Η τρομοκρατία ξαναχτυπά 

Του Μελέτη Ρεντούμη

Μπορεί να έχουμε συνηθίσει να ακούμε για τρομοκρατικά χτυπήματα σε χώρες της Δύσης για λόγους θρησκευτικούς ή γεωπολιτικούς, όμως όταν το χτύπημα γίνεται στην καρδιά της Ρωσικής πρωτεύουσας στην Μόσχα, τότε φαίνεται πως όλες οι χώρες είναι ευάλωτες ανεξάρτητα από τις συμμαχίες που έχουν κτίσει τα τελευταία χρόνια ενάντια στον δυτικό κόσμο.

Πιο συγκεκριμένα το Ισλαμικό κράτος έλαβε την ευθύνη για την ειδεχθή τρομοκρατική επίθεση σε μεγάλο συναυλιακό χώρο στην Μόσχα, σκοτώνοντας με ενόπλους που εισέβαλαν ξαφνικά τουλάχιστον 140 ανθρώπους και τραυματίζοντας εκατοντάδες.

Μάλιστα είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως δεν επρόκειτο για μια αποστολή αυτοκτονίας καθώς οι δράστες δεν συνελήφθησαν αρχικά που σημαίνει πως υπήρχε σχέδιο διαφυγής τους από την χώρα, μέχρι και την τωρινή σύλληψη τεσσάρων υπόπτων για την επίθεση.

Σε κάθε περίπτωση το αποτρόπαιο αυτό χτύπημα έρχεται σε μια στιγμή που ο πόλεμος εντείνεται στην Ουκρανία και έχει ανοίξει η συζήτηση για την συνεχόμενη στήριξη και χρηματοδότηση της χώρας από την ΕΕ.

Μάλιστα Ρώσοι αξιωματούχοι έσπευσαν να συνδέσουν έμμεσα ή άμεσα την Ουκρανία και τις δικές της μυστικές υπηρεσίες με το χτύπημα του ισλαμικού κράτους, κάτι όμως που ο ίδιος ο πρόεδρος Ζελένσκι αρνήθηκε κατηγορηματικά σε όλους τους τόνους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι ΗΠΑ και άλλες χώρες της Δύσης από την ΕΕ, έσπευσαν να καταδικάσουν το τρομοκρατικό χτύπημα, ενώ κυρίως οι ΗΠΑ ανέφεραν πως οι μυστικές υπηρεσίες με κάποιο τρόπο είχαν ενημερώσει την Ρωσία γι’ αυτήν την πιθανότητα του χτυπήματος, κάτι όμως που αντιμετωπίστηκε από την ρωσική ηγεσία και τον πρόεδρο Πούτιν προσωπικά ως προσπάθεια εκφοβισμού και όχι ως προειδοποίηση.

Σε κάθε περίπτωση, πέρα από την αρχική ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό κράτος για την επίθεση εναντίον χριστιανών, δεν υπάρχει κάποια ειδική ανάλυση που να δικαιολογεί το σκεπτικό του χτυπήματος, πέραν της καταπίεσης που υφίστανται οι μουσουλμάνοι από χώρες με τις οποίες συνορεύει η Ρωσία.

Είναι προφανές πως για την Ρωσία που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με την Ουκρανία και σε αντιπαλότητα με την Δύση, το να ανοίξει αυτή την στιγμή μέτωπο με το ισλαμικό κράτος και ένα μέρος των μουσουλμάνων, σίγουρα δεν την βοηθά στο να πετύχει τους γεωπολιτικούς της στόχους και θα χρειαστεί να στηριχθεί σε μεγάλες και στρατηγικές συμμαχίες για να προστατεύσει τα μεσοπρόθεσμα συμφέροντα της, ενώ ήδη η συγκεκριμένη τρομοκρατική επίθεση, ανέδειξε συγκεκριμένα κενά ασφάλειας της ρωσικής ηγεσίας και τον τρόπο που ασκεί εξουσία ο πρόεδρος Πούτιν συνολικά.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός