Η μάχη για την ηγεσία του νέου φορέα και οι εκπλήξεις της

Σταθερά η Φώφη Γεννηματά εμφανίζεται ως φαβορί για τον δεύτερο γύρο στις εκλογές για τον νέο φορέα, αλλά τα στοιχεία της έρευνας που διενήργησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Prorata και δημοσιεύει η «Εφ.Συν.» περιγράφουν μία μεγάλη ανατροπή: στη σκληρή μάχη μεταξύ των Νίκου Ανδρουλάκη, Σταύρου Θεοδωράκη και Γιώργου Καμίνη για τη δεύτερη θέση που οδηγεί στον β’ γύρο, δείχνουν τον πρώτο- προερχόμενο από την εσωκομματική αντιπολίτευση- ως αντίπαλό της στον δεύτερο γύρο.

Η ανατροπή αυτή -με τη Φώφη Γεννηματά προηγείται με ποσοστό 25%- και τον Νίκο Ανδρουλάκη να ακολουθεί με 11%, μισή μονάδα πάνω από τον Σταύρο Θεοδωράκη- δημιουργεί ένα δεδομένο που είχαμε επισημάνει στο ΑΠ: Αν ο αντίπαλος της Φώφη Γεννηματά προέρχεται από το κόμμα της- και οι άλλοι υποψήφιοι ψηφίσουν εναντίον της η σημερινή πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να χάσει κατ΄αρχήν την ηγεσία του νέου φορέα και στη συνέχεια -στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ- την ηγεσία του με επικρατέστερο νέο πρόεδρο τον αντιπολιτευόμενο σήμερα Νίκο Ανδρουλάκη!

 

Η έρευνα αυτή δείχνει πως η Φώφη Γεννηματά ψηφίζεται από το 41% των ψηφοφόρων που τοποθετούν τον εαυτό τους στο ΠΑΣΟΚ- δεν συγκεντρώνει την πλειοψηφία- με βασικό αντίπαλο τον Νίκο Ανδρουλάκη με 16% και τους άλλους υποψήφιους σε χαμηλά ποσοστά. Τα ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας είναι πως ο Σταύρος Θεοδωράκης παίρνει μόλις 3 % στους ψηφοφόρους που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, ενώ οι Γιάννης Ραγκούσης, Δημ. Τζιώτης και Κων. Γάτσιος δεν διαθέτουν ερείσματα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, όσο στο…Ποτάμι.

Βέβαια το εξαιρετικά υψηλό (33%)  των αναποφάσιστων για τις εκλογές του νέου φορέα δείχνει πως πολλοί θα ψηφίσουν τον νέο φορέα που ο ηγέτης του δεν θα εκφράζει την πλειοψηφία, αλλά ένα μέρος του:

Φώφη Γεννηματά 29,5%, Νίκος Ανδρουλάκης 12%, Γιώργος Καμίνης 9%, Σταύρος Θεοδωράκης 6,5%, Γιάννης Μανιάτης 5%, Γιάννης Ραγκούσης 3%, Δημήτρης Τζιώτης 1,5%, Κωνσταντίνος Γάτσιος 1% και Απόστολος Πόντας 0,5%.

Ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του Στ. Θεοδωράκη και του Γιώργου Καμίνη-  που δεν εκφράζουν ούτε ένα στους δέκα ψηφοφόρους του νέου φορέα- δεν θα πάνε να ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο, αν δεν περάσει ο επίλεκτός τους. Οι περισσότεροι (62%) δεν θα υπακούσουν σε κάποια γραμμή.

Προφανώς στον δεύτερο γύρο θα παίξουν ρόλο κι άλλες δυνάμεις όπως το ευδιάκριτο ΚΙΔΗΣΟ ή η ΔΗΜΑΡ που δεν έχουν δικό τους υποψήφιο- αν αυτός δεν είναι η Φώφη Γεννηματά.

Οι εκλογές του δεύτερου γύρου μάλλον θάχουν λιγότερους εκλέκτορες. Αν οι υποψήφιοι που δεν προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ συνταχθούν -κατά πλειοψηφία- με την εσωκομματική αντιπολίτευση ο νέος φορέας είτε θα έχει πρόεδρο που δεν θάναι η Φώφη Γεννηματά. Αν αυτή η συσπείρωση δεν υπάρχει η Φώφη Γεννηματά- αντλώντας ψήφους από τους αναποφάσιστους θα έχει μια άνετη νίκη.

Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα αυτής της έρευνας είναι πως ο Σταύρος Θεοδωράκης επιλέγεται από το 39% όσων ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές Ποτάμι και το 27% των ψηφοφόρων του είχαν ψηφίσει Νέα Δημοκρατία! Αντίθετα η Φώφη Γεννηματά- και λιγότερο βαθμό ο Καμίνης- θα ψηφιστεί κατά 22% από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.