Κώστας Αχ. Καραμανλής: Κατάρρευση

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Ο ελιγμός καταρρέει και ο Κώστας Καραμανλής μένει μετέωρος. Ισως θα ήταν λυτρωτική πράξη να αποσυρθεί, προτού να προκηρυχθούν και επίσημα οι εκλογές…

Η επιχείρηση συγκάλυψης ευθυνών του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του, για την τραγωδία των Τεμπών αποδεικνύεται μπούμερανγκ.

Το στρίβειν δια του πορίσματος των «ακομμάτιστων» εμπειρογνωμόνων που διόρισε η -πιο κομματική πεθαίνεις- κυβέρνηση, εξελίσσεται απρόβλεπτα για τους υπευθύνους.

Πέραν του Πρωθυπουργού – που «δεν ήξερε», ούτε για τα τυφλά τρένα- για τρία τουλάχιστον πρόσωπα προκύπτει πρόβλημα – κι εδώ σε θέλω κάβουρα να περπατάς στα κάρβουνα.

Πρώτος, ο ανόρκιστος υπουργός Μεταφορών, στο οποίο έτεροι πρωθυπουργικοί συνεργάτες καταλογίζουν ότι τους έκαψε.

Το πόρισα αντί να τεκμηριώνει τη Μητσοτακική θεωρία «φτάνε όλοι» -και ίδιος λιγότερο- αποδίδει ευθύνες επί των ημερών του.

Δεύτερος ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος-που διενεργεί δικαστική έρευνα, αγνώστου τύχης αυτή τη στιγμή.

Εφόσον δεν επέστρεψε με τον ίδιο αγγελιαφόρο την επιστολή Μητσοτάκη που του έδινε εμμέσως εντολή να «συμπεριλάβει το πόρισμα» , μπλέκει.

Αν δεν το συμπεριλάβει, για να δείξει ανεξαρτησία, θα έχει να κάνει με το μέγαρο Μαξίμου.

Αν το συμπεριλάβει, το καθιστά δικαστικό έγγραφο και θα αναγκαστεί να ασκήσει διώξεις σε συγκεκριμένα πρόσωπα, για συγκεκριμένα αδικήματα, που περιγράφονται στο πόρισμα.

Αυτός όμως που βρίσκεται κρεμασμένος στο τσιγκέλι από την ώρα που παρέδωσαν τα συμπεράσματά τους οι εμπειρογνώμονες, είναι ο πρώην υπουργός Μεταφορών.

Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, έκανε -μόνος, ή σε συνεργασία με τον Μητσοτάκη -έναν ελιγμό: παραιτούμενος ανέλαβε την «αντικειμενική πολιτική ευθύνη»

Το χαιρέτησε και ο Μητσοτάκης, που βρήκε ένα νέο είδος Δημητριάδη για να μείνει ο ίδιος απέξω και μετά έβαλε στο ψηφοδέλτιο τον παραιτηθέντα.

Στο πόρισμα όμως ,περιγράφονται ρητά καταστάσεις για πρόσωπα και διαδικασίες , που αναδεικνύουν εκτός από την πολιτική και την πραγματική ευθύνη του.

Οι περιγραφές μόνο ανώδυνες δεν είναι για τον υπουργό Μεταφορών της εκπνέουσας τετραετίας.

Δεν λειτουργούσαν τα συστήματα τηλεειδοποιήσεων από το 2019 που ανέλαβε, δική του υπόθεση ήταν η εξαπάτηση με το κέντρο που τάχα υπήρχε στη Λάρισα, με δική του ευθύνη προσελήφθη -παρανόμως- ο σταθμάρχης που θέλουν να καταστήσουν μοναδικό αποδιοπομπαίο τράγο.

Παρ ότι σε μεγάλο μέρος οι ειδικοί μιλούν περί ανέμων και υδάτων, σε συγκεκριμένα εδάφια τεκμηριώνονται διοικητές ευθύνες με εμφανές ποινικό πρόσημο. Μια σελίδα αφορά αποκλειστικά το υπουργείο.

Αυτή η δυσάρεστη εξέλιξη βρήκε τον «Καραμανλή του Αχιλλέα» στις Σέρρες, να ψηφοθηρεί με σημαία την «ευαισθησία» της πολιτικής ευθύνης που ανέλαβε- για λίγες μέρες.

Εφόσον όμως οι ευθύνες που τον αφορούν έχουν καταγραφεί επισήμως και ενδέχεται να τον τρέχουν στα δικαστήρια, η υποψηφιότητά του δέχεται πλήγμα..

Ο ελιγμός καταρρέει και ο ίδιος μένει μετέωρος . Ισως θα ήταν λυτρωτική πράξη να αποσυρθεί , προτού να προκηρυχθούν και επίσημα οι εκλογές…

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR