Θωμάς Γεράκης: Σκύλευση

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Ο «ληγμένος» πρόεδρος του ΕΣΡ, αντί να ελέγχει τις δημοσκοπήσεις, είναι η άλλη όψη τους.

Παράδοξο πρώτο: Ο ΑΝΤ1 παρουσιάζει δημοσκόπηση ενώ η κοινωνία συνεχίζει να συγκλονίζεται από την τραγωδία των Τεμπών.

Ο παρουσιαστής του Νίκος Χατζηνικολάου τονίζει ότι διαφωνεί, καθώς «οι νεκροί είναι άταφοι». Αλλά την παρουσιάζει, με την ιδιότητα του «αναγνώστη» – δείχνοντας τον διευθυντή Ειδήσεων.

Υψηλού επιπέδου επαγγελματισμός; Εύσχημος τρόπος να βγει από κάδρο της πρόκλησης; Ή ευφυής κίνηση για να κάψει μια δημοσκόπηση που δεν στέκεται;

Παράδοξο δεύτερο: Η ίδια η δημοσκόπηση. Πλην της αντιεπιστημονικής σπουδής της, οι «κολώνες» και οι «πίτες» έμοιαζαν βγαλμένες από την κουζίνα του Μεγάρου Μαξίμου…

Η κοινωνία βράζει κατά της κυβέρνησης, όλα έχουν αλλάξει στη χώρα, αλλά, κατά την έρευνα, δυο πράγματα μένουν αναλλοίωτα.

Πρώτο, η ΝΔ προηγείται ευδιάκριτα του ΣΥΡΙΖΑ και δεύτερο ο Μητσοτάκης παραμένει κραταιός και προτιμότερος από τον Τσίπρα.

Φωτιά να βάλει στο μαγαζί, το πλήθος θα ωρύεται: «Μητσοτάκης και ξερό ψωμί».

Μην σας επηρεάζουν όσα ακούγονται στις διαδηλώσεις.

Αν η κυβερνώσα οικογένεια δεν είχε εκτροχιάσει τους θεσμούς της χώρας πριν από τα Τέμπη, η παρουσίαση δεν θα προλάβαινε να ολοκληρωθεί.

Θα είχε μπουκάρει στο στούντιο ο Κουτρουμάνος και θα ζητούσε επί τόπου το «σώμα» του εγκλήματος – δηλαδή της δημοσκόπησης.

Αλλά ο «ληγμένος» πρόεδρος του ΕΣΡ, αντί να ελέγχει τις δημοσκοπήσεις, είναι η άλλη όψη τους.

Παράδοξο τρίτο: Ο Θωμάς Γεράκης, ιδρυτής και διευθύνων της εταιρίας. Δικαιολόγησε αυτό που μοιάζει με σκύλευση, ως υποχρέωση: «Μηνιαία τακτική έρευνα».

Χάρη μας έκανε που την καθυστέρησε δυο μέρες για «να μην γίνονται οι συνεντεύξεις πάνω στο τριήμερο πένθος». Την τέταρτη μέρα όλα έγιναν κανονικά!

Με την άνεση του, μεταξύ 4-7 Μαρτίου, ρώτησε 1.241 ανθρώπους τι θα ψήφιζαν την Κυριακή 12 Μαρτίου και βγήκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ… έχασαν – από την προηγουμένη μέτρησή του. Έστω 0,1%.

Μωρέ κάτι ξέρει ο Μητσοτάκης που λέει «όλοι φταίνε».

Η ΝΔ; Έχασε 2,9% – μόλις! Αλλά σιγά τα αίματα: τον απερχόμενο Πρωθυπουργό κρίνουν θετικά το 38,9% των ερωτηθέντων, τον Τσίπρα δέκα μονάδες παρακάτω και ο Ανδρουλάκης στα τάρταρα.

«Δημοσκόπηση ενώ γίνονται κηδείες;» είπε ο παρουσιαστής, στον Γεράκη. «Μοιράζεται τα ίδια συναισθήματα», αλλά η δουλειά είναι δουλειά.

«Από το Μάτι πέρασαν έξι εβδομάδες για να προβληθούν δημοσκοπήσεις» αντέτεινε ο Χατζηνικολάου. «Ναι αλλά από την Ηλεία, δυο μέρες», έπαιξε την κολοκυθιά ο δημοσκόπος.

Ατάραχος – σαν να παρουσίαζε το πιο φυσικό αποτέλεσμα – έκλεισε τη συζήτηση, συμπληρωματικά με τον τρόπο που έκανε το γκάλοπ: «Έγινε σε περιβάλλον ισχυρής συναισθηματικής φόρτισης».

Το πιάσαμε το υπονοούμενο: όταν θα αλλάξει το περιβάλλον ποιος τον πιάνει τον Μητσοτάκη…

Ούτε τον Θωμά Γεράκη…

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR