Η Μέρκελ οφείλει διπλή συγγνώμη στην Ελλάδα

Του Βασίλη Σκουρή

Συγκλονιστήκαμε το πρωί της 28ης Οκτωβρίου διαβάζοντας στους OPINIONS του iEidiseis το άρθρο της Χριστίνας Σταμούλη, κόρης του Γιάννη Σταμούλη που πρωτοστάτησε για το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων, γνωστής δικηγόρου και Διαχειρίστρια του Αρχείου Ι. Ε. Σταμούλη, όταν αναφερόταν στο μισό συγγνώμη των γερμανών προς την Ελλάδα.

Έγραφε, αποτυπώνοντας απολύτως την πραγματικότητα η Χριστίνα Σταμούλη: «Κανένας Γερμανός Καγκελάριος δεν έχει μιμηθεί, μέχρι σήμερα, για την περίπτωση των ναζιστικών εγκλημάτων στην Ελλάδα το συγκλονιστικό παράδειγμα του Βίλυ Μπράντ, ο οποίος το 1970 γονάτισε στο μνημείο για τους πεσόντες εβραίους στο γκέτο της Βαρσοβίας. Η επίσκεψη του Ομοσπονδιακού Προέδρου Γ. Γκάουκ το Μάρτιο 2014 ήταν μια προσπάθεια να καλυφθεί αυτό το κενό. Γλυκός, ευγενής, συγκινησιακός, επισκέφτηκε τους Λιγκιάδες Ιωαννίνων, από τους πολύ σημαντικούς Μαρτυρικούς Τόπους της Ηπείρου και πρόφερε την περίφημη «Συγγνώμη» που τόσα χρόνια ζητούσαμε και ποτέ δεν είχαμε ακούσει εδώ στην Ελλάδα. Είναι πράγματι μια πρώτη κίνηση, αλλά η σπουδαιότητά της απομειώνεται, κάθε φορά που από τον στενό κυβερνητικό πυρήνα προφέρεται το γνωστό «το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων θεωρείται νομικά και πολιτικά λήξαν», δήλωση που παραμένει επίσημη θέση της Γερμανίας και τώρα που η κ. Μέρκελ αποχωρεί».

Μήπως, λοιπόν, ήρθε η ώρα, τώρα που η Άγκελα Μέρκελ αποχωρεί από την Καγκελαρία, κατά την τελευταία της επίσκεψη στη χώρα μας, επίσκεψη που ξεκίνησε την ημέρα που σύσσωμος ο ελληνισμός γιόρταζε το «ΟΧΙ» στο τελεσίγραφο των δυνάμεων του Άξονα, να ζητήσει ένα διπλό συγγνώμη από τους έλληνες;

Πρώτα απόλα ένα συγγνώμη για τα όσα υπέστη η Ελλάδα και οι έλληνες από την ναζιστική κατοχή- μια συγγνώμη που θα είναι ειλικρινής βέβαια μόνο εάν το Βερολίνο δεχθεί να ανοίξει το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων προς τη χώρα μας. Και βεβαίως, Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρωθυπουργός οφείλουν να θέσουν το θέμα στην Άγγελα Μέρκελ και ας είναι πλέον απερχόμενη από την Καγκελαρία-όπως το είχε πράξει ενώπιον της ιδίας της κυρίας Μέρκελ ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Και δεύτερον, οφείλει, τώρα που απέρχεται να ζητήσει ένα ειλικρινές συγγνώμη για τους όρους των μνημονίων, που οδήγησαν εκατομμύρια ελλήνων σε δάκρυα και πόνο. Στην αυτοβιογραφία της παραδέχεται πως οι όροι ήταν αβάσταχτοι. Το να περιμένουμε και να απαιτούμε ειλικρινή συγγνώμη από το Βερολίνο δεν είναι πράξη εθνικισμού, είναι πράξη που αφήνει (όσο μπορεί να αφήσει) πίσω περιόδους και πολιτικές που δίχασαν τους δυο λαούς και προκάλεσαν αντιγερμανικά αισθήματα στη χώρα μας. Για να δούμε…

Οι … «Βάστα Γερούν»!!!

Για να λέμε όμως και τα …δικά μας, ακόμα και η έως τώρα στάση της Άγκελα Μέρκελ, εκθέτει τους «Βάστα Γερούν» της χώρας μας και εκείνους που χαρακτήριζαν τα μνημόνια ως «ευλογία», ακόμα και αν είναι σήμερα σε υπουργικούς θώκους.

Έγραφαν τα «Παιχνίδια Εξουσίας» στις 10 Σεπτεμβρίου:

«Ως την πιο δύσκολη στιγμή της 16ετούς θητείας της ανέφερε η Άνγκελα Μέρκελ το ότι ζήτησε τόσα πολλά από τους πολίτες στην Ελλάδα την εποχή της κρίσης μετά το 2010!

«Η δυσκολότερη στιγμή ήταν στην ευρωκρίση, όταν ήταν πολύ σκληρές, κατά την άποψη πολλών, οι απαιτήσεις από την Ευρώπη προκειμένου να πάρει η Ελλάδα βοήθεια από μας», δήλωσε η απερχόμενη γερμανίδα Καγκελάριος, ενώ παραδέχτηκε: «Ήμουν βαθύτατα πεπεισμένη ότι διαφορετικά δεν μπορούμε να έχουμε ένα κοινό νόμισμα, εάν δεν έχουμε μια κοινή οικονομική βάση. Αλλά είναι απίστευτα σκληρό βλέποντας πόσο αυτές οι απαιτήσεις πλήττουν τους πολίτες»!

Η γερμανίδα Καγκελάριος, που συνέβαλε τα μέγιστα να μην περάσει η προσπάθεια του πανίσχυρου τότε Σόιμπλε για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ (που ξεκίνησε πολύ νωρίτερα από το 2015 και το δημοψήφισμα, επί κυβερνήσεως Παπανδρέου και, κυρίως, επί κυβερνήσεως Σαμαρά-Βενιζέλου, παρά τη μεθοδευμένη προσπάθεια διαστρέβλωσης της ιστορίας), εκθέτει τους «βάστα Σόιμπλε» στην Ελλάδα!

Εκθέτει όσους δήλωναν και υποστήριζαν στην πολιτική, στη δημοσιογραφία, τα πανεπιστήμια και στον πνευματικό κόσμο «βάστα Σόιμπλε» και «Γερά Ντάισεμπλουμ». Όσους ξεδιάντροπα δήλωναν πως «το Μνημόνιο είναι ευλογία», πως «θα έπρεπε να το είχαμε εφεύρει μόνοι μας αν δεν μας το είχαν επιβάλλει οι ευρωπαίοι» και τόσα άλλα! Όσους έκαναν το πρόγραμμα «ιδιοκτησία» τους, τη στιγμή που οι σκληροί των Βρυξελλών δεν ήθελαν απλώς να μας επιβάλλουν μέτρα πρωτόγνωρα για οποιαδήποτε δίκαιη σύγχρονη κοινωνία, αλλά τα μέτρα αυτά να αποτελέσουν οδηγό για μια νεοσυντηρητική και νεοφιλελεύθερη Ευρώπη. Όσους επέμεναν πως πολιτική των μνημονίων είναι «μονόδρομος» για τη χώρα και τους πολίτες της!

Όλοι αυτοί, άραγε, δεν νοιώθουν την ανάγκη να ζητήσουν μια συγγνώμη από τον ελληνικό λαό; Από τους υπόλοιπους ευρωπαίους πολίτες, καθώς η χώρα μας και οι κάτοικοί της δεν αποτελούσαν παρά τα πειραματόζωα για πολιτικές που επιχειρούνταν να εφαρμοστούν και σε άλλους λαούς; Η Ισπανία για παράδειγμα δεν μπήκε σε μνημόνια γιατί η κυβέρνηση Αθνάρ εφάρμοσε τις μνημονιακές πολιτικές με «δική της πρωτοβουλία».

Η πανδημία απέδειξε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να κινηθεί διαφορετικά, τόσο το 2011, όσο και το 2015 και η χώρα μας να μην πληρώσει τόσο βαρύ τίμημα για τις πολιτικές και το πελατειακό κράτος που γιγάντωσαν όλοι οι πρωταγωνιστές υπεράσπισης των μνημονιακών πολιτικών! Αυτοί, άλλωστε, των οποίων τα κόμματα μας έφεραν κοντά στη χρεοκοπία, υπήρξαν αυτοί που με τόσο πάθος υποστήριξαν αυτά που έκαναν την Μέρκελ να χαρακτηρίζει ως την πλέον δύσκολη στιγμή της 16ετούς θητείας της! Κάποιοι από εκείνους που χαρακτήριζαν τα Μνημόνια «ευλογία» και έκαναν αυτοκριτική γιατί δεν τα εφηύραν οι ίδιοι, κυβερνούν και σήμερα; Από τη στιγμή που δεν αισθάνονται την ανάγκη να ζητήσουν συγγνώμη, μήπως τουλάχιστον μπορούν να αρθρώσουν έστω τα ίδια που είπε η Μέρκελ; Έστω ότι ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της θητείας τους; Ή επιμένουν ακόμα και σήμερα ότι «Το Μνημόνιο ήταν ευλογία για τη χώρα»;

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR