Θρούμπες -αριστερές- και ποίηση σε φέτα: Θα υπάρχει η Ελλάδα το 2019;

 

Του Νίκου Λακόπουλου

Το χτύπημα αυτή τη φορά ήταν τριπλό. Ο κυβερνητικός σύμβουλος που διαβάζει και Πασκάλ και Μπρυκνέρ έσπευσε να τα κάνει χειρότερα. Το λάθος δεν είναι δικό του. Είναι της Αυγής που δημοσίευσε το περίφημο άρθρο του. Κι έτσι αποκάλυψε την ιδεολογική γύμνια της λεγόμενης Αριστεράς –που θαυμάζει την Μενεγάκη, αλλά διαβάζει …πολύ.-σε αντίθεση με την Δεξιά που- δεν διαβάζει.

Τι διαβάζει; Ό,τι νάναι. Τολστόι και Μπακούνιν. Ντιντερό και Ρουσό. Πασκάλ και Μπρυκνέρ. Ίσως κι Μπρικ και Νερ. Οπωσδήποτε Ταρκόφσκι και  Ντοστογιέφσκι. Είναι Ρώσσοι, άρα δικοί μας. Αλλά τι σχέση έχουν όλα αυτά με την Αριστερά; Όση κι ο Αλέξης Τσίπρας που διάβαζε …Χέγκελ- μπορεί και Ένγκελς- μαζί με Αστερίξ.

Ο πραγματικός κίνδυνος δεν προέρχεται από τους αδαείς, αλλά …παραμορφωμένους. Ας διαβάζουν, ό, τι νάναι, έστω και τα εξώφυλλα των βιβλίων- αν και δεν συγκρατούν σωστά τα ονόματα. Το πρόβλημα είναι όταν αρχίζουν να …γράφουν. Όπως ο ποιητής – υπουργός που διεκδικεί το Νόμπελ Ποίησης ανακατεύοντας αιδοία και θρούμπες, τυρί φέτα και άρθρα συντάγματος.

Τελικά τι είναι η ποίηση; Αν πάρουμε ένα πεζό με ανακατεμένες παράταιρες λέξεις και τις διατάξουμε σε στίχο φτιάχνουμε ένα ποίημα; H απάντηση του Κουράκη είναι ναι. Αν μπορεί ο Ανδρέας Εμπειρίκος γιατί όχι κι αυτός –που διετέλεσε και υπουργός; Παίρνουμε λοιπόν θρούμπες, τυρί φέτα και βυζιά και νάσου ένα ποίημα- τρία κιλά. Αρκεί να είναι ακατανόητο- αυτό είναι η ποίηση. Άλλωστε ο Γιώργος Σεφέρης τόχε πει από δεκαετίες, σε ένα γράμμα στην αδελφή του:

«Τα πιο πολιτισμένα ποιήματα που έχουν γραφεί στην ελληνική μυρίζουν μυζήθρα».

Το πολιτικό κιτς που ζούμε δεν είναι τίποτα. Ο κίνδυνος παραμονεύει. Ο υπουργός παίρνει στα χέρια του την τέχνη. Κι ένα site μας αποκαλύπτει πως δεν είναι το θέμα η ποίησή του, αλλά ότι είναι …βαψομαλλιάς! Αν πούμε το μουνί ή το πέος αιδοίον κάνουμε ποίηση -κι αν ενώσουμε το αιδοίον με το Σύνταγμα, μάλλον κάνουμε ….πολιτικοποιημένη – αριστερή ποίηση.

Τόσο έντεχνο κι όμως καθόλου τέχνη. Ίσως γιατί κάποτε πρέπει σ΄αυτη τη χώρα να λέμε τα σύκα σύκα και τα αιδοία μουνιά! Ο Τάσος Κουράκης πρώτα έγινε ποιητής και μάλιστα με ύφος, όπως αποδεικνύει η αλογοουρά του- κι ύστερα άρχισε να γράφει ποιήματα. Ο πραγματικός ποιητής της κυβέρνησης όμως –μαζί φιλόσοφος και νάρκισσος- δάσκαλος και πολιτικός είναι ο καθηγητής Κώστας Ζουράρις.

“Θα υπάρχει η Ελλάδα μετά το 2019; “ Ποιος ζει και ποιος πεθαίνει, ως τότε;”

Βαριά μηνύματα, μπαρόκ σκέψη, αριστερή διανόηση, δίπλα στον Καμμένο –που πάει στο Αιγαίο να τσαμπουκαλευτεί με τους Τούρκους, όσο ο πρωθυπουργός συναντά τον Ρότσιλντ. Πού θα …τσάκιζε -μαζί και τον Ροκφέλερ-, ο υπουργός -φευ!- Άμυνας. Πού πάμε; H “αφασική κοινωνία»- όπως έλεγε κάποτε ο Ζουράρις είναι εδώ, αλλά τώρα πια είναι στην κυβέρνηση κι έχει πάρει και την Τέχνη στα χέρια της. Ωιμέ!

Η θρούμπα- για όσους δεν ξέρουν- θυμίζει κάτι ανάμεσα σε ρίγανη και θυμάρι. Είναι ένα αρωματικό ποώδες φυτό, ετήσιο, ευδοκιμεί σε όλη την Μεσόγειο και ιδιαίτερα σε ξηρές και πετρώδεις περιοχές . Από την αρχαιότητα χρησιμοποιείται σαν βότανο για τις διάφορες ασθένειες αλλά και σαν αρωματικό στη μαγειρική.

Για την φέτα δεν χρειάζεται να μιλήσουμε. Μαζί με τη γλώσσα- που φοβάται ο Ζουράρις- ότι θα μας πάρουν -καλύτερα να πάρουν τα νησιά- κινδυνεύει κι η φέτα. Πάει, τις χάσαμε τις θρούμπες, αν γίνουν ποιήματα του Κουράκη. Αλλά πάλι, δεν έχει αφήσει φυτό για φυτό ο Ελύτης. Τι να κάνει ο ποιητής; Να βάλει μέσα ροκφόρ; Έβαλε φέτα, ελληνική και θρούμπα αριστερή.

Ας φωνάξουμε όλοι μαζί:

Κουράκη, κάτω τα χέρια από την φέτα μας!

Για την σημειολογία ας δούμε ποιοι ήταν εκεί, όταν ο αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης απήγγειλε το βράδυ της Τρίτης αποσπάσματα από τη νέα του ποιητική συλλογή στον Ιανό, παρουσία πολλών βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

“Δεν έλειπε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Νίκος Καρανίκας. Απουσίαζε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, ενώ στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας”. Όλη η αριστερή διανόηση!

Τι είναι η ποίηση; Ένα αιδοίο, μερικές θρούμπες και λίγη φέτα. Το ερώτημα δεν είναι αν θα υπάρχει Ελλάδα, το 2019. Είναι πως μπορεί να μην υπήρξε ποτέ, αλλά να νόμιζε πως υπήρχε –σε μια τραγική αυταπάτη. «Δεν πρέπει να κατεβάζεις μονορούφι και νηστικός τη λογική. Θα παραπατάς. Πάντα χρειάζεται μισή φέτα όνειρο και λίγες θρούμπες ουτοπίες».

Ας δοκιμάσουμε να ξαναγράψουμε αυτό τον στίχο του ποιητή Κουράκη με γραβιέρα, μανούρι, τελέμι και φυσικά μυζήθρα και θα αισθανθούμε κάθε είδος εθνικού -και αριστερού- μεγαλείου. Τι είναι η ποίηση; Mισό κιλό φέτα, λίγο μπρικ, ταλιατέλες με Σολωμό -φα, φα, φα, φα, φα, φά. Πω, πω, πω. πώ.