Πάνος Καμμένος: Πότε ακομβίωτος και πότε ασκεπής, αλλά πάντα …ατιμώρητος!

Του Νίκου Λακόπουλου

 

 

 

ΝΙΚΟΣ ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

“Κ. Υπουργέ είναι πλέον ολοφάνερο ότι έχετε καταντήσει αναξιόπιστος με τις κατά καιρούς δηλώσεις, θεατρινισμούς και λεονταρισμούς σας οι οποίοι εν συνεχεία (προκειμένου να διατηρείται την καρέκλα σας) μετατρέπονται σε πισωγυρίσματα και “νιαουρίσματα” ενώ το τελευταίο διάστημα κινδυνεύετε να χαρακτηριστείτε και ως “γραφικός” αφού με όλες αυτές τις δημόσιες εμφανίσεις σας με τις διάφορες στολές ένδυσης των Ενόπλεων Δυνάμεων μας δίνεται την εντύπωση ότι βρίσκεστε συνεχώς σε κατάσταση και σε διάθεση …Τριωδίου!!!(κοινώς Αποκρεών)”.

Αυτή τη φορά ένας στρατηγός ε.α. εγκαλεί τον υπουργό Άμυνας γιατί  φορά- όχι μία, αλλά όλες τις στολές του στρατού κατά περίσταση ενώ έχει φτιάξει και μια δική του …με το όνομά του. Ο αντιστράτηγος ε.α κ. Ιωάννης Γ. Δρακωνάκης θέτει ένα ηθικό ζήτημα- ειδικά για την στολή των Καταδρομέων-  και αφήνει τον νομικό ζήτημα για την Δικαιοσύνη.

Αν ήταν στρατιωτικός ο Πάνος Καμμένος πότε …ακομβίωτος και πότε “ασκεπής” θα είχε τιμωρηθεί για μια σειρά παραπτώματα. Για την …φωτογράφιση -σαν σταρ του σινεμά- ο υπουργός δεν φορά τζόκεϊ, ίσως για να μη χαλάσει το …μαλλί. Σύμφωνα με το άρθρο 68 του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα (αντιποίηση στολής και εμβλημάτων) ο στρατιωτικός που φέρει δημόσια στρατιωτική στολή, παράσημο ή άλλο διακριτικό σημείο βαθμού ή τίτλου χωρίς να έχει δικαίωμα τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους.

kammenos-stoli-parallagis-d
Ο υπουργός στο γραφείο του με στολή που έφτιαξε μόνος του! “Οι διάφορες στολές, τα είδη από τα οποία αποτελούνται, όπως και ο τρόπος που τις φορούν, καθορίζονται από τους Κανονισμούς, που ισχύουν για τη στολή και από τις σχετικές διαταγές. Απαγορεύεται αυστηρά, οποιαδήποτε, έστω και την ελάχιστη τροποποίηση ή προσθήκη που είναι αντίθετη με τις διατάξεις περί στολής. Αν διαπιστώσει τέτοιου είδους παράβαση, αν πρόκειται για αξιωματικό, ανθυπασπιστή ή μόνιμο ή εθελοντή υπαξιωματικό, τιμωρεί τον παραβάτη και του απαγορεύει, να φορά τη στολή, που τροποποίησε.” (ΣΚ 20-1 άρθρο 26).

Ο υπουργός Άμυνας ασκεί εποπτεία, δίνει οδηγίες στον Αρχηγό, αλλά δεν είναι αρχηγός, ούτε στρατιωτικός για να φορά στολή. Δεν έχει δικαίωμα να φορά στρατιωτική στολή. Ούτε να κοιμάται σε στρατόπεδα! Ούτε να εμφανίζεται σε μονάδες στρατού -με στολή και μάλιστα ασκεπής.

cg9eczswgaa9uur
Αξιωματικός που θα εμφανιστεί έτσι στο στρατό αντιμετωπίζει ποινές φυλάκισης -σύμφωνα με τον 20-1.

Ο Πάνος Καμμένος πότε φοράει ένα στρατιωτικό ρούχο με πολιτικά, πότε στολή χωρίς καπέλο κι έχει τυπώσει το όνομά του πάνω στην στολή:

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ/ ΥΕΘΑ!

Υπολογίζω ότι έχει παραβεί όλα τα άρθρα του Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα- 68-73- για αθέμιτες διαταγές, υπέρβαση εξουσίας, αλλά ως πολίτης υπάγεται στα πολιτικά δικαστήρια. Υπερβαίνει τα όρια της  εξουσίας  του  όταν υποκαθιστά τον Αρχηγό Στρατού, – που είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας- και  με κάποιο τρόπο αντιποιείται στολή κι εμβλήματα με αυτή την προσωπική στολή που έχει κατασκευάσει, σαν  ….αποκριάτικη.

Το θέμα δεν αφορά το τυπικό του στρατού, αλλά την ουσία. Ο στρατιώτης που χαιρετά ένα σύμβολο της πατρίδας του και τον αντιχαιρετά ο αρχηγός δείχνει σεβασμό και δέχεται τον σεβασμό από τον ανώτερό του στο ίδιο σύμβολο. Ο υπουργός με το σεβασμό που ζητά στο …φανελάκι του εξευτελίζει τον φαντάρο.  Υπερβαίνει τα όρια της  εξουσίας  του καιτην καταχράται όταν υποκαθιστά τον Αρχηγό Στρατού και αντιποιείται στολή κι εμβλήματα με αυτή την προσωπική στολή που έχει κατασκευάσει.

Ο Πάνος Καμμένος πέταξε με F-4E Phantom και ανέβασε τις φωτογραφίες στο Twitter (Photos) (ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ)
Ο Πάνος Καμμένος πέταξε με F-4E Phantom και ανέβασε τις φωτογραφίες στο Twitter (Photos) (ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ)
kammenos
Πόσες στολές έχει ο Πάνος Καμμένος και με ποιο κανονισμό έχουν κατασκευαστεί κι από ποιον; “Το κανονικό της στολής σ’ όλες γενικά τις περιστάσεις όπου οι στρατιωτικοί, είτε είναι συγκεντρωμένοι και αποτελούν Στράτευμα, είτε μόνοι τους και είτε είναι υπηρεσία, είτε όχι, είναι πάρα πολύ σπουδαίο ζήτημα. Το κανονικό της στολής συμβάλλει στο γόητρο του Στρατού και της Μονάδας. Είναι απόδειξη πειθαρχίας, καθώς και ότι κάθε άτομο στο Στράτευμα σέβεται τον εαυτό του, το Στρατό και τους Κανονισμούς,” (Σ.Κ. 20-1- αρ.26)

Φανταστείτε τον υπουργό Δημόσιας Τάξης να παριστάνει τον τροχονόμο, τον υπουργό Παιδείας να μπαίνει αιφνιδιαστικά σε ένα σχολείο και να αρχίσει να διδάσκει ή θυμηθείτε τι συνέβη όταν ο απαράμιλλος Πολύδωρας- ως υπουργός- ηγήθηκε του αγώνα κατά του …Στρατηγού Άνεμου στις πυρκαγιές. Ο αρμόδιος υπουργός ελέγχει πολιτικά τον τομέα του δεν μεταμφιέζεται πότε ναύτης, πότε αεροπόρος πότε καταδρομέας, όπως ο Πάνος Καμμένος.

Ιστορικά αυτοί που αντιποίησαν την στρατιωτική στολή, όπως ο Μουσολίνι, ο Στάλιν, ο Χίτλερ και ο Κάστρο, ήταν όλοι δικτάτορες. Ο Πάνος Καμμένος, όπως και ο πρωθυπουργός- που εμφανίζεται συχνά με στολή- είναι απλοί “βυσματίες” που δεν έκαναν καν κανονική θητεία- όπως ομολόγησε ο ναύτης …στη στεριά -και δη το Πεντάγωνο- Αλέξης Τσίπρας. Ο Καμμένος -σύμφωνα με δημοσιεύματα- αφού κατάφερε να λάβει τις 30 μέρες κανονικής άδειας που δικαιούνταν, εξασφάλισε ακόμη 15 ημέρες αναρρωτικών αδειών, 12 μέρες ειδικών αδειών και 18 ημέρες αδειών μικρής διάρκειας.

Από αυτή την πλευρά- πέρα από την κιτς πλευρά του θέματος- δεν κάνει τον Καμμένο στρατηγό η στολή. Ούτε το να πάει να παίρνει αναφορές στα τάγματα ή να κοιμάται σε στρατόπεδα. Η πράξη του σε διάρκεια άσκησης να οδηγήσει τους Αμερικάνους πάνω από την Ακρόπολη- με κίνδυνο για το μνημείο- και σε βόλτες σε ελληνικές πόλεις είναι ένα ακόμα τομέας που αν ήταν όντως ….αρχιστράτηγος θα αντιμετώπιζε το Στρατοδικείο. Ως υπουργός έχει μεγαλύτερες ευθύνες.

Μεικτή στολή. Αμπέχωνο με πολιτικά και πίσω ελικόπτερο.
Μεικτή στολή- ξεκούμπωτη. Αμπέχωνο με πολιτικά και πίσω ελικόπτερο. Οι αθέμιτες διαταγές, η προσγείωση χωρίς διαταγή, οι παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας είναι σοβαρά αδικήματα που τιμωρούνται από τον στρατιωτικό ποινικό κώδικα.

Οι πράξεις αυτές πέρα από την ιλαρότητα, την φαιδρότητα- στα όρια του γελοίου- θυμίζουν χώρα τριτοκοσμική -με προπολιτικούς θεσμούς- όπου ο υπουργός διατάσσει, ντύνεται όπως θέλει και παραποιεί την στολή- ανάλογα με τις ανάγκες της φωτογράφισης. Όπως ένας άλλος υπουργός- και ταξίαρχος- που στην διάρκεια της χούντας είχε διακόψει τον αγώνα Ολυμπιακού- Παναθηναϊκού- για να δώσει οδηγίες στον … Σιδέρη.

Από τότε δεν άλλαξαν πολλά πράγματα σε επίπεδο θεσμικής λειτουργίας στην χώρα, αν και έγινε μια τομή εκδημοκρατισμού του στρατού. Η πολιτική λειτουργία παραμένει υπανάπτυκτη όπου το πνεύμα της τουρκοκρατίας συμβιώνει με το …ευρωπαϊκό με στοιχεία της Αριστεράς τύπου Πολάκη που δεν διστάζει- χωρίς στολή- να πάρει ο ίδιος στα χέρια του τις λίστες αυτών που θα διορίσει. (Βέβαια, αν προσέξουμε μερικές λεπτομέρειες, ο επίσης “πολεμοχαρής” και συχνά φωτογραφιζόμενος με όπλα -και αγριοκρητικοσταλινικό καμάρι- αναπληρωτής υπουργός Υεγίας φορά ακόμα τη στολή του …Κνίτη).

Αυτή η προπολιτική αντίληψη για την διακυβέρνηση -εμφανής και στο χειρισμό του θέματος των αδειών όπου υπουργός και πρωθυπουργός ρυθμίζουν την αγορά εν είδει σουλτάνου και βεζύρη- δείχνουν πως από τότε που ο Παττακός διέκοπτε τον αγώνα για να διατάξει τον Σιδέρη να παίζει …πιο ήρεμα ως τώρα που ο αριστερός  Κοντονής διατάσσει την διακοπή Κυπέλου πέρασαν πενήντα χρόνια.

sin08
Ο υπουργός -ασκεπής και …ακομβίωτος- παίρνει αναφορά. ” Ο τρόπος του στρατιωτικού χαιρετισμού περιγράφεται στο αντίστοιχο εγχειρίδιο εκστρατείας. Ο στρατιωτικός χαιρετισμός απονέμεται και ανταποδίδεται από τους στρατιωτικούς, όταν φορούν στρατιωτική στολή και πηλίκιο.” Σ.Κ 20-1 αρθρο19. παρ 6). Ο στρατιώτης αποτίει σεβασμό στο εθνόσημο, όχι στο ….χτένισμα του υπουργού ή θα έπρεπε να φορά πολιτικά ή -έστω- να φορά πηλίκιο και να είναι ευπρεπής κι όχι ακομβίωτος.

Αν και από τις προπολιτικές κοινωνίες μεσολαβούν η Γαλλική Επανάσταση, η Μάγκνα Χάρτα, ο Διαφωτισμός, με μια λέξη η Δημοκρατία -που δεν έχει φτάσει ακόμα στην Ελλάδα. Ο Καμμένος και ο πρωθυπουργός θα τιμούσαν την στολή περισσότερο αν δεν την φορούσαν.

Ο σεβασμός προς αυτή τη στολή δεν είναι μιλιταριστικός σχολαστικισμός, τυπολατρεία ή στρατολατρεία. Δεν είναι φετιχιστική λατρεία μια αόριστης πατρίδας.  Είναι σεβασμός προς τον φαντάρο που φορά την στολή και έχει δημοκρατικά δικαιώματα.

Ένα από αυτά είναι να μην υπακούει σε όποιον -έστω και υπουργό- στέκεται μπροστά του με μπλουζάκι κι ανοιχτό πουκάμισο- γυαλί κρεμασμένο και εξουσία που έχει καταχραστεί- και του δίνει διαταγές χωρίς να έχει τέτοιο δικαίωμα.

Βέβαια η Δικαιοσύνη δεν επεμβαίνει στην Ελλάδα όταν πρόκειται για υπουργούς -ή και μητροπολίτες, όταν απο κοινού περιφέρουν λείψανα ανύπαρκτων αγίων. Δεν συγκινείται με τα αδικήματα γύρω από την στολή, την αντιποίηση, τις αθέμιτες διαταγές. Ας πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους οι ίδιοι οι φαντάροι -που ο σταρ- υπουργός μετατρέπει σε σκηνικό της επικοινωνιακής προσωπικής πολιτικής του. Τους καλύπτει το Σύνταγμα, οι νόμοι, οι αρχές της Δημοκρατίας. Δεν είναι υποχρεωμένοι να υπακούουν σε όσους δεν έχουν εξουσία να δίνουν διαταγές, αλλά μόνο να εποπτεύουν αυτούς που έχουν αυτό το δικαίωμα.

Για την ακρίβεια στον 20-1 -άρθρο 10- (περί πειθαρχίας) “ανώτερος δεν μπορεί να δίνει διαταγές σε κατώτερο που δεν υπάγεται στην δικαιοδοσία του”, ενώ κάθε στρατιωτικός, οποιαδήποτε κι αν είναι η θέση του και ο βαθμός του πρέπει να ακολουθεί οδηγίες ή διαταγές ακόμα και κατωτέρου του, εάν ο τελευταίος είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία και ενεργεί βάσει διαταγών”.

kamenos-stratiotikoi__article
Μεικτή στολή- αμπέχωνο με σήμα πάνω από το πανωβράκι του υπουργού. “Κάθε προϊστάμενος δέχεται τις συνηθισμένες υπηρεσιακές αναφορές στις ορισμένες ώρες και σε ορισμένο τόπο, φορώντας την καθορισμένη στολή και τις έκτακτες οπουδήποτε, κανονικά ντυμένος και πάντοτε όρθιος. (20-1 αρ.25 παρ. 10).

 

Υποχρέωση υπακοής δημιουργεί η νόμιμη διαταγή.

Ο κατώτερος που εκτελεί παράνομη διαταγή υπέχει κι ο ίδιος πειθαρχική ή ποινική ευθύνη.

Η πρακτική Καμμένου δεν διαφέρει από αυτή του αξιωματικού που μπαίνει με το φανελάκι στο λόχο κι αρχίζει να δίνει διαταγές, αλλά δεν είναι υποχρεωμένος ο φαντάρος να υπακούσει αν δεν φορά την στολή ή αν τον στείλει για τσιγάρα.

Η αντίληψη Καμμένου για τον στρατό φάνηκε όταν αισθάνθηκε την ανάγκη να δώσει την προσωποποιημένη εγγύηση ότι ο στρατός- δηλαδή 0 ίδιος- εγγυάται την δημοκρατία. Αλλά δεν χρειάζεται η δημοκρατία τέτοιους εγγυητές, ούτε ο ρόλος του στρατού είναι θέμα προσώπου. Και βέβαια ο υπουργός που αλλάζει το πρόγραμμα της άσκησης επειδή οι σύμμαχοι θέλανε να δουν την Ακρόπολη σε μια χώρα με θεσμούς κι ανεξάρτητη δικαιοσύνη θα ήταν ήδη στο εδώλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες τον Αττικό ουρανό «σάρωσαν» δύο ελληνικά F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας και δύο F-15 των ΗΠΑ. Τα τέσσερα πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από την Ακρόπολη προκειμένου να φωτογραφηθούν μαζί. Πηγή: Αμερικανικά μαχητικά έβγαζαν φωτογραφίες πάνω από την Ακρόπολη | iefimerida.gr
“Τον Αττικό ουρανό «σάρωσαν» δύο ελληνικά F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας και δύο F-15 των ΗΠΑ. Τα τέσσερα πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από την Ακρόπολη προκειμένου να φωτογραφηθούν μαζί. Πηγή: Αμερικανικά μαχητικά έβγαζαν φωτογραφίες πάνω από την Ακρόπολη | iefimerida.gr”.Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι Αμερικανοί πιλότοι είχαν ζητήσει να πετάξουν στον αττικό ουρανό προκειμένου να δουν από ψηλά την Ακρόπολη και να βγάλουν φωτογραφίες! Έτσι «οργανώθηκε» η πτήση” έγραψε το Πρώτο Θέμα.

Όλα τα στοιχεία βρίσκονται στον τύπο, αλλά και στο προσωπικό λογαριασμό του υπουργού στο Twitter. Τα μαχητικά ήταν δυο ελληνικά F-16 και δύο αμερικανικά F-15 που συμμετείχαν στην άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 2016. Οι Αμερικανοί είχαν ζητήσει να κάνουν φωτογράφηση των αεροσκαφών με φόντο το μνημείο των μνημείων και το αίτημά τους ικανοποιήθηκε.max08-1

Ποιος θα επαναφέρει τον υπουργό Άμυνας στη νομιμότητα; Ένας στρατηγός, ε.α., δεν φτάνει. Η στολή, ο χαιρετισμός, ο ρόλος του υπουργού και του διοικητή- που δεν δικαιούται να υπερβαίνει την ιεραρχία, τα δικαιώματα των φαντάρων -που δεν είναι πολιτικό ντεκόρ- είναι όλα κατοχυρωμένα. Η λεβεντοδιοίκηση που παραπέμπει σε άλλες εποχές και άλλες χώρες όχι.

Φτάνει το σόου. Η στολή δεν είναι για την φωτογράφιση. Ο στρατός δεν είναι ντεκόρ. Κι κανένας δεν έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί φαντάρους και σύμβολα για το προσωπικό του portfolio.

Από που νομιμοποιείται ο υπουργός να βγάζει τις φωτογραφίες των φαντάρων να τον χαιρετάνε- ασκεπή- στο twiter. Και ποιος του είπε ότι έχει δικαίωμα να κάνει βόλτες με στρατιωτικά αεροπλάνα ή να επιτρέπει σε αμερικάνικα μαχητικά να πετάξουν πάνω από την Ακρόπολη;

 

 

kammenos-689x459

 

Ο Νίκος Λακόπουλος έχει γράψει το ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ.