Η πολιτική ζωή γεμίζει με ιστορίες με “κοριούς” και κατασκόπους: κάποιος παρακολουθεί πολιτικούς αρχηγούς και δημοσιογράφους και η ΕΥΠ καλείται να ερευνήσει αν κάνει η ίδια παράνομες παρακολουθήσεις ή όχι

Του Νίκου Λακόπουλου

Με την καταγγελία για απόπειρα παρακολούθησής του μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ έκανε μια γενική δήλωση για τη διαφάνεια που “είναι ένα απαιτούμενο στοιχείο της ομαλής λειτουργίας του πολιτικού συστήματος» και μίλησε για νοσηρές καταστάσεις.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος στη Βουλή Μιχάλης Κατρίνης ήταν πιο διαφωτιστικός: «Κάποιοι θέλουν να μας γυρίσουν στην εποχή των κοριών, παρακολουθώντας το κινητό τηλέφωνο του αρχηγού του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος. Και ενδεχομένως να μην είναι αυτή η μοναδική περίπτωση παρακολούθησης. Για το ΠΑΣΟΚ και τη δημοκρατική παράταξη, που έχει πέσει θύμα παρόμοιων πρακτικών την περίοδο 1989-1993, το ζήτημα δεν κλείνει εδώ. Αντίθετα μόλις ανοίγει».

Το ερώτημα ποιος έκανε εκείνη την περίοδο υποκλοπές -και τις χρέωνε στον Ανδρέα Παπανδρέου -δεν χρειάζεται απάντηση. Όλοι ξέρουν, αλλά δεν θα γνωρίζανε ποτέ αν “αρχιοκοριός” δεν μιλούσε. Το ότι ο κ. Κατρίνης και κάλεσε την κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Μέγαρο Μαξίμου να δώσει απαντήσεις ” καθώς έθεσε από τον Ιούλιο του 2019 την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υπό την εποπτεία του Πρωθυπουργού” μάλλον είναι πολιτική αφέλεια.

Τι θέλει να πει; Πώς η ΕΥΠ -υπό την εποπτεία του Πρωθυπουργού- κάνει παρακολουθήσεις; Αν είναι δυνατόν! “Η μηνυτήρια αναφορά του κ. Ανδρουλάκη -σχετικά με την απόπειρα μόλυνσης του κινητού του τηλεφώνου, τον Σεπτέμβριο του 2021, από κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης- επιβάλλεται να διερευνηθεί άμεσα από την Ελληνική Δικαιοσύνη” δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Επειδή όμως η Δικαιοσύνη μάλλον δεν αρκεί “παράλληλα, κάθε αρμόδια αρχή της ελληνικής Πολιτείας οφείλει να συνδράμει, με την τεχνογνωσία της και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, τη διερεύνηση και διαλεύκανση της μηνυτήριας αναφοράς του κ. Ανδρουλάκη, τόσο σε ελληνικό όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αγόρασε η ΕΥΠ το συγκεκριμένο λογισμικό ή όχι;

Αν σε κάθε αρμόδια αρχή περιλαμβάνεται και η ΕΥΠ τότε η διερεύνηση της υπόθεσης είναι μάλλον είναι… παιχνιδάκι. Ιδιαίτερα αν όντως έχει αγοράσει η ΕΥΠ το συγκεκριμένο λογισμικό παρακολούθησης -πράγμα που στην περίπτωση του δημοσιογράφου Κουκάκη η κυβέρνηση αρνήθηκε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είχε διαψεύσει σχετικά δημοσιεύματα δηλώνοντας πως «οι ελληνικές Αρχές δεν χρησιμοποιούν τέτοιου είδους λογισμικά. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν καμία συναλλαγή με κάποια εταιρεία που κατασκευάζει ή προμηθεύεται τέτοιου είδους λογισμικά».

Βέβαια τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν τον Δεκέμβριο από ερευνητές στο Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο, η Threat Analysis Group διαπίστωσε ότι ανάμεσα στους κρατικούς φορείς που αγόρασαν το λογισμικό Predator ήταν και η Ελλάδα.

Θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να ακούσουμε τι θα πει στη Βουλή- όταν φτάσει εκεί το θέμα- ο υπεύθυνος για την λειτουργία της ΕΥΠ και πρωθυπουργός όταν ο Μιχάλης Κατρίνης τον ρωτήσει -όπως κάνει ήδη: “Αγόρασε η ΕΥΠ το συγκεκριμένο λογισμικό τα τρία τελευταία χρόνια; Θα απαντήσει κανείς από την κυβέρνηση;».

Η μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία ΑΠ από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για προσπάθεια παραβίασης προσωπικών δεδομένων ανοίγει ένα μεγάλο θέμα που αφορά -όπως ο ίδιος είπε- το δημοκρατικό πολίτευμα.

Πρόκειται για μια σοβαρή υπόθεση απόπειρας παραβίασης του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών σε βάρος πολιτικού αρχηγού. Ποιος κρύβεται πίσω από αυτή την δραστηριότητα; Eπιχειρήθηκε και σε άλλους αρχηγούς;

Πώς χειρίστηκε η κυβέρνηση την Υπόθεση Κουκάκη

Η υπόθεση με την παρακολούθηση του τηλεφώνου δημοσιογράφου δεν είχε την προσοχή που έπρεπε απ΄ο τα πολιτικά κόμματα. Όπως αποκαλύφτηκε – Reporters United- η ΕΥΠ κατέθεσε στην Cosmote αίτημα για άρση του απορρήτου σε αριθμό κινητού που ο δημοσιογράφος με την επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας!

‘Εναν μήνα αργότερα, στις 12 Αυγούστου 2020, η ΕΥΠ ζητάει ξαφνικά παύση της άρσης του απορρήτου. Ηταν η ίδια μέρα που ο δημοσιογράφος κατέθεσε στην Ανεξάρτητη Αρχή για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών) καταγγελία για να του γνωστοποιήσει αν παρακολουθούνται οι επικοινωνίες του. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τον Μάρτιο του 2021 έφερε τροπολογία στη Βουλή, με την οποία η ΑΔΑΕ δεν είχε την υποχρέωση γνωστοποιεί στους πολίτες ότι βρέθηκαν υπό παρακολούθηση!

Μια ιστορία ήρθε στο φως από το Reporters United: ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ανιψιός του πρωθυπουργού και γενικός γραμματέας του Μαξίμου, όχι μόνο είχε επιχειρηματική δραστηριότητα παρά το ασυμβίβαστο του νόμου, αλλά οι άνθρωποι με τους οποίους συναλλάχθηκε συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τις εταιρείες που εμπορεύονται το παράνομο λογισμικό Predator και έχουν προμηθεύσει σύστημα υποκλοπών στο ελληνικό Δημόσιο.

Απαντώντας στο Reporters United σχετικά με την επιχειρηματική του δραστηριότητα, ο κ. Δημητριάδης είπε:  «Οσα δαιδαλώδη και μυστηριώδη εκτίθενται στα ερωτήματά σας, αναφορικά δηλαδή με φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία δεν συναλλάχθηκαν μαζί μου, τα αγνοώ παντελώς και για το λόγο αυτό αδυνατώ να εισφέρω κάτι περαιτέρω στην έρευνά σας. […] Δεν μπορεί να μην με προβληματίζει το γεγονός ότι τα ερωτήματά σας παραπέμπουν σε μια ευφάνταστη συρραφή ισχυρισμών, γεγονότων, φημών, σεναρίων και θεωριών με μοναδικό σκοπό να με συνδέσουν με καταστάσεις και πρόσωπα που δεν έχω καμία σχέση, τόσο ως άτομο όσο και ως κυβερνητικό στέλεχος».

Η ΕΥΠ, ο Πρωθυπουργός και ο “τυχερός” Θεοδωρικάκος

Mε την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς από τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ένα μείζον πολιτικό θέμα ανοίγει με την κυβέρνηση να πολιορκείται ως “επικίνδυνη για στοιχειώδεις αξίες του Κράτους Δικαίου και της ίδιας της Δημοκρατίας” κατά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας στη Βουλή ο βουλευτής Γ. Καμίνης θύμισε την υπόθεση Κουκάκη και την τροπολογία της κυβέρνησης για να μην υποχρεούται η ΑΑΔΕ να δώσει καμία πληροφορία για το αν η παρακολούθηση του τηλεφώνου του έγινε για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Είστε πολύ τυχερός κ. Θεοδωρικάκο που δεν έχετε την αρμοδιότητα της ΕΥΠ” είπε. “Το σκάνδαλο παραμένει γιατί η ΕΥΠ υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό. Εμείς θα δώσουμε συνέχεια. Θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο μέσο για να διαπιστώσουμε ότι δεν παραβιάζεται το απόρρητο της επικοινωνίας. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση μας ενημερώνει ότι η ΕΥΠ δεν έχει προμηθευτεί το Predator δεν μας καθησυχάζει». 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει εξηγήσεις από τον ίδιο τον Μητσοτάκη που “οφείλει να σταματήσει τις υπεκφυγές γιατί όλα αυτά τα πρωτοφανή συμβαίνουν στη χώρα όσο αυτός κυβερνάει. Παρακολουθήσεις, διώξεις και δολοφονίες δημοσιογράφων. Κατρακύλα στην 108η θέση στην ελευθερία του Τύπου. Τώρα και παράνομες παρακολουθήσεις πολιτικών αρχηγών”.

Η Ελλάδα ξαναζεί -κατά τον Μιχάλη Κατρίνη- την εποχή των κοριών. Η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Όλγα Γεροβασίλη έθεσε στην Βουλή ένα πρακτικό και ουσιαστικό ζήτημα: εάν «η χώρα διαθέτει μηχανισμό να ελέγξει τις καταγγελίες».

Η κυβέρνηση πάντως που στην υπόθεση Κουκάκη έκανε την ανήξερη έδειξε ιδιώτες για την παρακολούθηση δημοσιογράφων. Η ΕΥΠ δεν έχει τέτοιο λογισμικό που όμως έχει προμηθευτεί η Ελλάδα.

Τώρα παραπέμπει την υπόθεση στην Δικαιοσύνη στη διάθεσή της οποίας θέτει κάθε αρμόδια αρχή -και προφανώς πρώτα την ΕΥΠ, η οποία θα διερευνήσει, με την τεχνογνωσία της, αν βρίσκεται η ίδια πίσω από παράνομες παρακολουθήσεις ή όχι.