Κώστας Καραμανλής: Ποιοι τον πυροβολούν και τι τους περιμένει  

Του Γ. Λακόπουλου

Κάποια στιγμή θα συνέβαινε κι αυτό: η επίσημη ΝΔ θα την έπεφτε στον Κ. Καραμανλή. Πόσο επίσημη; Ο ίδιος ο αντιπρόεδρος Άδωνις Γεωργιάδης! Έπιασε στο στόμα του το Βουκουρέστι και επιχείρησε με δόλιο τρόπο να διασύρει τον Καραμανλή- και δευτερευόντως τη Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Ο μόνος άνθρωπος -μετά τον Σαμαρά- που δεν δικαιούται να μιλάει για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης -που είχε και τη στήριξη της τότε αντιπολίτευσης- στη σύνοδο του ΝΑΤΟ το 2008 , άνοιξε το απύλωτο στόμα του και είπε:

«Το 2008 η τότε κυβέρνηση πρότεινε μία σύνθετη ονομασία γνωρίζοντας ότι έχει απέναντι της το Γκρούεφσκι, ο οποίος θα αρνείτο». Για όποιον δεν κατάλαβε πού το πάει  συνέχισε: «Τη χώρα δεσμεύουν μόνο οι συμφωνίες και όχι οι προτάσεις». Και κατονόμασε  σε ποιους επιτίθεται ύπουλα. “Ήταν ένα έξυπνο διπλωματικό παιχνίδι της ΝΔ το 2008 και μία μεγάλη επιτυχία του Κώστα Καραμανλή και της Ντόρας Μπακογιάννη».

Πολύ βρόμικη παρέμβαση. Με άλλα λόγια. Ποιο βέτο Καραμανλή; Μια μπλόφα έκαναν με τη Ντόρα. Δεν τα εννοούσαν όσα είπαν το 2008 για το Μακεδονικό. Πολιτικάντηδες με τα εθνικά θέματα είναι. Μεγαλύτερη αθλιότητα σε βάρος του Πρωθυπουργού που σήκωσε το βάρος εκείνης της διαπραγμάτευσης και ανέλαβε την ευθύνη διόρθωσης της εθνικής γραμμής δεν θα μπορούσε να υπάρξει.

Προφανώς ο Γεωργιάδης δεν μίλησε μόνος του. Όσα είπε και στη στιγμή που τα είπε, δεν νοείται να μην έχουν την έγκριση του Μητσοτάκη, αλλιώς θα τον είχε αποδοκιμάσει. Και οι γνωρίζοντες είναι βέβαιοι ότι τελούν και υπό την αιγίδα του Σαμαρά για τον οποίον λένε ότι “ενοχλείται και που υπάρχει ο Καραμανλής”.

Και ας είναι ο  ευεργέτης του που τον μάζεψε από το περιθώριο στο οποίο τον είχε καταδικάσει η πολιτική ατιμία του 1993 . Όταν έριξε την κυβέρνηση του κόμματός του υπέρ των διαπλεκόμενων συμφερόντων»- κατά τον ανατραπέντα πατέρα Μητσοτάκη.

Ο  Γεωργιάδης είναι ο κοινός τόπος του  Μητσοτάκη και του  Σαμαρά- ο οποίος κατά τον Βαγγέλη Αντώναρο είναι ο πραγματικός επικεφαλής της σημερινής ΝΔ. Ο Σαμαράς έφερε τον Άδωνι στη ΝΔ και ο Κυριάκος τον αναβάθμισε. Τους συνδέει, έστω και αν παράλληλα έχει και τα δικά του μεγαλομανιακά  σχέδια να τους καθαρίσει  και τους δυο μαζί. Αλλά αυτό είναι άλλη υπόθεση.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Γεωργιάδης έδρασε στο Μακεδονικό σαν προβοκάτορας. Την εποχή στην οποία αναφέρεται -ήταν ακόμη στον ΛΑΟΣ- δεν έχει ιδέα τι συνέβαινε στη ΝΔ και την κυβέρνησή της. Ήταν δεξί χέρι του πολύπειρου Γ. Καρατζαφέρη που την πάτησε από ένα μαθητούδι του που τον μαχαίρωσε πισώπλατα μαζί με τον Βορίδη, τον “σολίστα” του.

Οι πολιτικοί παρατηρητές συγκλίνουν ότι ο αντιπρόεδρος δεν κινήθηκε απλώς “βέβηλα”. Κινήθηκε διατεταγμένα. Εναντίον του Καραμανλή και για λογαριασμό του Σαμαρά και του Μητσοτάκη ταυτόχρονα. Αν δεν είχε τις πλάτες τους δεν θα τολμούσε. Για δεύτερη συγνώμη δεν τον παίρνει…

Οι λόγοι για τους οποίους στήθηκε αυτή η πρωτοβουλία είναι γνωστοί στους παροικούντες. Όσο πλησιάζει η λύση στο Σκοπιανό και όσο αυτή η λύση κινείται στην εθνική γραμμή του 2008, ο Καραμανλής δεν θα επιτρέψει να του επιβάλλει κοινοβουλευτική συμπεριφορά το σύστημα Κυριάκου -Σαμαρά στρεφόμενος  εναντίον της λύσης που ουσιαστικά ο ίδιος διαμόρφωσε. Με επιδίωξη να λυτρώσει τη χώρα από τις συνέπειες της ήττας του  1991-92 από τον Σαμαρά.

Μαζί του δεν θα δεχθούν τον εξευτελισμό -να προαναγγείλει ο υπάλληλος του Κυριάκου Τάκης Θεοδωρικάκος αν θα μείνουν στη Βουλη ή αν θα αποχωρήσουν -η Ντόρα και ο Μεϊμαράκης. Προφανώς μαζί τους θα συνταχθούν και άλλοι.

Άρα το σενάριο Σαμαρά να κρατήσει -με την απειλή της διάσπασης- τον άπειρο Κυριάκο δέσμιο στη γραμμή του με το Μακεδονικό, -ώστε να τον έχει και συνήγορο στην υπόθεση  Novartis- ακυρώνεται. Έτσι ανέλαβε ο κατάλληλος Γεωργιάδης -που έχει ο ίδιος ανάλογους προσωπικούς λόγους- να τραβήξει το χαλί κάτω από το πόδια του Καραμανλή: να λανσάρει αδιάντροπα ότι εθνική γραμμή το 2008 δεν υπήρξε.  Ένα κολπάκι ήταν, ίσως και προσυνεννοημένο με τους Σκοπιανούς. Τέτοιο χτύπημα κάτω από τη μέση με φόντο ένα εθνικό θέμα δεν ξαναείδαμε…

Προφανώς όσοι πάνε να στήσουν αυτή την πλεκτάνη δεν ξέρουν με ποιον πάνε να τα βάλουν. Ο Καραμανλής δεν είναι γόνος- ο πατέρας του δεν ήταν πολιτικός- και το όνομα του ιδρυτή της ΝΔ το τίμησε με το παραπάνω. Άρα δεν σκέφτεται σαν τον Κυριάκο, ή τον  Γ. Παπανδρέου. Κυρίως όμως δεν είναι άνθρωπος που μασάει»- προπαντός σε εκβιασμούς. Και ίσως το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του είναι αυτό που πήγαν να του καταλογίσουν ως μειονέκτημα: ότι δεν έχει μιλήσει ως τώρα.

Δεν ξέρουμε μέχρι που πάει η ανοχή του, όχι μόνο στο Σκοπιανό, αλλά και στη γενικότερη διολίσθηση του κόμματος των Καραμανλήδων προς την ακροδεξιά. Αναγνωρίζει το δικαίωμα του Μητσοτάκη να πάει επικεφαλής του κόμματος στις εκλογές και να κριθεί, αφού κέρδισε τις εσωκομματικές αρχαιρεσίες. Αλλά όσοι τον ξέρουν λένε ότι δεν αναγνωρίζει την μετεξέλιξή της ΝΔ από φορέα της Κεντροδεξιάς σε προσωποπαγές κόμμα του Νεομητσοτακισμού.

Κρατάει με σοβαρότητα τις αποστάσεις του, δεν παρεμβαίνει, αλλά είναι παρών μέσω της επαφής που διατηρεί με την κομματική βάση- τους απλούς νεοδημοκράτες- σε όλη την Ελλάδα. Γι’ αυτό άλλωστε οι «νταβατζήδες» -με τους οποίους αναμετρήθηκε στα ίσια -δεν μπόρεσαν να τον εξουδετερώσουν, παρότι ηττήθηκε και τα  καλύτερα πιστόλια τους συνεχίζουν να τον πυροβολούν ακόμη- με αθέμιτους τρόπους και φτηνή ρητορική.

Ο Καραμανλής δεν είναι μόνο ο φυσικός ηγέτης της Κεντροδεξιάς- για τον κόσμο της οποίας αποτελεί πάντα εφεδρεία κα δύναμη συνοχής και συνέχειας. Τα τελευταία χρόνια είναι πρόσωπο αναφοράς για έναν ευρύ κύκλο προσώπων του δημοσίου βίου, πέραν της ΝΔ, αλλά και παραγόντων της κοινωνίας που συρρέουν στο γραφείο του.

Παραμένει σιωπηλός, αξιοπρεπής, αξιόπιστος και νηφάλιος. Αλλά αν προκληθεί, αν του πατήσουν το κάλο και τον βάλουν απέναντι, θέλει ένα φορτηγό Σαμαράδες, Κυριάκους και Γεωργιάδηδες στην καθισιά του…