Νίκος Κοτζιάς: Χειροβομβίδα

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Ο Σολτς έδωσε στεγνά τον Πρωθυπουργό: «Στη συνάντησή μας αποκόμισα την εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι απολύτως έτοιμη». Για την… κοινή αξιοποίηση.

Με κάθε αγορά όπλων η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξασφαλίζει δηλώσεις υποστήριξης της Ελλάδας.

Για τα αυτονόητα. Υποστήριξη σε όσα προβλέπονται από Συνθήκες δεν είναι και τόσο μεγάλη επιτυχία.

Ο Μητσοτάκης κάνει συλλογή τέτοιων άσφαιρων δηλώσεων, που αξιοποιεί στο εσωτερικό προβάλλοντας, με αυτό-ικανοποίηση, τις ιδιαίτερες διπλωματικές του δεξιότητες .

Με τον Ολαφ Σολτς το πράγμα στράβωσε. Ο Καγκελάριος ήλθε ως επικυρίαρχος: πούλησε στην Αθήνα τεθωρακισμένα και φραστική στήριξη, αλλά στα θέματα ουσίας συντάχθηκε με την Άγκυρα. Δημοσίως και σε ζωντανή μετάδοση.

Όταν ρωτήθηκε για τις τουρκικές αξιώσεις αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών πρώτα εξευτέλισε τον οικοδεσπότη του, παραπέμποντας σε μια … συνέντευξή του και μετά από δημοσιογραφική επιμονή παπαγάλισε:

«Όλα τα ζητήματα πρέπει να επιλυθούν στη βάση του διαλόγου και του διεθνούς δικαίου… Μέλη της Συμμαχίας να μην αμφισβητούν ευθέως κυριαρχίες άλλων μελών». Μας τα είπαν κι άλλοι.

Αλλά στο καυτό θέμα της Ανατολική Μεσογείου άλλαξε βιολί: «Υπάρχουν οικονομικές δυνατότητες και προς το συμφέρον όλων των γειτονικών χωρών είναι να τις αξιοποιήσουν».

Αυτό ακριβώς λένε και οι Τούρκοι: όλοι έχουν δικαιώματα στον πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου -και του Αιγαίου. Ποια ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα;

Ο Σολτς έδωσε στεγνά τον Πρωθυπουργό: «Στη συνάντησή μας αποκόμισα την εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι απολύτως έτοιμη». Για την… κοινή αξιοποίηση.

Είναι η επίμονη υπόδειξη «εταίρων» και συμμάχων , από την στιγμή που ανέλαβε ο Μητσοτάκης, που ονειρεύεται συμφωνία τύπου Βενιζέλου- Ατατούρκ το 1930, στην οποία η Ελλάδα προσήλθε… ηττημένη.

Υπάρχει και χειρότερο: η κατ΄ ουσίαν υποχώρηση στις αξιώσεις για αμυντική αποδυνάμωση των ελληνικών νησιών.

Ο Πρωθυπουργός είπε κάτι που δεν λέγεται δημόσια: τα γερμανικά τεθωρακισμένα που μας πουλάει ο Σολτς θα πάνε στον Έβρο.

Υποτίθεται ότι θα κάλυπταν το κενό που χάσκει στην άμυνα των ελληνικών νησιών, μετά την «κυκλική» απόσυρση όσων υπήρχαν-. Για να σταλούν στην Ουκρανία, που χαρακτήρισε… «εθνική υπόθεση»!!!

Συμβαίνει αυτό που αξίωσε τον Σεπτέμβριο του 2020 ο Πομπέο, υπουργός Εξωτερικών του Τραμπ, όταν ήλθε στην Αθήνα για την διαβόητη «αμυντική συμφωνία»: «Να μειωθεί το στρατιωτικό αποτύπωμα στην περιοχή». Μειώνεται.

Αν υπήρχαν αντιπολίτευση, μέσα ενημέρωσης και υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας θα ακολουθούσε σεισμός.

Τώρα ακούστηκε μόνο μια χειροβομβίδα που έριξε ο μοναχικός Νίκος Κοτζιάς.

«Η αποστολή όπλων στην Ουκρανία σε ανταλλαγή με γερμανικά, έγινε εκ του πονηρού, προκειμένου η κυβέρνηση να αποσύρει από ελληνικά νησιά τον απαραίτητο αμυντικό οπλισμό -κατά απαίτηση της Τουρκίας- και να τον στείλει -για να έχει άλλοθι- στον Έβρο…. Αδυνατίζοντας την προστασία των νησιών μας και την διπλωματική θέση της χώρας».

Όλα είναι στημένα; Ο Κοτζιάς ρωτάει αν ήταν και υποχώρηση Μητσοτάκη στη διαβόητη συνάντηση με τον Ερντογάν, στο Βόσπορο. Ήταν;

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR