Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι αντιφάσεις μιας “απολογίας” που δείχνει ενοχή και το επιχείρημα πως ο Πρωθυπουργός δεν είχε… ελεύθερο χρόνο για να κάνει παρακολουθήσεις

Του Νίκου Λακόπουλου

«Πρόκειται περί ενός απίστευτου ψέματος κ. Χατζηνικολάου. Έχουμε ένα δημοσίευμα το οποίο παρουσιάζει μία σειρά από ονόματα τα οποία δήθεν ήταν υπό παρακολούθηση, χωρίς κανένα απολύτως αποδεικτικό στοιχείο ότι αυτό πράγματι συνέβαινε και χωρίς καμία απολύτως σύνδεση με εμένα προσωπικά, που κατηγορούμαι ότι είμαι ο «ιθύνων νους» αυτής της σκευωρίας”.

Μιλώντας στον Antena o Κυριάκος Μητσοτάκης αμφισβήτησε τη λίστα που παρουσίασε το Documento πέφτοντας σε μια αντίφαση. Στην ίδια συνέντευξη έχει παραδεχθεί ότι γίνονται παρακολουθήσεις -που δεν κάνει ο ίδιος- άρα υπάρχει κάποια λίστα που φαίνεται να γνωρίζει αφού διαβεβαιώνει πως δεν είναι αυτή που παρουσίασε ο Κώστας Βαξεβάνης:

“Ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι δεν υπάρχει παρακολούθηση και κέντρο που χειρίζεται το λογισμικό Predator. Αυτό είναι διαφορετικό από το να κατηγορείται ο πρωθυπουργός ότι έχει ενορχηστρώσει αυτή την προσπάθεια, είναι δύο διαφορετικά πράγματα…”.

Υπάρχει δηλαδή ένα κέντρο που παρακολουθεί με το Predator κάποιους αλλά τα ονόματα που παρουσίασε η εφημερίδα Documento “δήθεν ήταν υπό παρακολούθηση“. Δεν ήταν αυτοί και ο Πρωθυπουργός φαίνεται να ξέρει την πραγματική λίστα.

Επιπλέον δεν θέλει να αποκαλυφθεί το κέντρο που κάνει τις παρακολουθήσεις, αλλ΄α φροντίζει τα πρόσωπα που ενδέχεται να εμπλέκονται με αυτό να μην καταθέσουν στην Εξεταστική ή άλλη επιτροπή. Τι κάνει νιάου στα κεραμίδια;

“Κύριε Χατζηνικολάου, υπάρχει Έλληνας ο οποίος να πιστεύει ότι μέσα σε όλα όσα έπρεπε να διαχειριστώ αυτά τα τελευταία 3,5 χρόνια, στον ελεύθερο χρόνο μου παρακολουθούσα τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Υπουργό Οικονομικών, τις συζύγους Υπουργών μου; Είναι δυνατόν να πέφτει η πολιτική ζωή του τόπου τόσο χαμηλά και να καταγράφεται μια τέτοια κατηγορία χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο;”.

Αναζητώντας την λίστα της ΕΥΠ

Το επιχείρημα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πως δεν είχε χρόνο να παρακολουθεί τους υπουργούς του. Το ερώτημα ποιος έκανε τις παρακολουθήσεις παραμένει και συμπληρώνεται με ένα ακόμα που προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ με χθεσινή ανακοίνωσή του:

Την ώρα που η κοινωνία βουλιάζει στην ακρίβεια, ο κ. Μητσοτάκης βουλιάζει στα ψέματά του για να καλύψει τον παρακρατικό μηχανισμό υποκλοπών που ο ίδιος έστησε. Τον περιμένουμε να έρθει την Παρασκευή για να απαντήσει στον κ. Τσίπρα, εάν οι 33 της λίστας που φέρονται ως στόχοι του κακόβουλου λογισμικού predator ή κάποιοι εξ’ αυτών, ήταν και σε επίσημη επισύνδεση της ΕΥΠ”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προφανώς δεν αποδέχεται ότι η ΕΥΠ εμπλέκεται σε παρακολουθήσεις -πλην του Ανδρουλάκη, που έγινε κατά λάθος που δεν ήξερε. Τότε γιατί “παραιτήθηκαν” ο Δημητριάδης και ο Κοντολέων; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη στον Αntena δίνει μια άλλη εκδοχή:

“Είχαν την πολιτική ευθύνη για ένα πλαίσιο παρακολουθήσεων στο οποίο, παρότι οι παρακολουθήσεις ήταν νόμιμες, δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες με τον τρόπο με τον οποίο προσωπικά θα απαιτούσα. Ανελήφθησαν, λοιπόν, οι πολιτικές ευθύνες. Απομακρύνθηκαν άνθρωποι”.

Ο κ. Δημητριάδης όμως είχε παραιτηθεί λόγω τοξικού κλίματος αρχικά, εκδιώχτηκε αργότερα για να αναλάβει πολιτικές ευθύνες που είχε ο ίδιος ο Μητσοτάκης ως προιστάμενος της ΕΥΠ και πρωθυπουργός και τελικά φαίνεται πως καρατομήθηκε για κάτι που δεν υπήρχε λόγος αφο΄ύ ήταν νόμιμη η παρακολούθηση του Ανδρουλάκη.

Η νέα εκδοχή μιλάει για “πλαίσιο παρακολουθήσεων” -όχι μόνο του Ανδρουλάκη. Ποιες ήταν αυτές -αφού ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη δεν δέχεται πως η ΕΥΠ έκανε κι άλλες παρακολουθήσεις;

“Δεν είμαστε σίγουροι ποιος μπορεί να διακινεί αυτά τα κέντρα. Αυτό για το οποίο είμαστε απολύτως βέβαιοι, είναι ότι η ΕΥΠ δεν ήταν αυτή. Kαι προφανώς εγώ δεν είχα καμία ανάμειξη” είπε στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο πρώτος που εντόπισε τις αντιφάσεις του Πρωθυπουργού είναι ο Βαγγέλης Μαρινάκης: “Ο πρωθυπουργός με τη συνέντευξή του αποδέχθηκε την ύπαρξη δικτύου παρακολουθήσεων στην Ελλάδα με το κακόβουλο λογισμικό predator, από συγκεκριμένους κύκλους. Αρνήθηκε βεβαίως τη δική του συμμετοχή. Δεν θα μπορούσε άλλωστε”.

Οι δε αναφορές σε εκβιασμούς, υπαγορεύσεις, αλλαγές θέσεων και απόψεων δεν μας αφορούν, δεν μας ταιριάζουν. Μόνο όσοι εμπλέκονται σε εξωθεσμικές παρακολουθήσεις και στον υπόκοσμο, καταφεύγουν σε τέτοια μέσα” θα πει με νόημα.

Η κατ΄άσταση είναι σοβαρή όταν ένας Πρωθυπουργός καταγγέλει εκβιασμούς και αυτός στον οποίο αναφέρεται υπονοεί ότι εμπλέκεται σε εξωθεσμικές παρακολουθήσεις και τον υπόκοσμο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αποκαλυπτικός:

«Κάποιοι έχουν μπλέξει τους ρόλους τους. Δεν γίνεται επειδή έχουν μία ομάδα ή μέσα ενημέρωσης, να θεωρούν ότι μπορούν να εκβιάζουν, να υπονομεύουν, να αλλάζουν απόψεις από τη μία μέρα στην άλλη». Ως κυβέρνηση «ούτε δεχόμαστε πιέσεις, ούτε γινόμαστε αντικείμενο εκβιασμού» και «υπαγορεύσεων».

Ποιος αλλάζει απόψεις από τη μια μέρα στην άλλη και εκβιάζει τον ΄Πρωθυπουργό ή του κάνει απαγορεύσεις; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια συνέντευξη απολογία ομολόγησε ότι υπάρχει ένα κέντρο παρακολουθήσεων και ότι ο ίδιος εκβιάζεται, αλλά «πίσω από τον Βαξεβάνη κρύβεται ο Τσίπρας με στόχο για να βουλιάξει τον τόπο σε απίστευτη λάσπη» και ο… Πούτιν.

Υπάρχει μια μεγαλύτερη λίστα

Μια προσεκτική ανάγνωση της λίστας που δημοσίευσε το Documento στην οποία υπάρχει ο Κουκάκης δείχνει πως λείπει ο αποδεδειγμένα στόχος παρακολούθησης Νίκος Ανδρουλάκης -που σημαίνει ότι υπάρχει μια μεγαλύτερη λίστα που αναμένεται να δημοσιευθεί τις επόμενες μέρες.

«Αγαπητέ κύριε Οικονόμου, να προσέχετε την ευκολία με την οποία καταφεύγετε σε χαρακτηρισμούς και τη βεβαιότητα με την οποία μιλάτε για μη ύπαρξη παρακολουθήσεων. Μπορεί αύριο μεθαύριο να αποδειχθεί ότι ήσασταν και εσείς υπό παρακολούθηση» θα γράψει ο Κώστας Βαξεβάνης.

Η πρώτη δήλωση του Γιάννη Οικονόμου πως «πλεονάζουν οι αφηγήσεις, απουσιάζουν τα στοιχεία» χαρακτηρίζοντάς τον Κώστα Βαξεβάνη «εθνικό συκοφάντη» που «εμπλέκεται στην χρηματοδότηση με ρωσικά κεφάλαια τηλεοπτικού δικτύου στην χώρα μας» (!) παραβλέπει πώς στις αποκαλύψεις συμμετέχουν κι άλλα μέσα ενημέρωσης που υιοθετούν τις αποκαλύψεις του Documento.

H βιαστική δήλωση του Πρωθυπουργού πως δεν υπάρχουν αποδείξεις έχει ήδη απαντηθεί από τον εκδότη του Documento που είπε πως «μπορεί να υπάρχουν».

Αν μη τι άλλο, η κυβέρνηση βρίσκεται σε σύγχυση και ο Πρωθυπουργός πέφτει σε αντιφάσεις. Αν οι παρακολουθήσεις γίνονται -αλλά όχι από δημόσια αρχή- ο Βαξεβάνης δεν είναι συκοφάντης. Και η κυβέρνηση μπορεί να διευκολύνει την έρευνα για να δοθούν απαντήσεις.

Με ένα άρθρο και ένα νόμο ή έστω μια νυχτερινή τροπολογία μπορεί να επιτρέψει να αποκαλυφθούν ποιους παρακολουθούσε η ΕΥΠ. Και με ελάχιστη προσπάθεια μπορεί να επιτρέψει να γίνει γνωστό ποιος χρησιμοποιεί το Predator.

Aν δεν το κάνει, είναι ένοχη και δεν θα μπορεί ο Πρωθυπουργός να απαντά πως δεν έκανε παρακολουθήσεις γιατί… δεν είχε ελεύθερο χρόνο να το κάνει.