχεία που μας καθορίζουν και την ταυτότητά μας.

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα εξαιρετικό υπόδειγμα διεθνούς συνεργασίας, μια συμβιβαστική, φυσικά, συμφωνία για να κινηθούμε προς το μέλλον. Έχουμε τη δυνατότητα να αφήσουμε το παρελθόν, να κάνουμε το μεγάλο βήμα προς το μέλλον. Για τη δική μου χώρα στο δημοψήφισμα αυτό θα πρέπει ο λαός μου να κάνει το επομενο βήμα για να γίνει ένα πρόσθετο μέλος του ΝΑΤΟ και να ολοκληρώσουμε τα κεφάλαια για την ένταξη στην ΕΕ. Είναι ένα δημοψήφισμα για τη δεύτερη ανεξαρτησία μας, ιστορικών διαστάσεων μετά το 1991.

Δεν μπορεί να υπάρχει ισχυρή Ευρώπη χωρίς τα δυτικά Βαλκάνια.

Σας έδειξα ποιο είναι το όραμά μας, έτσι μπορέσαμε να προχωρήσουμε στη συμφιλίωση ανάμεσα σε κοινότητες. Η ολοκλήρωση της διεύρυνσης της ΕΕ θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ασφάλειας, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και όλων των άλλων απειλών. Αντιμετωπίζοντας τους κινδύνους στη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης αποδείξαμε ότι είμαστε αξιόπιστοι εταίροι.

Όταν γίνουμε μέλη της ΕΕ,  αυτό θα προσφέρει πολλές ευκαιρίες στο λαό μου, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Η οικονομία μας πάει καλύτερα, οι ξένες επενδύσεις αυξάνονται. Η ιδιότητα του μέλους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είναι η εγγύση για καλύτερη Υγεία, Παιδεία και καλύτερες υποδομές. Γνωρίζουμε ότι σε εμάς εναπόκειται να το κάνουμε. Να βοηθήσουμε και εμείς στην οικοδόμηση του ευρωπαϊκού ιδεώδους,. Ευρώπη σημαίνει να ζει κανείς σε μια ανοικτή κοινωνία, με κράτος δικαίου, ανεξάρτητη δικαιοσύνη, με σεβασμό ανάμεσα στης κοινότητες, με σεβασμό της κοινωνίας των πολιτών. Γι’ αυτό και υπάρχει μεγάλη συναίνεση στη  χώρα μου για την ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Μακεδόνες, Αλβανοί, Βλάχοι, τουρκογενείς και όσοι ζουν στη χώρα μας επιθυμούν διακαώς την ένταξη, πάνω από το 75% του πληθυσμού. Νιώθουν Ευρωπαίοι, ανήκουν στην Ευρώπη.

Το 1991 ήμουν 17 ετών και από τότε ονειρευόμουν ένα ευρωπαϊκό μέλλον. Οι νέοι στη χώρα μου αυτό ακριβώς εξακολουθούν να ονειρεύονται. Σας απευθύνομαι στη δική μου, μακεδονική γλώσσα και είμαστε ευγνώμονες για την ιστορική ευκαιρία που μας δίνεται. Βρισκόμαστε πολύ κοντά γι’ αυτό και το δημοψήφισμα θα είναι επιτυχές.

Είναι μια συνεισφορά από πλευράς μας για μια ισχυρότερη Ευρώπη και μια σταθερότερη περιοχή. Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είμαι βέβαιος ότι θα ενισχύσει την πορεία μας προς το μέλλον».