Κυριάκος Μητσοτάκης: Κρίση

Toυ Γ. Λακόπουλου

Η πολιτική είναι αμείλικτη. Η πανδημία παρήγαγε δεκανίκια της εξουσίας του, αλλά πλέον αποδεικνύεται καταλύτης του τέλους του.

Χειρότερα δεν γίνεται, για την Γ΄ Ελληνική Δημοκρατία.

Το 2021 ήταν η χειρότερη χρονιά της, με τον χειρότερο Πρωθυπουργό, της χειρότερης κυβέρνησης.

Στη διάρκειά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακύρωσε- αλλά και συκοφάντησε- την πολιτική ως μέθοδο διευθέτησης των πραγμάτων.

Όταν κλείσει η περίοδος στην οποία η χώρα βρέθηκε στο έλεος του «συστήματος Μητσοτάκη» ,η κρίση πολιτικής αντιπροσώπευσης θα είναι πιο βαθιά.

Οι πολίτες είδαν, σε ζωντανή μετάδοση, το βάρβαρο πρόσωπο της επικυριαρχίας ενός κύκλου συμφερόντων επί των θεσμών, της κοινωνίας και της εθνικής υπόστασης.

Η χώρα λειτουργεί με κριτήριο την εξυπηρέτηση των μιντιακών και οικονομικών παραγόντων που παρήγαγαν το «φαινόμενο Κυριάκος».

Η διακυβέρνηση ασκείται με ακραίο τρόπο ως ανακυκλούμενο κληρονομικό δικαίωμα.

Η εξουσία του ενός– και της οικογενείας του-διαμορφώνει κύκλους αλαζονείας, φαυλότητας, διαφθοράς, κακοδιαχείρισης, συναλλαγών με τα πιο τυχοδιωκτικά στοιχεία της χώρας..

Ετσι φέρνει εκ νέου τον δημόσιο βίο στις περιόδους της χειραγώγησης από τους ισχυρούς του χρήματος και των ΜΜΕ.

Αυτό εξηγεί γιατί , ενώ η κυβερνητική αποτυχία κορυφώνεται, η δημοσκοπική ασυδοσία τροφοδοτεί το κοινό με ένα πρωτοφανές «εύρημα»:

-Οι πολίτες οργίζονται με την κατάσταση στην οποία έχει φέρει τη χώρα και τη ζωή τους η κυβερνητική πολιτική, αλλά θα ξαναψηφίσουν τον Μητσοτάκη!.

Το ίδιο υλικό που καταγράφει την κοινωνική δυσφορία για τις συνέπειες της πολιτικής του στην καθημερινότητα των ανθρώπων, χρησιμοποιείται για να εγκατασταθεί στο συλλογικό υποσυνείδητο η «αγιοποίησή» του.

Στην πραγματικότητα η εξωπολιτική παρέμβαση στην πολιτική, δεν παροτρύνει την κοινωνία να στηρίξει τον Μητσοτάκη ως αξιοσημείωτο πολιτικό μέγεθος, αλλά να απορρίψει τον Τσίπρα, ως απειλή για τα συμφέροντα που αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως ζωτικό χώρο τους.

Ονόματα και διευθύνσεις; Οσοι «εγκατέστησαν» τον Κυριάκο στη διακυβέρνηση, με κάθε είδους διευκόλυνση- δηλαδή με κάθε είδους πολεμική στον αντίπαλό του- στην αναμέτρηση του 2019.

Συνεχίζουν, παρότι το κόστος γι αυτούς γίνεται όλο και πιο βαρύ.

Η πανδημία αξιοποιήθηκε ως άλλοθι χαλάρωσης κάθε είδους ελέγχου στις δραστηριότητες του συστήματος που εύστοχα η Φώφη Γεννηματά συμπύκνωσε στη φράση «Μαξίμου Α.Ε.». Ή, αλλιώς, Kyriakos and friends.

Ο πολιτικός γόνος που κέρδισε το παιχνίδι στην οργανωμένη ΝΔ των Καραμανλήδων-αλλά δεν έγινε ποτέ δεκτός ως ηγέτης της –προσπάθησε να ηγετοποιηθεί μέσα στην πανδημία.

Αλλά οι τεχνικές πολιτικού μάρκετινγκ που αξιοποίησαν το φόβο, την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα της συγκυρίας δεν αποδίδουν.

Η εξουσία του υπάρχει περισσότερο σαν τα τροπικά δάση που τρέφονται από τη σήψη τους.

Αλλά η πολιτική είναι αμείλικτη. Η πανδημία παρήγαγε δεκανίκια της εξουσίας του, αλλά πλέον αποδεικνύεται καταλύτης του τέλους του.

Το 2021 ανέδειξε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωποποιεί την κρίση που τον καταπίνει…

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR