Η Κομισιόν και το σύστημα Υγείας στην Ελλάδα

ΦΩΤΟ: ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

 

Του Βασίλη Βενιζέλου

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Νικήτας Κανάκης  ξεναγεί τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για την Υγεία, Vytenis Andriukaitis  στο Ανοιχτό Πολυιατρείο και τον Ξενώνα Ευάλωτων Αιτούντων Άσυλο των Γιατρών του Κόσμου στο κέντρο της Αθήνας. (ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ)
Ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Νικήτας Κανάκης ξεναγεί τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για την Υγεία, Vytenis Andriukaitis στο Ανοιχτό Πολυιατρείο και τον Ξενώνα Ευάλωτων Αιτούντων Άσυλο των Γιατρών του Κόσμου στο κέντρο της Αθήνας. (ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ)

Είναι προφανές ότι η Κομισιόν επιθυμεί και προκρίνει ένα διαφορετικό μοντέλο δημοσίας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, σε σχέση με τα σχέδια του υπουργείου Υγείας, τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με όσα άφησε σαφώς να διαφανούν την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου σε συνέντευξη Τύπου ο Ευρωπαίος επίτροπος Vytanis Andriukatius, η Κομισιόν δεν επιθυμεί ένα ιατροκεντρικό σύστημα δημοσίας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπως ακριβώς είναι τα γνωστά σχέδια του υπουργείου Υγείας, αλλά ένα μοντέλο δημοσίας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στο οποίο θα εμπλέκονται και θα συμμετέχουν επίσης ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, εργοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές κ.λπ.

Ένα σύστημα το οποίο δεν θα είναι πανάκριβο, όπως είναι τα γνωστά σχέδια του υπουργείου Υγείας, αλλά συμβατό απολύτως με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, ενισχυμένες από προγράμματα ΕΣΠΑ.  Tα προγράμματ αυτά είναι διαθέσιμα για την χρηματοδότηση της δημιουργίας μίας «αξιόπιστης, λειτουργικής και με προοπτική δημοσίας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην Ελλάδα, η οποία θα είναι ο πυλώνας για ολόκληρο το δημόσιο σύστημα Υγείας της χώρας», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Vitanis Andriukatius.

To αξιοσημείωτο, ή μάλλον εκείνο το οποίο έδειξε ότι η Κομισιόν έχει μία απολύτως ρεαλιστική αντίληψη για το σύστημα Υγείας, είναι ότι ο Ευρωπαίος επίτροπος Υγείας αναγνώρισε, χωρίς να ερωτηθεί, μάλιστα, ότι στην Ελλάδα σημειωνόταν ακόμη και πριν από την κρίση μία πολύ χαμηλή αναλογία νοσηλευτών ανά νοσηλευόμενο ασθενή, μία χαμηλή αναλογία η οποία επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης!

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την Υγεία, Vytenis Andriukaitis (Κ) επισκέπτεται το Ανοιχτό Πολυιατρείο και τον Ξενώνα Ευάλωτων Αιτούντων Άσυλο των Γιατρών του Κόσμου στο κέντρο της Αθήνας, την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015.  ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Κι ενώ ένας Έλληνας παρατηρητής θα συμπλήρωνε ότι «εδώ απαιτούνται μαζικές προσλήψεις νοσηλευτών», ο Vitanis Andriukatius έσπευσε να απαντήσει ως εξής στο σχετικό ερώτημα το οποίο του εθέσαμε:

«Η κατεύθυνση των χρηματοδοτικών ροών από τον κρατικό προϋπολογισμό των κρατών – μελών της Ε.Ε. προς τους διαφόρους τομείς πολιτικής αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα των εθνικών κυβερνήσεων. Οι εθνικοί πόροι αποτελούν αρμοδιότητα των εθνικών κυβερνήσεων. Εκείνο το οποίο χρειάζεται σήμερα είναι να εκπονηθεί μία οικονομικοτεχνική μελέτη για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, στην οποία να εμπλακούν όλοι και όχι μόνον οι γιατροί και οι νοσηλευτές.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την Υγεία, Vytenis Andriukaitis (Κ) επισκέπτεται το Ανοιχτό Πολυιατρείο και τον Ξενώνα Ευάλωτων Αιτούντων Άσυλο των Γιατρών του Κόσμου στο κέντρο της Αθήνας, την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015.

Χρειάζεται να υπάρξει μία αξιολόγηση των σχετικών δυνατοτήτων για ένα δυναμικό σύστημα με προοπτική και όχι πολύ δαπανηρό. Εάν επικεντρώσουμε αποκλειστικά στους γιατρούς και τους νοσηλευτές, το σύστημα θα καταστεί πολύ δαπανηρό. Επίσης, είναι η κατάλληλη ευκαιρία για την Ελλάδα να εκσυγχρονίσει τις υποδομές της στην Υγεία, με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής Υγείας, των ευρυζωνικών επιλογών και της τηλεϊατρικής. Πρόκειται για πολύ καλή χρονική συγκυρία για έναν τέτοιον εκσυγχρονισμό των υποδομών στην Ελλάδα».

Η συνέντευξη Τύπου του Ευρωπαίου επιτρόπου Υγείας απέδειξε με τον καλύτερο τρόπο, ακόμη και στους πλέον κακοπροαίρετους, ότι η Κομισιόν διαθέτει πλήρη γνώση τόσο για την κατάσταση του δημοσίου συστήματος Υγείας στην Ελλάδα όσο και για τις άμεσες και επείγουσες ανάγκες του, αλλά και τις δυνατότητές του για ανάπτυξη.