Κυρ. Μητσοτάκης: Γιατί χάνει πάντα από τον Τσίπρα στην αναμέτρηση με πραγματικό κοινό;

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Του Γ. Λακόπουλου

Και οι πέτρες ξέρουν ότι σε όλες τις αναμετρήσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγαίνει ηττημένος. Σε όλες.

Είτε στη Βουλή, όπου ο Πρωθυπουργός κλέβει εκκλησία. Είτε στα μεγάλα πολιτικά θέματα στα οποία ο Τσίπρας επικρατεί κατά κράτος: από το χρόνο των εκλογών και τη διεθνή αναγνώριση, μέχρι τη λήξη του Μνημονίου και την έξοδο στις αγορές. Είτε στην αναγνώριση από την Ευρώπη. Με τον Τσίπρα η Μέρκελ, ο Γιούνκερ και ο Μακρόν, με τον Κυριάκο ο… Βέμπερ.

Για να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση οι επιτελείς του προέδρου της ΝΔ καταφεύγουν στους δημοσκόπους- όπως άλλοι καταφεύγουν σε καφετζούδες. Κάθε φορά που ο Τσίπρας έχει μια επιτυχία, ή ο Μητσοτάκης μια ήττα και διάψευση, σκάει μια δημοσκόπηση που.. ανοίγει την ψαλίδα των προβλέψεων -ή …εκτιμήσεων- ψήφου υπέρ της ΝΔ.

Όσο καλύτερα πάει ο Πρωθυπουργός και όσο χειρότερα ο Κυριάκος, τόσο κατά τους δημοσκόπους οι πολίτες -υποτίθεται πως- τρελαίνονται και δεν βλέπουν τη ώρα να ψηφίσουν δαγκωτό ΝΔ.

Για να το ενισχύσει παρεμβαίνει ενίοτε ο ίδιος ο Τάκης Θεοδωρικάκος, που δουλεύει για τον Κυριάκο και διαβεβαιώνει  με το κύρος του ερευνητή του Μέγκα που δεν έπεσε ποτέ μέσα- ότι ο Μητσοτάκης θα θριαμβεύσει και ο Τσίπρας θα κατατροπωθεί.

Πού το ξέρει; Δεν το ξέρει. Απλώς το λέει. Όποιος θέλει τον πιστεύει.

Πρέπει να περιμένουμε τις εκλογές για να δούμε αν θα δικαιωθούν όσοι πιστεύουν στη δημοσκοπική μαγγανεία, ή στην αξιολόγηση της πολιτικής παρουσίας Τσίπρα και Μητσοτάκη; Οπωσδήποτε ναι.

Αλλά υπάρχει και μια ενδιάμεση αξιολόγηση. Όχι με απόψεις, ούτε με “πίτες” και κολώνες. Αλλά με πραγματικούς πολίτες. Είναι η τηλεθέαση. Ο αριθμός των ανθρώπων που παρακολουθούν τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό τη ΝΔ στις συνεντεύξεις του. Και έχουμε πολύ πρόσφατα παραδείγματα:’

Έδωσε μια συνέντευξη στη Έλλη Στάη ο Κυριάκος Μητσοτάκης προ ημερών. Και τη χαντάκωσε. Αν μιλήσουμε με αριθμούς έκανε μέσο όρο 6,6% στο σύνολο και 5,8% στο νεανικό κοινό. Καταστροφή, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι όσοι είδαν η εκπομπή μάλλον την είδαν επειδή ήταν η Στάη και όχι επειδή ήταν ο Μητσοτάκης.

Η απάντηση ήλθε με την συνέντευξη Τσίπρα στον Νίκο Χατζηνικολάου την οποία παρακολουθήσαν πάνω από 20% του συνολικού κοινού -φτάνοντας ως το 29,1 %– και 1,2 εκατ. τηλεθεατές. Όταν η αντίστοιχη επίδοση του Μητσοτάκη ήταν 262.906 τηλεθεατές.

Για να μην θεωρηθεί συγκυριακό τον περασμένο Ιανουάριο πάλι στον Χατζηνικολάου ο Τσίπρας είχε 811.407 τηλεθεατές, νούμερο που δεν έχει πλησιάσει ποτέ ως τώρα ο Μητσοτάκης οπουδήποτε εμφανίζεται.

Σημαίνουν κάτι αυτές οι διαπιστώσεις για την ψήφο των πολιτών στην κάλπη; Μπορεί ναι μπορεί και όχι. Η ουσία είναι πάντως ότι όταν ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης αναμετρώνται μεταξύ τους κερδίζει ο Τσίπρας. Όταν συγκρίνονται οι πολιτικές επιδόσεις τους επικρατεί ο Τσίπρας. Όταν έχουν να κάνουν με πραγματικούς πολίτες, σαρώνει ο Πρωθυπουργός.

Ο Μητσοτάκης κερδίζει μόνο στα 1000…ερωτηματολόγια που -λένε ότι- συμπλήρωσαν και επεξεργάσθηκαν, με το κομμάτι, οι δημοσκόποι. Να μην ξεχάσει να τα έχει μαζί του στην κάλπη. Για να μετρηθούν με τις ψήφους που θα πάρει ο Τσίπρας.

ΥΓ. Προσοχή, προσοχή: Ελπίζουμε να μην βγει κανένας φωστήρας της Πειραιώς για να εξηγήσει ότι τον Μητσοτάκη δεν τον βλέπουν στην τηλεόραση επειδή ήδη ξέρουν τι θα πει και τον εμπιστεύονται.

Κατά το επιχείρημα ότι οι αγορές εμπιστεύονται πλέον την Ελλάδα όχι για την πολιτική της κυβέρνησης της, αλλά γιατί… θα βγει ο Μητσοτάκης.

Ή κατά την ελεεινολογία ενός χούλιγκαν που έλεγε ότι η υποψηφιότητα για το Νόμπελ είναι -κι αυτή- αντάλλαγμα για την “αντεθνική συμφωνία των Πρεσπών”.

Πες μου ποιοι σε εκπροσωπούν, να σου πω ποιος είσαι. Αν συνεχίσουν έτσι ως τις εκλογείς, θα τους κρεμάσουν τενεκέδες…