Θανάσης Θεοχαρόπουλος: Το κόστος της συνέπειας ενός νέου πολιτικού

Του Γ. Λακόπουλου

Για λόγους που προφανώς γνωρίζει ο ίδιος, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τοποθέτησε τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ -που συνεργάζεται πλέον με τον ΣΥΡΙΖΑ- Θανάση Θεοχαρόπουλο στο υπουργείο Τουρισμού. Και οι πέτρες στην πολιτική πιάτσα ξέρουν ότι ο ίδιος ούτε το επιδίωξε, ούτε το ήθελε καν. Παραδόξως όμως κάποιοι έπιασαν τα φτυάρια.

Ενώ μέχρι τώρα κατηγόρησαν τον Θεοχαρόπουλο  για συναλλαγή  με τον  Τσίπρα που του εξασφάλισε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο  Επικρατείας, τώρα του προσάπτουν ότι επιδίωξε το υπουργείο για να βγει βουλευτής.  Παραβλέποντας ότι με βάση την προηγουμένη συναλλαγή δεν χρειάζεται ψήφους.

Ο σεμνός 40άρης που ηγείται του μικρού κόμματος που άφησε πίσω του ο Φώτης Κουβέλης πληρώνει τη συνέπεια του και την επιμονή στις αρχές του. Το μόνο που δεν μπορεί να του καταλογίσει κανείς είναι ότι άλλαξε πολιτικό χώρο.

Εναντίον του επιστρατεύονται  ακόμη και  ανοησίες. Π.χ.  κάποιοι  λένε απαξιωτικά “σιγά το 0,5%  του Θεοχαροπούλου“.  Μόνο που ο συγκεκριμένος πολιτικός δεν πήρε ποτέ 0,5%  η όποιο άλλο ποσοστό. Γιατί απλούστατα δεν κατέβηκε ποτέ αυτόνομα στις εκλογές το κόμμα του, από τη στιγμή που το ανέλαβε.

Έγινε πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τον Ιούλιο του 2015 και τον Σεπτέμβριο ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που προέκυψε από τη σύμπραξη ΠΑΣΟΚ -ΔΗΜΑΡ . Στις εκλογές  κατά την παραδοχή των Πασόκων συνέβαλε αποφασιστικά.  Μετά άρχισε να τους ξινίζει.

Ο λόγος είναι γνωστός. Η Γεννηματά πήγε να κάνει πρώτα στον Θεοχαρόπουλο αυτό που αργότερα επιχείρησε με τον Θεοδωράκη: να τον καταπιεί.  Αλλά ο  νεαρός πολιτικός δεν μάσησε και δεν έκανε πίσω στις αρχές του και τις πάγιες θέσεις του κόμματός του.

Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις συνέπειας και πολιτικής αξιοπρέπειας δεν είναι άγνωστες σε κανέναν. Π.χ. παρά τις πιέσεις ψήφισε υπέρ της απλής αναλογικής, ενώ η Φώφη ψήφιζε εναντίον του συμφέροντος του κόμματός της και υπέρ του Μητσοτάκη. Τάχθηκε υπέρ της αλλαγής φύλου και  υπερψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί έτσι όριζαν ανέκαθεν οι αποφάσεις των κομματικών οργάνων του.

Τα καλύτερα μιντιακά σκυλιά του άξονα των κληρονόμων ρίχτηκαν να τον ξεσκίσουν. Η Γεννηματά μάλιστα έκανε κάτι απίστευτο: τον διέγραψε από το… κόμμα του και του ζήτησε να παραδώσει την έδρα την οποία ο ίδιος προσκόμισε. Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και όχι βεβαίως στο Κινάλ. Γέλασε ο κάθε πικραμένος και σταμάτησαν το μπούλινγκ.

Προσωρινά όμως. Η υπουργοποίηση αναβίωσε τις ελεεινότερες πρακτικές εναντίον του. Για να μην υπάρχει αμφιβολία για τους υποκινητές  και τους λόγους της “τιμωρίας” πήρε μέρος και ο ίδιος ο Μητσοτάκης- του… Ψαριανού και των λοιπών ανθέων που είχαν φυτέψει διάφοροι στις κοίτες του  Ποταμιού και τα μεταφύτεψαν όταν ο Σταύρος δεν τους έκανε τα χατίρια.

Ο Θεοχαρόπουλος είναι από καλή πάστα σαν άνθρωπος και από  καθαρό υλικό σαν πολιτικός. Έχει αίσθηση των ορίων του και δεν έδειξε ποτέ μικρομεγαλισμό, οίηση και  μιντιολαγνεία. Πρωτίστως  δεν εκποίησε ποτέ τις ιδέες και τις πολιτικές θέσεις του: είναι κεντροαριστερός, ευρωσοσιαλιστής, με προοδευτική κουλτούρα και ισχυρή βούληση στην υπεράσπιση των αξιών του.

Η πολιτική έχει όφελος από τους Θεοχαρόπουλους- που δεν είναι και πολλοί .Ότι θα βρίσκεται στην επόμενη Βουλή συνεργαζόμενος με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι θετική εξέλιξη για την ευρύτερη προοδευτική παράταξη.