Η Πεντέλη κάηκε, αλλά ο Πρωθυπουργός διάβασε δήλωση για άλλη πυρκαγιά: Όταν καίγονται είκοσι χιλιάδες στρέμματα δεν είναι “ζημιές περιορισμένες”

Του Νίκου Λακόπουλου

H Πεντέλη έγινε πάλι στάχτη, κάηκαν πάνω από είκοσι χιλιάδες στρέμματα, αλλά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη “φαίνεται ότι οι ζημιές είναι περιορισμένες”. “Στατιστικά κάποιες φωτιές θα ξεφύγουν και δεν θα έχουμε έγκαιρη παρέμβαση” είπε περιγράφοντας ένα φυσικό φαινόμενο με το οποίο πρέπει να μάθουμε να ζούμε.

Υπάρχει πράγματι μεγάλη διαφορά από το παρελθόν, αλλά στον τρόπο που παρουσιάζονται οι πυρκαγιές και στο χειρισμό του θέματος από την κυβέρνηση: δεν βγαίνουν πριν τις φωτιές να πανηγυρίσουν οι υπουργοί, αλλά μετά και αφού έχει ελεγχθεί η κατάσταση εμφανίζεται ο Πρωθυπουργός ως κόουτς να συγχαρεί την ομάδα.

Το παράδοξο είναι πως ο Πρωθυπουργός -σα να πήρε ο ίδιος Όσκαρ κι ευχαριστεί τους συνεργάτες του- ευχαρίστησε και τους πολίτες “πολλοί εκ των οποίων αψήφησαν τις εντολές για εκκένωση για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους.

Φαίνεται πως η πολιτική της εκκένωσης περιλαμβάνει και ευχαριστήρια σε όσους έπρεπε να εκκενώσουν τις περιοχές τους, αλλά δεν το έκαναν σε μια πολιτική που αυτοαναιρείται με τον παραλογισμό της: αν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ευχαριστεί όσους καλούνται να φύγουν και δεν το κάνουν μάλλον βάζει σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Θέλω, επίσης, να επισημάνω το γεγονός ότι χθες εστάλησαν μηνύματα εκκένωσης σε περιοχές στις οποίες κατοικούν σχεδόν 100.000 συμπολίτες μας.  Αυτές οι εκκενώσεις υλοποιήθηκαν με απόλυτη ασφάλεια, με τη στήριξη της Ελληνικής Αστυνομίας, έτσι ώστε να θέσουμε σε προτεραιότητα και να προστατεύσουμε το υπέρτατο αγαθό που είναι η ανθρώπινη ζωή“.

Σας ευχαριστούμε που δεν φύγατε”

Αυτά τα μηνύματα εκκένωσης -που δεν πρέπει να τα ακούν οι πολίτες, αν θέλουν να τους συγχαρεί ο Πρωθυπουργός- είναι το “πολύ καλύτερο επίπεδο οργάνωσης και συντονισμού σε σχέση με αυτό το οποίο συνέβαινε στο παρελθόν“.

Συν το ότι “οι αρμόδιοι είναι μία ομάδα. Καταλαβαίνουμε ότι αυτή είναι μία ομαδική αποστολή στην οποία θα πρέπει όλοι να δουλέψουμε μαζί. Το γεγονός ότι βρισκόμαστε πια όλοι εδώ, σ’ ένα υπερσύγχρονο επιχειρησιακό κέντρο, όλοι οι αρμόδιοι στον ίδιο χώρο”.

Αυτές είναι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τις πυρκαγιές -που πλέον οφείλονται στην κλιματική αλλαγή- συν το ότι οι υπουργοί δεν σπεύδουν με την μάνικα στη φωτιά -όπως ο Χρυσοχοϊδης- περιμένοντας να τελειώσει η πυρκαγιά για να εμφανισθούν και να συγχαρούν τον εαυτό τους.

Αν πάλι κάτι δεν πάει καλά ο Πρωθυπουργός -που έχει πλέον εμπειρία, όπως είπε- θα ζητήσει συγγνώμη και θα πει πως “οι αντιδράσεις μας, ωστόσο, δεν πρέπει να είναι τυφλές. Οι τυχόν αστοχίες θα εντοπιστούν. Και οι ευθύνες θα αποδοθούν όποτε πρέπει και σε όποιον πρέπει”.

Η Πεντέλη κάηκε, η κυβέρνηση αυτοθαυμάζεται…

Η λογική της κυβέρνησης “ο απολογισμός αυτής της εμπειρίας οφείλει να μην περιλαμβάνει μόνο το τι χάθηκε, αλλά και το τι σώθηκε” δεν πρόκειται να την οδηγήσει ποτέ σε αποτυχία. Η Πεντέλη κάηκε, αλλά η κυβέρνηση πανηγυρίζει -που ο μηχανισμός λειτούργησε καλύτερα!

Φαίνεται πως η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς είναι θέμα κυβέρνησης και ιδιαίτερα θέμα πρωθυπουργού -που έχει την ευθύνη όχι να πάρει μέτρα ριζικά -αφού στατιστικά “κάποιες φωτιές θα ξεφύγουν”. ¨

Έχει την ευθύνη να διαχειριστεί επικοινωνιακά μια καταστροφή -με τρυκ, μια συγγνώμη, ίσως και ένα δάκρυ σε μεγάλες καταστροφές. Ως την επόμενη καταστροφή που αν είναι μεγάλη η κυβέρνηση αφήνει την μάνικα για να αποδώσει ευθύνες “όπου πρέπει και σε ΄όποιον πρέπει” -εκτός από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Ο συγκεκριμένος Πρωθυπουργός μιλάει με βεβαιότητα “έχοντας διαχειριστεί τις περσινές πυρκαγιές”. Μόνο που πέρυσι κάηκε η μισή Ελλάδα -με την πολιτική της εκκένωσης- και το μόνο που έχει να παρουσιάσει ως έργο από τότε είναι “το γεγονός ότι βρισκόμαστε πια όλοι εδώ, σ’ ένα υπερσύγχρονο επιχειρησιακό κέντρο, όλοι οι αρμόδιοι στον ίδιο χώρο”.

Η αλλαγή ενός υπουργού και ενός υφυπουργού είναι η απάντηση στην κλιματική κρίση για την οποία η κυβέρνηση με την επικοινωνιακή της πολιτική πέτυχε να αλλάξει κάτι: τον τρόπο που παρουσιάζονται τα γεγονότα.

Αυτή τη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έσπευσε να εμφανισθεί στις κάμερες, αλλά περίμενε να οριοθετηθούν οι πυρκαγιές πρώτα. Ελαφρώς αξύριστος, δείγμα πως δεν πρόλαβε να ξυριστεί. ΄Ίσως και να διαβάσει από πριν όσα δήλωσε -που μάλλον αναφέρονται σε άλλη πυρκαγιά: είκοσι χιλιάδες καμμένα στρέμματα δεν είναι “ζημιές περιορισμένες”.