Η διαπραγμάτευση, οι εκλογές, τα σπίρτα και τα πυρομαχικά

 Του Νίκου Γαλάτη

“Είναι η πρώτη φορά που δεν εφαρμόζουμε μέτρα περιμένοντας να μας δώσουν κάτι μετά, αλλά το αντίστροφο. Θα κλείσει η συμφωνία, θα ψηφίσουμε μέτρα και αντίμετρα, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το 2019 – και αυτό μόνο εάν, εν τω μεταξύ, υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα για το χρέος και έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται».

Η δήλωση αυτή του πρωθυπουργού στο Έθνος σε συνδυασμό με πρόσφατη ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή όταν έλεγε πως “δεν πρόκειται να δεχθούμε άλλα παιχνίδια στην πλάτη του ελληνικού λαού” αποκαλύπτουν την απόφαση της κυβέρνησης να οδηγηθεί σε νέα σύγκρουση με “όσους παίζουν με τη φωτιά” που μπορεί να οδηγήσει σε εκλογές.

Το χθεσινοβραδινό θρίλερ στις διαπραγματεύσεις δεν είναι άσχετο με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να στυλώσει τα πόδια ζητώντας “αντίμετρα” που συνδυάζει με εδώ και τώρα μέτρα για το χρέος κι ένα “κοινωνικό πακέτο” με το οποίο- έτσι κι αλλιώς- θα πάει στις εκλογές περνώντας από τους “νέους αυτοκινητόδρομους” που θα εγκαινιάσει το Πάσχα.

Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα πως “δεν θα επιστρέψουμε, μαζί με τους συμμάχους μας στην Ευρώπη, άλλα παιχνίδια με τη φωτιά” απευθύνεται στην Άνγκελα Μέρκελ, την οποία κάλεσε “να μην αφήσει τους πυρομανείς να παίζουν με τα σπίρτα στην αποθήκη με τα πυρομαχικά”. Ο πυρομανής είναι βέβαια ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών που φέρεται να ζητά περικοπή των συντάξεων όχι 20%, αλλά 35 % πριν το 2019.

Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι άσχετες ούτε με τις αλλεπάλληλες συναντήσεις του αρχηγού της αντιπολίτευσης με τα άλλα κόμματα του “ευρωπαϊκού τόξου”, ούτε με τις φήμες πως η κυβέρνηση μαζεύει λεφτά για να πληρώσει μόνη της την δόση, ούτε με τις προειδοποιήσεις αξιωματούχου των Βρυξελλών πως αν δεν κλείσει η αξιολόγηση “κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την οικονομική κατάσταση της χώρας, καθώς θα έπληττε τη φορολογική, καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη”. Στην περίπτωση αυτή “θα αλλάξουν τα οικονομικά δεδομένα δραματικά και θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν όλα από την αρχή”.

Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα πως “δεν θα επιστρέψουμε, μαζί με τους συμμάχους μας στην Ευρώπη, άλλα παιχνίδια με τη φωτιά” απευθύνεται στην Άνγκελα Μέρκελ, την οποία κάλεσε “να μην  αφήσει τους πυρομανείς να παίζουν με τα σπίρτα στην αποθήκη με τα πυρομαχικά”. Ο πυρομανής είναι βέβαια ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών που φέρεται να ζητά περικοπή των συντάξεων όχι 20%, αλλά 35 % πριν το 2019.

“Παρακαλώ θερμά την καγκελάριο να αποθαρρύνει τον υπουργό Οικονομικών της από αυτή τη διαρκή επιθετικότητα απέναντι στην Ελλάδα και αναφορές του τύπου οι Έλληνες ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους. Δεν ξέρω αν αυτοί οι αφορισμοί συγκινούν τους Γερμανούς και συγκρατούν τις διαρροές προς το ακροδεξιό κόμμα” είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας που σήμερα και αύριο συναντάται -μετά από τηλεφωνήματα με την Μέρκελ- με τον   Ντόναλντ Τουσκ και τον Γερμανό Πρόεδρο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ- που επισκέπτονται την Αθήνα.

Οι Θεσμοί έχουν απαιτήσει να κάνει η Αθήνα το πρώτο βήμα, ψηφίζοντας όλο το πακέτο των σκληρών μέτρων, προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά η ελληνική πλευρά απαιτεί να υπάρξουν ουσιαστικά μέτρα για το χρέος για να κλείσει η συμφωνία και τότε θα ψηφίσει μέτρα και αντίμετρα για μετά το 2019.

Φυσικά το “ορόσημο” της 7ης Απριλίου έχει χαθεί όπως είχε χαθεί κι αυτό της 5ης Δεκεμβρίου. Η δήλωση κορυφαίου υπουργού -παρά τω πρωθυπουργώ- για “καλό Ιούλιο” και βλέπουμε προ ημερών έγινε πολύ πριν μέσα σε ένα βαρύ κλίμα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να μην δεχθεί τα μέτρα χωρίς “αντίμετρα”.

Η κυβέρνηση ροκανίζει το χρόνο- παίζοντας η ίδια με τη φωτιά- με την βεβαιότητα πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν θα είναι στη θέση του μετά τις εκλογές στην Γερμανία και οι “σύμμαχοί της” θα έχουν ενισχυθεί στην Ευρώπη. Ο Πρόεδρος της Βουλής έσπευσε προχθές να πει πως “θα ήταν ανεύθυνο για οποιαδήποτε κυβέρνηση να υποχωρεί στο σύνολο των απαιτήσεων που έρχονται”, ενώ η Αυγή βλέπει «σχέδιο αποσταθεροποίησης από το παλιό σύστημα» και  ’’συμφωνητικό’’ Μητσοτάκη – Γεννηματά για ανατροπή της κυβέρνησης».

Οι πυρομανείς πράγματι υπάρχουν, όπως και τα σπίρτα και τα πυρομαχικά. Η συμφωνία που ήταν “τεχνικά εύκολη” -για τον αξιωματούχο των Βρυξελλών- είναι πολιτικά δύσκολη για το κυβερνητικό κόμμα που βλέπει τα ποσοστά του να καθηλώνονται κάτω από 20 ή 15% . Η κυβέρνηση αποφάσισε ή να πάρει ένα “ισχυρό κοινωνικό πακέτο” και ελάφρυνση του χρέους ή να πάει σε εκλογές “με το κεφάλι ψηλά”, ότι δεν υπέγραψε.

Φυσικά αυτό θα έχει ένα τίμημα για την ελληνική οικονομία, αλλά θα επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ να πάει με “αξιοπρέπεια” στις εκλογές -ακόμα κι αν τις χάσει- και να παραδώσει την καυτή πατάτα στην αντιπολίτευση που την περιμένει στη γωνία της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και τις επόμενες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση βρίσκεται σε αδιέξοδο και μαζί μ΄αυτήν και η Ελλάδα. Η απαίτηση για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του πρωθυπουργού που δεν μπορεί “να παίζει άλλο τις κουμπάρες” συνοδεύτηκε -ενώπιον του κ. Τουσκ να λέει πως “εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε κι όχι να τιμωρήσουμε” από μια κορώνα για την “ενότητα της Ευρώπης”.

Τίποτα δεν άλλαξε από την εποχή του 2015, όταν ο Βαρουφάκης -με εντολή του πρωθυπουργού- έπαιζε όντως τις κουμπάρες θεωρώντας πως αν κάνουμε πως φεύγουμε θα τρέξουν με τις πυτζάμες να μας δανείσουν. Ο μικρομεγαλισμός του Αλέξη Τσίπρα είναι ακόμα εδώ, αλλά δεν είναι πια ο “άνθρωπος που φοβάται η Ευρώπη”. Για την ακρίβεια με χαμηλή δημοτικότητα, αλλά έπαρση πολύ ίσως είναι αυτός που εννοούσε ο Μπρεχτ όταν έγραφε “πάψτε να νομίζετε ότι σας προορίζουν για πρόεδρο. Πρέπει να αλλάξετε συμπεριφορά αν θέλετε να σας ανέχονται στην κουζίνα”.