Θόδωρος Ρουσόπουλος: «Εκτέλεση»

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Η αποφυγή συγγενικών παρεξηγήσεων, δεν αλλάζει την ουσία: ο Ρουσόπουλος «εκτέλεσε» τον Κώστα Αχ. Καραμανλή για την κακή χρήση του ονόματός του.

Οι εκπρόσωποι των πολιτικών ηγετών, είτε κυβερνούν, είτε βρίσκονται στην αντιπολίτευση, χωρίζονται σε δυο κατηγορίες:

-Σ’ αυτούς που απλώς μεταφέρουν ανακοινώσεις και δίνουν απαντήσεις σε ερωτήσεις – και σ’ αυτούς που είναι ταυτόχρονα προσωπικοί φίλοι και πολιτικοί σύμβουλοι του ηγέτη που εκπροσωπούν.

Ο Θόδωρος Ρουσόπουλος ανήκε στη δεύτερη κατηγορία, στα οκτώ χρόνια που υπήρξε πορτ παρόλ του προέδρου της Ν.Δ. και αργότερα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Κανείς δεν είπε ποτέ ότι δεν το έκανε με επιτυχία. Και παρότι το 2008 καθυστέρησε να υποβάλει την παραίτησή του, τον επόμενο χρόνο έδειξε ότι την εννοούσε:

-Προτίμησε να μείνει εκτός Βουλής, αποφεύγοντας εθελουσίως την αναμενόμενη «δικαίωσή» του από το εκλογικό σώμα – κατά τη συνήθη πρακτική.

Ο Ρουσόπουλος ανήκει σε μια ευάριθμη ομάδα συνεργατών του Καραμανλή, που τον ακολούθησαν στη σιωπή μετά το 2009.

Επανήλθε δέκα χρόνια αργότερα και εξελέγη βουλευτής του Μητσοτάκη, έχοντας αποταμιεύσει προσωπικό πολιτικό κεφάλαιο και την ασφάλεια που του προσέφεραν οι καλές σχέσεις του με κέντρα μιντιακής εξουσίας.

Σε κάποιες περιπτώσεις, η λειτουργία του εξελήφθη ως τροχιοδεικτική της βούλησης του Καραμανλή.

Ίσως να ήταν, παρότι η παρουσία του περιλαμβάνει και εκδήλωση αισθημάτων για τον νεώτερο Μητσοτάκη που δεν είναι βέβαιο ότι έχει ο Καραμανλής – και μάλλον το έδειξε πρόσφατα.

Εν πάση περιπτώσει ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος άνοιξε στην κυβερνητική παράταξη -αλλά και σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα- μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τις παράπλευρες συνέπειες μιας παραίτησης.

Πρέπει ένας πρώην υπουργός να επιδιώξει θέση στη Βουλή που έπεται της ανάληψης των πολιτικών ευθυνών του;

Ο Ρουσόπουλος έβαλε το δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων στον φυσικό εσωκομματικό χώρο του: τον «καραμανλισμό» – και τα στοιχεία που συνθέτουν την «ανωτερότητά» του απέναντι στις άλλες φυλές της ΝΔ.

Ο παραιτηθείς Κώστας Αχ. Καραμανλής πριν αναλάβει την «αντικειμενική» ευθύνη για τα Τέμπη, ήταν χρεωμένος με την υποταγή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κατά καιρούς έχει υπεισέλθει και στα οικογενειακά των Μητσοτάκηδων, στρεφόμενος κατά της Ντόρας.

Ο πατέρας του άνοιξε το Ιερό του Καραμανλισμού, καλώντας τον πολιτικό προϊστάμενο του γιου του, να μιλήσει στο Ίδρυμα της Φιλοθέης, την ίδια μέρα με τον «κανονικό» Κώστα Καραμανλή.

Η υπόδειξη Ρουσόπουλου να μην τολμήσει να πολιτευθεί ο πρώην υπουργός Μεταφορών, φάνηκε να προκαλεί ψιλοαναταραχή στην πιο αυθεντική πολιτική ομάδα της ΝΔ.

Από τις παρυφές του Λυκαβηττού διέρρευσε ότι όσα είπε ο πρώην εκπρόσωπός του Καραμανλή, «δεν ήταν σε γνώση του και εκφράζουν τον Καραμανλή προσωπικώς».

Έτσι είναι. Άλλωστε διευκρίνισε ότι μιλάει για τον εαυτό του.

Η αποφυγή συγγενικών παρεξηγήσεων, δεν αλλάζει την ουσία: ο Ρουσόπουλος «εκτέλεσε» τον Κώστα Αχ. Καραμανλή για την κακή χρήση του ονόματός του.

AΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR