Κυριάκος Μητσοτάκης: Εκδρομή

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Τι πήγε να κάνει; Να δει αν κάηκαν σωστά; Όχι. «Να ενημερωθεί», κατά την επίσημη εκδοχή. Τι είδουςενημέρωση του έλειπε; Γιατί δεν του έδιναν απλώς τα στοιχεία και τον έστειλαν στο βουνό;

Αρχίσουμε με κουΐζ μέτριας δυσκολίας.

Στις 25 Αύγουστου εμφανίσθηκαν στα Διαδίκτυο δυο πρόσωπα: Α: ένα εντυπωσιακό μοντέλο ασιατικής καταγωγής, σε μια πασαρέλα και Β: ο ΈλληναςΠρωθυπουργός στα καμένα της Πάρνηθας.

Ποιο από τα δυο ήταν αληθινό και ποιο δημιούργημα Τεχνητής Νοημοσύνης;

Η σωστή απάντηση είναι: το Β. Το συγκεκριμένο μοντέλο ήταν εικονική πραγματικότητα.

Στην περίπτωση Μητσοτάκη όμως όλα ήταν υπαρκτά. Ακόμη και ο ψηλός που τον συνόδευε: είναι υπουργός και ονομάζεται Βασίλης Κικίλιας.

Τι δουλειά είχαν Πρωθυπουργός και υπουργός σε ένα βουνό που έγινε στάχτη και μπούρμπερη, επειδή κάποιοι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους;

Ίσως δεν χόρτασαν -προ ημερών στο Κέντρο Επιχειρήσεων -το θέαμα και πήγαν να δουν από κοντά τι μπορεί να υπάρχει εκεί που πριν ήταν δάσος.

Δεν είναι πλάκα. Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ μας ενημέρωσαν – με εικόνα- ότι «ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Πάρνηθα».

Εκεί που προηγουμένως και επί τρία 24 ώρα η φωτιά εξαφάνισε χιλιάδες στρέμματα δάσους και περιουσίες.

Τι πήγε να κάνει; Να δει αν κάηκαν σωστά; Όχι. «Να ενημερωθεί», κατά την επίσημη εκδοχή.

Τι είδους ενημέρωση του έλειπε; Γιατί δεν του έδιναν απλώς τα στοιχεία και τον έστειλαν στο βουνό.

Αν τον έψησε ο Σκυλακάκης, ότι όσα λένε για την καμένη έκταση δεν είναι ακριβή, ας έδινε μια κορδέλα στον Κικίλια να πάει να τη μετρήσει.

Σύμφωνα με φιλοκυβερνητικό κανάλι – δεν υπάρχουν και άλλα άλλωστε – « ο πρωθυπουργός ήθελε να έχει μία προσωπική εικόνα για το τί πήγε στραβά με την πυρκαγιά».

Γιατί μια; Και δυο και τρεις να έχει…

Άλλα για μισό: πώς θα καταλάβαινε ατενίζοντας τα καμένα, τι δεν πήγε καλά; Από τη μυρουδιά;

Μάθαμε επίσης ότι στη ΔΕΘ ενδέχεται- προσέξτε: «ενδέχεται», δεν είναι σίγουρο- να προχωρήσει σε ανακοινώσεις.

Δηλαδή; Να, κάτι για «αλλαγές στη στρατηγική της Πολιτικής Προστασίας, υπό το φως της νέας πραγματικότητας που θέτει η κλιματική κρίση».

Τώρα την είδε τη νέα πραγματικότητα;

Η κλιματική αλλαγή άφησε να δάση χωρίς δασολόγους, την Πυροσβεστική χωρίς πυροσβέστες και την Πολιτική Προστασία χωρείς πολιτική;

Πήρε τον Βασίλη Κικίλια από το κυνήγι των εμπρηστών και τον ανέβασε στην Πάρνηθα-που δεν είχε πάει όταν καιγόταν- για συζητήσουν το εξής:

-«Τη διεύρυνση των αντιπυρικών ζωνών, που είχαν δημιουργηθεί πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και την περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων προστασίας».

Έπρεπε να πάνε βόλτα για να συζητήσουν κάτι που δεν υπήρχε; Με 52% λιγότερες φωτιές, υπήρξε αύξηση… 195% στις καμένες εκτάσεις..

Αν είχαν γίνει έργα δεν θα γινόταν στάχτη 1,3 εκατ. στρέμματα. Ούτε θα έβγαινε πρώτος σε καμένα δάση ανάμεσα σε 20 μεσογειακές χώρες.

Λάθος μέρος διάλεξε για εκδρομή…

Εκτός αν πήγε να δείξει στον Κικίλια που έκανε ποδήλατο με την καραντίνα.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR