Η “ήρεμη δύναμη”, το μπλόκο και τα χρήματα των εργαζομένων της “Ελευθεροτυπίας”

Του Γιάννη Παντελάκη
Τις τελευταίες ημέρες αναζήτησα να βρω ποιος είναι ο κ. Βασίλειος Ψάλτης, διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank ο οποίος ζητάει από την Τράπεζά του να διεκδικήσει χρήματα (που δεν δικαιούται) από τους περίπου 850 πρώην εργαζόμενους της Χ.Κ.Τεγόπουλος.

Ομολογώ ότι δε βρήκα αρνητικά δημοσιεύματα γι αυτόν, το αντίθετο.  Την ημέρα που διορίστηκε στην κορυφαία θέση της Τράπεζας αρκετά σχεδόν πανομοιότυπα δημοσιεύματα έγραφαν γι αυτόν πως «Χαρακτηρίζεται ως η ήρεμη δύναμη, με προσήλωση στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί, εργατικότητα και μεθοδικότητα και αντιμετώπιση με αμεσότητα και ψυχραιμία των προβλημάτων που ανακύπτουν’’. 

Αυτή η ‘’ήρεμη δύναμη” εδω και ημέρες προσπαθεί να μπλοκάρει κάποια χρήματα που θα έπαιρναν οι εργαζόμενοι της πτωχευμένης πριν περίπου δέκα χρόνια “”Χ.Κ.Τεγόπουλος”. Τα χρήματα-που προέκυψαν από πώληση ενός κτιρίου-θα τα μοιραστεί το Δημόσιο και οι εργαζόμενοι που τα δικαιούνται από τον νόμο. Εργαζόμενοι που δεν είναι μόνο δημοσιογράφοι οι οποίοι στο συνολικό υποσυνείδητο χαρακτηρίζονται ισοπεδωτικά, γενικευμένα και άδικα “αλήτες-ρουφιάνοι”. Οι περισσότεροι είναι εργάτες που έχουν γεμίσει τα πνευμόνια τους με μελάνι, οδηγοί που ξενυχτούσαν κάνοντας ατέλειωτα χιλιόμετρα, φύλακες, τεχνικοί, καθαρίστριες. Οι περισσότεροι από τους 850 ανήκουν στο προλεταριάτο της εποχής, οσο και αν η λέξη ηχεί περίεργα στις ημέρες μας.

 Η ‘’ήρεμη δύναμη”, θέλει να στερήσει από αυτούς τους ανθρώπους ένα μικρό μόνο μέρος των αποζημιώσεων και δεδουλευμένων που θα έπαιρναν μετά από μια δεκαετία δικαστικών αγώνων που τους εξάντλησαν. Οικονομικά και ψυχικά. Κάποιοι δεν πρόλαβαν και  έφυγαν από τη ζωή, πολλοί τα χρόνια αυτά έκαναν χαμαλοδουλειές για να τα βγάλουν πέρα, εκατοντάδες έμειναν για μεγάλα διαστήματα άνεργοι, αρκετοί έχασαν τα σπίτια τους από Τράπεζες σαν και αυτή που διοικεί η ‘’ήρεμη δύναμη”.

Η Τράπεζα γνωρίζει ότι ο νόμος είναι με τους εργαζόμενους γιατί η πτώχευση έγινε πριν το 2015, ο νόμος τότε έδινε προνόμιο στους εργαζόμενους. Όμως, επιμένει να μπλοκάρει τα λίγα χρήματα που θα έπαιρναν οι πρώην εργαζόμενοι. Στηρίζει τις ελπίδες της στα ανώτατα δικαστήρια που σε 4 ή 5 χρόνια μπορεί να έχουν άλλη άποψη. Το πιο πιθανό είναι να μην έχουν -αφού ο νόμος είναι σαφής- αλλά άνθρωποι σαν και αυτόν της ‘’ήρεμης δύναμης”, έχουν διαφορετική αντίληψη της έννοιας του χρόνου.

Ο χρόνος είναι αμείλικτος για τον Σπύρο που περίμενε τρία χιλιάρικα για να αναπνεύσει, την Ελένη που θα πλήρωνε καθυστερημένους λογαριασμούς, την Μαρία που μεγαλώνει μόνη της δυο παιδιά, τον Κώστα, τον Περικλή, εκατοντάδες ονόματα με μικρές ή μεγάλες συνήθως δύσκολες ιστορίες.  Ο ίδιος χρόνος όμως είναι ευεργετικός γι αυτούς που έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν, ανθρώπους με ”ήρεμη δύναμη”. Άλλωστε, το κάνουν με άνεση, πίσω από γραφεία μεγάλων γυάλινων κτιρίων απ’ όπου εκμεταλλεύονται τον χρόνο προσπαθώντας να αυξήσουν τα κέρδη τους. Έστω και αν μερικές φορές αυτά προέρχονται από τους φορολογούμενους σαν τους 850, τόσες κεφαλαιοποιήσεις έγιναν τα τελευταία χρόνια…

Από το ViewTag.gr