Να, δείτε την στεναχώρια μας

Του Ιωάννη Δαμίγου

Την αρχή είχε κάνει ο Τσιόδρας,  συγκινημένος ο επιστήμονας του τώρα ναι και του τώρα όχι, για τον χαμό των παππούδων και των γιαγιάδων μας που δάκρυσε εμπρός από τις κάμερες. Σήμερα ο Γεωργιάδης πλάνταξε στο κλάμα, ενώ το υπουργικό συμβούλιο θύμιζε τον Μυστικό Δείπνο του Ιούδα και των υπολοίπων κακέκτυπων αντιγράφων του, να συμφωνούν στο “όλοι μαζί φταίμε”. Φιλώντας ο ένας τον άλλον!

Την στιγμή της οδύνης, συνέλαβε αστραπιαία ο φακός του σκηνοθέτη χωρίς ήχο, μην ακουστούν πάλι από αμέλεια οι οδηγίες “σκύψε το κεφάλι, πιάσε το με τα δυο σου χέρια, θέλω πόνο , θέλω απόγνωση, ελάτε βρε παιδιά να τελειώνουμε”. Και τελείωσε η παράσταση της θλίψης, αυτό ήταν, τα καταφέρατε με μια μικρή πρόβα. Εύγε, είστε ταλέντα, τώρα στις δουλειές σας, προσοχή με τα συμβόλαια ρεμάλια, ούρλιαξε ο σπόνσορας. Και τράβηξαν για το σκληρό μεροκάματο, κουρασμένοι από την υπερπροσπάθεια οδύνης που κατέβαλαν ως άξιοι καλλιτέχνες.

Οι επίμαχες εικόνες διοχετεύθηκαν στην αγορά και κοινοποιήθηκαν στο πόπολο σαν περίτρανη απόδειξη: Να, δείτε την στεναχώρια μας, ρούμπος. Ο τελευταίος αποτυχών Καραμανλής στην βουλή (λέτε;), δεν έπεισε με το κροκοδείλια δάκρυα και σήκωσε σκόνη οργής στους Σερραίους, ναι στους Σερραίους συμπολίτες του, που απαιτούσαν ποινή φυλάκισης, ωιμέ, καθώς ενός κακού, μύρια έπονται. O tempora, o mores! Το μαρτύρησε ο καρναβαλιστής Αμβρόσιος, αμαρτίες πληρώνουμε, εκφοβίζοντας το δύστυχο ποίμνιο οδηγούμενο σε θυσία. Σπέρνοντας ζιζάνια διάχυσης ευθυνών μεταξύ Πατρινού καρναβαλιού, κυβερνητικού καρναβαλιού και μοναχικού ρουσφετοσταθμάρχη.

Η σχολή Τσιόδρα απέδωσε καρπούς, λίγο σιτεμένους και κάπως απαίδευτους ακόμα, αλλά με τάσεις για κάτι καλύτερο, με αυστηρή παραστατική μελέτη σε κάποιο νέο ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Γιατί υπήρχαν σκηνοθετικά ψεγάδια της παραγωγής, από την έμφυτη και απροκάλυπτη επίδειξη αναισθησίας του ανεπίδεκτου μαθήσεως υποκριτικής Μητσοτάκη, που συνελήφθη από τον φακό χαμογελαστός συκοφαντώντας τον κόπο των συναδέλφων του.

Ο Αμερικάνος σκηνοθέτης του Μαξίμου, δεν είναι και ο Μάρτιν Σκορσέζε.Μια στεναχώρια την είχαν όμως, είναι αλήθεια, αλλά όχι για το έγκλημα που διέπραξαν, μα από την ασυγκράτητη πτώση που παρουσιάζει η χωματουργική εταιρεία … δημοσκοπήσεων με τα πλαστά τιμολόγια του συνεταίρου των στο Μαξίμου, με τρεις μονάδες, φαντάσου. Να, δείτε την στεναχώρια μας. Κλαθμοί  και οδυρμοί, αναβολές διεξαγωγής εκλογών και αδιέξοδα, αλλά τα νομοσχέδια της ιδιωτικοποίησης δεν κρατούν πένθος, αλλά να, δείτε την στεναχώρια μας.