Η επιλογή Πλιώτα στον Άρειο Πάγο ενταφιάζει τις επιδιώξεις των ακραίων της ΝΔ για Εξεταστικές Επιτροπές και διώξεις Συριζαίων

Του Γ. Λακόπουλου

Μια σκληρή εσωκομματική αναμέτρηση εξελίσσεται στο παρασκήνιο από την ημέρα  της εκλογικής νίκης της ΝΔ. Κορυφαίοι κομματικοί παράγοντες και υπουργοί, αλλά και βουλευτές και κομματικά στελέχη, πιέζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αξιοποιήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του για  τη σύσταση Εξεταστικών – ή Προανακριτικών- Επιτροπών σε βάρος μελών των κυβερνήσεων του Αλέξη Τσίπρα, ενδεχομένως και του ίδιου.

Σ’ αυτή την κίνηση πρωτοστατεί ο Αντώνης Σαμαράς που αξίωνε  από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συμπεριλάβει αναφορές για τη «σκευωρία της  Novartis» στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του – και είχε επ’ αυτού διαπληκτισμό με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.

Σε δημόσια συνδρομή προς τον πρώην Πρωθυπουργό προέβη ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Πίσω από αυτή την επιδίωξη δεν υπάρχουν στοιχεία ή ενδείξεις για οικονομικά σκάνδαλα παραγόντων του ΣΥΡΙΖΑ -αυτά αναζητούνται μόνο σε ό,τι αφορά τον Πάνο Καμμένο– αλλά… πολιτικές εκτιμήσεις κατά τις οποίες η κυβερνητική, αλλά και η… δικαστική  δραστηριότητα έβλαψαν τη χώρα!

Για παράδειγμα αναφέρεται η διαπραγμάτευση της προηγουμένης κυβέρνησης Τσίπρα- που κρίθηκε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015- για την οποία ισχυρίζονται ότι επιβάρυνε την οικονομία- ανάλογα με τον …εκτιμητή: ο Στουρνάρας είχε μιλήσει για απώλεια 80 δισ. ευρώ, ο Ρέγκλινγκ για εκατό και κάποιοι παράγοντες της ΝΔ για 200. Βάλτε τώρα που γυρίζει.

Δεν πρόκειται φυσικά για καμία απώλεια από το κρατικό ταμείο, αλλά για ….υποθέσεις  επί χάρτου για το πόσο θα ωφελούνταν η χώρα, αν η κυβέρνησή της ασκούσε άλλη πολιτική και όχι αυτή για την οποία εξελέγη.

Αντίστοιχες σοφιστείες είχε χρησιμοποιήσει ο Βαγγέλης Βενιζέλος για να  υποστηρίξει κάποια στιγμή  ότι ο ίδιος με το PSI  ωφέλησε την Ελλάδα κατά 1,3 τρισ. ευρω (!)- κάνοντας δικές του προβολές στο …2060.

Άλλη περίπτωση για την οποία ζητούνται διώξεις, είναι τα capital controls του 2015 τα οποία επέβαλε  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως αντίδραση για το δικαίωμα της τότε κυβέρνησής να προκηρύξει δημοψήφισμα.

Στην πράξη πάντως περιορίσθηκαν οι εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες τις οποίες προωθούσαν τεχνηέντως ήδη από  το 2014,  στελέχη της  ΝΔ, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης. Αλλά και ο… διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας που είχε κατά τα λοιπά ευθύνη για την σταθερότητα του  τραπεζικού συστήματος.

Άλλο παράδειγμα προς δίωξη είναι οι έρευνες που διενήργησε η Εισαγγελία Διαφθοράς  -μετά τις επώνυμες αναφορές μαρτύρων που βρέθηκαν νομίμως σε προστασία- για δωροδοκία πολιτικών από τη Novartis.

Κάποιοι από του θιγομένους στράφηκαν ακόμη κατά των εισαγγελέων με μηνύσεις, χαρακτήρισαν, ασύδοτα, την υπόθεση «σκευωρία» , την κυβέρνηση « συμμορία» και τους μάρτυρες «κουκουλοφόρους».

Στην πράξη βέβαια απεδείχθη ότι η έρευνα εκτός από νόμιμη ήταν και αναγκαία, καθώς ήδη οι φάκελοι για έξι από του δέκα αναφερθέντες τέθηκαν στο αρχείο, αφού δεν προέκυψαν  αδιάσειστα στοιχεία σε βάρος τους.

Υπάρχουν επίσης στελέχη της ΝΔ  που θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει εξεταστική Επιτροπή και για την «προδοτική»   Συμφωνία των Πρεσπών- για την οποία επισήμως η ΝΔ είχε μιλήσει για «συναλλαγή με την Ευρώπη».

Απέναντι σ’ αυτή την πίεση ο Πρωθυπουργός αντιστάθηκε και απέφυγε να ρίξει νερό στον μύλο των ακραίων. Πλην μιας αναφοράς που έκανε στη Βουλή, προσωπικά και αποκλειστικά για τον Παν. Πικραμένο, που είναι πλέον αντιπρόεδρος  του-  προς ενόχληση των λοιπών αναφερθέντων στην υπόθεση.

Συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη λένε ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει στην κατεύθυνση που του υποδεικνύουν και  -παρότι ο εκπρόσωπός του Στ. Πέτσας δήλωσε αδιάφορα  ότι «όλα είναι στο τραπέζι»- επιθυμεί να αποδυναμωθούν αυτές οι ρεβανσιστικές επιδιώξεις.

Ακριβώς αυτή την επιλογή δηλώνει η ανάδειξη του διακεκριμένου δικαστικού λειτουργού  Βασίλη Πλιώτα στο αξίωμα του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ο νέος ισχυρός άνδρας της Ελληνικής  Δικαιοσύνης είναι  δικαστής αναγνωρισμένου κύρους, βαθύς νομομαθής και πρόσωπο με ήθος και προσήλωση στο ρόλο του.

Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι επί των ημερών του η Εκτελεστική Εξουσία δεν θα έχει κανένα περιθώριο παρεμβάσεων για να εξυπηρετηθούν πολιτικές ή προσωπικές επιδιώξεις. Πρόκειται για ήττα των ακραίων της ΝΔ.

Αυτή η ήττα θα διευρυνθεί αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι οδεύει προς το αρχείο η έρευνα που ανέθεσε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημ. Δασούλας  για τις καταγγελίες περί πολιτικών παρεμβάσεων στην  της Novartis ή παρατυπίες της εισαγγελέως Τουλουπάκη, ενώ ταυτόχρονα θα αρχειοθετηθεί οριστικά και η μήνυση Σαμαρά που ερευνήθηκε από κοινού.

Οι εξελίξεις αυτές αναθερμαίνουν το ενδιαφέρον για τη Novartis καθώς η Εισαγγελία Διαφθοράς θα  ολοκληρώσει απερίσπαστη την έρευνα και για τα υπόλοιπα τέσσερα πολιτικά πρόσωπα για τα οποία εκκρεμεί η κρίση της- ενώ το ένα εκλήθη ήδη να καταθέσει προσωπικά- και οι φήμες για «κάτι συνταρακτικό» που επίκειται για δυο πρόσωπα αναθερμαίνονται.