Η τρομοκρατία που ήρθε για να μείνει  

 

Του Μελέτη Ρεντούμη

ΡΕΝΤΟΥΜΗΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣΤις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε τις δραματικές εξελίξεις σχετικά με το θέμα των τρομοκρατικών χτυπημάτων στις Βρυξέλλες, κάνοντας πολλούς ν’αναρωτηθούν, που θα φτάσει ο κύκλος του αίματος στην Ευρώπη και ποιες οι συνέπειες για την ασφάλεια και την ελευθερία διακίνησης των Ευρωπαίων πολιτών εντός της Ένωσης.

Οι εκτιμήσεις ότι η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σ’έναν ασύμμετρο πόλεμο είναι σωστές. Πρόκειται ναι μεν γι’αντίπαλο γνωστό, δηλαδή κυρίως το Ισλαμικό Κράτος και διάφορες εξτρεμιστικές φονταμενταλιστικές οργανώσεις, αλλά ταυτόχρονα μιλάμε γι’αόρατο εχθρό που χρησιμοποιεί την ριζοσπαστικοποίηση, τον προσηλυτισμό και των ανθρώπινη θυσία ως το απόλυτο όπλο καταστροφής, που δύσκολα ανιχνεύεται από οποιεσδήποτε αρχές ασφαλείας.

Πώς φτάσαμε όμως ως εδώ στο να θρηνούμε θύματα στην καρδιά της Ευρώπης και της ΕΕ λίγα μόλις μέτρα από την έδρα της Κομισιόν;

Δυστυχώς λίγα μόλις χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου στην Αμερική, υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις ότι το κύμα τρομοκρατίας θα σάρωνε σταδιακά και την Ευρώπη. Το 2005 για παράδειγμα, είχαμε την πρώτη βομβίστρια αυτοκτονίας από την Ευρώπη και μάλιστα από το Βέλγιο που ανατινάχθηκε στην Βαγδάτη, προκαλώντας αρκετούς θανάτους και τραυματισμούς. Ήταν ίσως το πρώτο σκληρό μήνυμα ότι η Ευρώπη δεν απέχει πολύ από τις επιθέσεις αυτοκτονίας.

Μια δεκαετία αργότερα, τον Ιανουάριο του 2015, η επίθεση στο γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo στο Παρίσι, από Γάλλο μουσουλμάνο τρομοκράτη, έσπερνε παντού τον τρόμο με 12 νεκρούς στο διάβα του. Μάλιστα ο εξοπλισμός του τρομοκράτη προερχόταν από το Μόλενμπεκ των Βρυξελλών, στο οποίο ζήσαμε το τραγικό συμβάν των ημερών.

Το Νοέμβριο του 2015 πραγματοποιήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα χτυπήματα στην Ευρώπη, στο Παρίσι, με επίθεση στο Μπατακλάν, με εκατόμβη νεκρών και τραυματιών. Και εδώ ο δράστης ήταν Βέλγος μουσουλμάνος που τελικά εξουδετερώθηκε αργότερα στο Παρίσι.

Δυστυχώς όμως  τα γεγονότα δεν σταματούν εδώ, ούτε φυσικά η σύνδεση με την χώρα του Βελγίου, καθώς ο βασικός συνεργός των χτυπημάτων στο Παρίσι, διέφυγε στο Βέλγιο όπου ζούσε ανενόχλητος επί μήνες όπου και τελικά συνελήφθη στις Βρυξέλλες.

Η σύλληψή του, δυστυχώς πυροδότησε άμεσα τρομοκρατικούς πυρήνες στην Βελγική πρωτεύουσα, οι οποίοι έδρασαν άμεσα πριν τους προλάβουν οι αρχές και τελικά φτάσαμε στο τραγικό διπλό τρομοκρατικό χτύπημα στο αεροδρόμιο και στο μετρό με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Το πιο τρομακτικό απ’όλα βέβαια που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, είναι ότι οι τρομοκράτες σχεδίαζαν χτύπημα στα πυρηνικά εργοστάσια του Βελγίου και για το σκοπό αυτό παρακολουθούσαν τον διευθυντή των εγκαταστάσεων, ενώ ένας φύλακας σκοτώθηκε μυστηριωδώς και του αφαιρέθηκε η κάρτα εισόδου.

Με βάση τα παραπάνω πρέπει να παραδεχθούμε ότι για μία ακόμη φορά η Ευρώπη αδράνησε. Μπορεί να έχουν αποτραπεί δεκάδες τρομοκρατικά χτυπήματα τα τελευταία χρόνια και αυτό δεν είναι αμελητέο, το γεγονός όμως ότι Ευρωπαίοι πολίτες ριζοσπαστικοποιούνται ενώ έχουν μεγαλώσει υποτίθεται μέσα στις ευρωπαϊκές αξίες και επιστρέφουν στην γενέτειρά τους ως εχθροί σπέρνοντας τον τρόμο και τον θάνατο, πρέπει να προβληματίσει την ΕΕ, τα θεσμικά της όργανα και όλους τους Ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Ειδικά η κατάσταση στο Βέλγιο δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αποτελεί πλέον βασικό πυρήνα πολλών τρομοκρατικών οργανώσεων και κυρίως τζιχαντιστών του ISIS.

brussels-tromoΣυγκεκριμένα, έχουν συγκεντρωθεί περίπου 500.000 μουσουλμάνοι,  που δεν έχουν σε καμία περίπτωση ενσωματωθεί στο Βέλγιο, ζώντας με την ανοχή τόσο της Βελγικής κυβέρνησης όσο και της ίδιας της ΕΕ, σε συνθήκες απολύτως περιθωριακές που θυμίζουν Συρία ή Ιράκ.

Μάλιστα σε έρευνα που έχει γίνει στο Βέλγιο για την προέλευση της φτώχειας, ενώ ένα ποσοστό κοντά στο 20% Βέλγων πολιτών απειλούνται από αυτή, το ποσοστό από μη Ευρωπαίους πολίτες και ιδίως μουσουλμάνους ξεπερνά το 70% γεγονός που καταδεικνύει την ανισότητα που επικρατεί στην Βελγική επικράτεια.

Συμπερασματικά θα λέγαμε, ότι δύο τρόποι υπάρχουν για ν’αντιμετωπίσει αποτελεσματικά η Ευρώπη το τρομοκρατικό κύμα που την ταλαιπωρεί:

Αφενός, η στενή συνεργασία όλων των αρχών ασφαλείας των κρατών μελών στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών συνθηκών, ώστε να ενισχυθεί η γνώση σχετικά με τις διασυνδέσεις των υπόπτων τόσο εντός ΕΕ όσο και στη Μέση Ανατολή και αφετέρου η επένδυση στο μετριοπαθές Ισλάμ, ώστε σταδιακά να ενσωματώνονται οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί με τρόπο κοινωνικά αποδεκτό που αν δεν ελαχιστοποιεί, τουλάχιστον μετριάζει τις πιθανότητες αποκλίνουσας συμπεριφοράς που οδηγεί τελικά στην τρομοκρατία με ολέθρια αποτελέσματα.

 

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της Δυναμικής Ελλάδας.