Κυβέρνηση Περιορισμένης Ευθύνης: όταν η Αττική Οδός και η Περιφέρεια Αττικής δεν ανήκουν στην ελληνική επικράτεια

Του Νίκου Λακόπουλου

Με ένα βίντεο με τον Μητσοτάκη της αντιπολίτευσης να παίζει στο διαδίκτυο και σε σατυρικές εκπομπές -όπου λέει πως “θα είμαστε ασυγχώρητοι, αν δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτά που ξέρουμε ήδη, ότι θα αντιμετωπίσουμε” ο εξαφανισμένος Πρωθυπουργός εμφανίσθηκε να ζητήσει μια “ειλικρινή συγγνώμη”.

Προφανώς μια σκέτη συγγνώμη δεν φτάνει και ο Πρωθυπουργός έμμεσα λέει πως υπάρχει και ανειλικρινής συγγνώμη, αλλά αυτή δεν αφορά τον ίδιο που μάλλον δεν θυμάται τι έλεγε πριν πάρει την κυβέρνηση και μπερδεύει το θράσος με το θάρρος:

¨” Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε το θάρρος να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και τη διάθεση να μαθαίνουμε από αυτά και να γινόμαστε καλύτεροι. Διδασκόμαστε λοιπόν και προχωράμε». Πού όμως;

Το χάος και η απορρύθμιση της πόλης ήταν μια ευκαιρία για τον Μητσοτ΄άκη που κρίνει τον εαυτό του ως καλό είναι μια ευκαιρία για να γίνει καλύτερος -αν και δεν χρησιμοποιεί αυτ΄ή τη φορά την λέξη “εγώ” -αφού πρόκειται για ομολογημένη αποτυχία και όχι για μια από τη συνηθισμένες επιτυχίες μιας κυβέρνησης που αυτοσυγχαίρεται κι όταν ομολογεί τα λάθη της.

Η κακοκαιρία που ήρθε… νωρίτερα

“Δεν υπάρχει αμφιβολία πως έγιναν λάθη, υπήρξε πρόβλημα συντονισμού, είναι σαφές πως δεν έχουμε καταφέρει να φθάσουμε στο επίπεδο συντονισμού, που θέλουμε, για να αντιμετωπίσουμε τέτοια φαινόμενα με επάρκεια» είχε πει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που μας εξήγησε πως φταίει κυρίως ο καιρός.

Η σφοδρότητα του φαινομένου ήταν μεγαλύτερη από ό,τι αρχικώς είχε προβλεφθεί, ενώ και η κακοκαιρία ήλθε νωρίτερα, από ό,τι αναμενόταν”.

Υπάρχει όμως και μια πρωτοφανής άποψη από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για τις ευθύνες της κυβέρνησης που όταν ο Αντώνης Σρόιτερ παρατήρησε πως δεν αποκλείστηκε μόνο η Αττική Οδός κι έφερε ως παράδειγμα τη Λεωφόρο Μαραθώνος και τη Λεωφόρο Κατεχάκη.

«Δεν είναι δρόμοι που είναι στην ευθύνη του κράτους. Κάθε δρόμος έχει τον δικό του υπεύθυνο. Οφείλουν οι υπεύθυνοι να εξηγήσουν τι δε δούλεψε σωστά και δεν ανταποκρίθηκαν με την επάρκεια που έπρεπε απέναντι σε αυτά τα πράγματα».

Μάλλον ούτε η Μαραθώνος αν΄ήκει στην ελληνική επικράτεια ή ο Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός άλλου κράτους -που εμφανίζεται ως συνήγορος των πολιτών για να διεκδικήσει αποζημιώσεις από το …κρ΄άτος της Αττικής Οδού.

Ωστόσο ο υπεύθυνος κυκλοφορίας της Αττική Οδού, Φάνης Παπαδημητρίου, όταν ρωτήθηκε γιατί δεν έκλεισε η οδός διευκρίνισε ότι “δεν είχα τέτοια εντολή από το Υπουργείο. Μάλιστα είχαμε εισηγηθεί στον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας, να απαγορευτούν τα φορτηγά από την Κυριακή το απόγευμα”. Αυτό δεν συνέβη “γιατί η κυβέρνηση δεν ήθελε να κόψει την εφοδιαστική αλυσίδα”.

Το αποτέλεσμα ήταν αυτό που είδαμε όταν νταλίκες δίπλωσαν και η ευφής κυβέρνηση ΄έκλεισε τις δημόσιες υπηρεσίες και έστειλε χιλιάδες αυτοκίνητα στους δρ΄όμους με αποτέλεσμα τον τραγέλαφο να εκχιονιστικά μηχανήματα που θα απεγκλώβιζαν τα άλλα να εγκλωβιστούν τα ίδια μαζί με τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ -που δεν μπορούσαν να φτάσουν στα σημεία που έπεφτε το ρεύμα.

Σε ποιο κράτος ανήκει η Περιφέρεια Αττικής;

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μάλλον το σανίδωσε όταν λέει πως η Περιφέρεια Αττικής δεν ανήκει στο ….ελληνικό κράτος:

«Σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Αττικής δεν μπορώ να απαντήσω εγώ. Οι δρόμοι που το κράτος είχε την ευθύνη είναι δρόμοι που δεν παρουσιάστηκαν τέτοιου είδους προβλήματα πέρα την Αττικής Οδού».

Άραγε η κυβ΄έρνηση θα φροντίσει και για τις αποζημιώσεις όσων εγκλωβίστηκαν και σε άλλους δρόμους -που ανήκουν στο …κράτος του Πατούλη -και τι θα κάνει με τους δήμους;

“Προβλήματα όμως, ας είμαστε ειλικρινείς, δεν υπήρξαν μόνο στην Αττική Οδό. Υπήρξαν και σε κεντρικούς δρόμους του λεκανοπεδίου” θα πει ο Πρωθυπουργός -καλύπτοντας τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας- και κατέληξε στην πρόταση “σε συνθήκες κρίσεων τα κέντρα, οι προϊστάμενοι όλων αυτών των δομών, πρέπει να βρίσκονται μαζί, να αποφασίζουν και να δρουν αμέσως από κοινού”.

Μάλλον θα πρόκειται για …διακρατική συνεννόηση, αφο΄ύ η κυβέρνηση δια του κυβερνητικού εκπροσώπου όρισε πως τα όρια του ελληνικού κράτους δεν περιλαμβάνουν την Αττικ΄ή Οδό και τους κεντρικούς δρόμους που ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής- μάλλον σε…΄ άλλο κράτος.

Τα χαρμόσυνα νέα είναι πως το θέμα ανέλαβε να λύσει μια …επιτροπή -“ώστε με επιτροπές διαχείρισης κρίσεων να μην παρατηρούνται φαινόμενα ασυνεννοησίας, καθυστέρησης στη λήψη αποφάσεων, αλλά και ενίοτε αποποίησης ευθυνών”.

Με την απορία γιατί ζητάει ο Πρωθυπουργός συγγνώμη -και μάλιστα δεύτερης βαθμίδας- ειλικρινή- ενώ φταίει η Αττική Οδός -και οι υπεύθυνοι για τους κεντρικούς δρόμους ας περιμένουμε την επόμενη κακοκαιρία, πλημμύρα, καύσωνα, πυρκαγιά.

Κι ας κρατήσουμε το κεντρικό δίδαγμα από το ημι-διάγγελμα του Μητσοτάκη. Σε όλο το κόσμο το χιόνι φέρνει προβλήματα.

Επιπλέον, μπορεί ο Πρωθυπουργός να μην το επικαλείται ως δικαιολογία, αλλά το χιόνι στην Ελλάδα “ήρθε λίγο πιο γρήγορα από ό,τι είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι”.

Ασυγχώρητο.