Και τώρα οι δυο μας Κυριάκο! Η «λίστα Πέτσα» φέρνει τον Μητσοτάκη στο πεδίο βολής του Τσίπρα

Toυ Γ. Λακόπουλου

Προ ημερών  ο Αλέξης Τσίπρας «συνάντησε» τον Μητσοτακη στη Βουλή.  Ως συνήθως του έδωσε και κατάλαβε για την οικονομία, αλλά όπως ήταν φυσικό τον έστησε και στον τοίχο για την πολυθρύλητη «λίστα Πέτσα». Ποιοι πήραν τα λεφτά και πόσα. 

Ο Πρωθυπουργός σε μια ακόμη επίδειξη υψηλού κοινοβουλευτικού φρονήματος, δεν είπε λέξη.

Εν τω μεταξύ στην ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι και η κυβέρνηση στραπατσάρεται νυχθημερόν. Αλλά ο Μητσοτάκης οργανώνει οικογενειακά ταξίδια στον υπόδικο Νετανιάχου από όπου φάσκει και αντιφάσκει με τον ανασχηματισμό.

 Ήταν το «κλικ» που έκανε στον Τσίπρα. Κι αυτός πέρασε από τη θέση και ξέρει τι δυσκολεύει έναν Πρωθυπουργό, αν πρόκειται να ξαναμοιράσει θέσεις στο οβάλ τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου. 

Έτσι μετέτρεψε στην αφλογιστία Μητσοτάκη σε  δικό του πολιτικό πλεονέκτημα: τον σύρει στη Βουλή για εξηγήσεις στο ανώτατο επίπεδο κοινοβουλευτικού ελέγχου. Μετά είναι οι προτάσεις μομφής.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έπιασε ότι ο αντίπαλός του έπαθε Βρούτση.  Ο υπουργός Εργασίας οργίασε με τα «βάουτσερς», διέσυρε την κυβέρνηση και εξόργισε τους κοινοτικούς. Τον πλάκωσαν από παντού, ο Μητσοτάκης δεν πήγε στη Βουή να τον υπερασπιστεί, αλλά έμεινε στη θέση του.

Το μυστικό και να μην διέρρεε, ήταν ολοφάνερο:  τη λίστα με τους αγράμματους «επιμορφωτές» επιστημόνων την είχε πάει στον Βρούτση με κούριερ. Επιτελικό κράτος γάρ.  Αν πήγαιναν τον κουνήσουν θα τους ανατίναζε. Εξ ου και το έπαιζε ακλόνητος.

Ήταν ο δεύτερος, που διαμήνυσε στο πρωθυπουργικό γραφείο μην τολμήσουν. Ο πρώτος ήταν ο Βασίλης Κικίλιας μετά το φιάσκο με τους διοικητές νοσοκομείων.

Πώς να του χρεώσουν τους υπερήλικους, τους απόστρατους, τα προβληματικά κομματόσκυλα και τους άσχετους που έβαλε εκεί που ο Μητσοτάκης  υπόσχονταν μάνατζερ, όταν αποδείχθηκε ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έταζε σε ογδοντάρηδες προεδρίες σε νοσοκομεία με αντάλλαγμα λίγα ψηφαλάκια;

Ακολούθησε η απίστευτη περίπτωση του απίστευτου Θεοχάρη με την τουριστική καμπάνια που χρέωσε την κυβέρνηση με υποκλοπή σλόγκαν και  πακτωλό στα τυφλά.  Το Μαξίμου τα κανόνισε οπότε τι να του πουν;

Και ύστερα ήλθαν οι μέλισσες του Πέτσα και η φαυλότητα χτύπησε κόκκινο. Είκοσι εκατομμύρια χωρίς ανάρτηση στη «Διαύγεια» και με άρνηση κατάθεσης της λίστας των  ευεργετημένων με τα ποσά δίπλα στο όνομα τους, είναι περισσότερο από αυθαιρεσία. Είναι σκάνδαλο. 

Αλλά πάλι δεν γίνεται να πληρώσει αυτός που υπογράφει, όταν άλλος φιλοτέχνησε τον κατάλογο με τους  «δικαιούχους».

Αυτό το σκάνδαλο  το πήρε πάνω του ο Πρωθυπουργός αρνούμενος να απαντήσει και να πράξει τα δέοντα για τον παρανομούντα υπουργό του.

Ο Τσίπρας τον βρήκε μπόσικο και δεν σκοπεύει να του χαριστεί. Ακόμη και αν ο Πρωθυπουργός αποφύγει να τον αντιμετωπίσει στη Βουλή κατά πρόσωπο -εδώ το έκανε σε ολόκληρη προεκλογική περίοδο- πρέπει να καταθέσει τα χαρτιά.

Αλλιώς θα είναι κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και θα φέρει τον εαυτό του σε πιο δύσκολη θέση. Που θα γίνει δραματική όταν, αργά ή γρήγορα, η λίστα των οργίων θα διαρρεύσει. Ακόμη και αν ο Πέτσας τη διαπραγματευτεί, για να μείνει στην κυβέρνηση.

Κυρίες και κύριοι, προσδεθείτε και μη καπνίζετε. Ο αρχηγός της  αξιωματικής αντιπολίτευσης οδηγεί τον Πρωθυπουργό στο τόπο το μαρτυρίου του. Και τώρα οι δυο μας, Κυριάκο…