Κώστας Μπακογιάννης: Ο αντι-Κυριάκος της οικογένειας επί της-κεντρικής- σκηνής

Του Γ. Λακόπουλου

Με μια απλή δήλωσή του σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό- «δεν θα διεκδικήσω εκ νέου την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας»– ο Κώστας Μπακογιάννης έκλεισε την «εξορία» του στα βουνά και τον κύκλο του «βλαχοδήμαρχου». Πήρε το δρόμο για την μεγάλη πολιτεία με τελική επιδίωξη -γιατί να το κρύψομε άλλωστε, που θα έλεγε και ο παππούς του- να κυβερνήσει κι αυτός μιας μέρα την κληρονομική Δημοκρατία της Ελλάδας. Τόσοι και τόσοι…

Δεν πρωτοτυπεί. Προηγήθηκαν ο Μιλτιάδης Έβερτ, ο Δημ. Αβραμόπουλος, η Ντόρα Μπακογιάννη που κέρδισαν το δήμο Αθηναίων, ως σκαλοπάτι για την πρωθυπουργία. Ο Έβερτ πήγε ως την πηγή και νερό δεν ήπιε. Ο Αβραμόπουλος δεν δοκίμασε. Και η Ντόρα πάτησε τα κορδόνια της. Τα κατάφερε μόνο κάποιος που δεν  έγινε ποτέ δήμαρχος: ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο  Μπακογιάννης προετοιμάζεται από καιρό γι’ αυτό τον δρόμο. Λέγεται ότι τον συνδράμουν… τέσσερις εταιρίες πολιτικού μάρκετινγκ, που συντονίζει η κόρη αείμνηστου ιστορικού παράγοντα της Δημοκρατικής Παράταξης με μεγάλος κύρος. Έχει διαμορφώσει ήδη δυναμικό προφίλ, διαθέτει πόρους, και είναι εγγονός πρωθυπουργού και γιος δυναμικών πολιτικών.

Είναι όμως και ανεψιός του επικεφαλής της ΝΔ. Και όλοι ξέρουν ότι χειρότερες δεν θα μπορούσαν να είναι οι σχέσεις του Κώστα Μπακογιάννη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με σκληρά επεισόδια μεταξύ τους, λένε τα κουτσομπολιά.

Σαπουνόπερα

Με άλλα λόγια στο φόντο υπάρχει μια οικογενειακή σαπουνόπερα με διασταυρούμενες σχέσεις των μελών της ευρύτερης οικογένειας Μητσοτάκη- με παιδιά, γαμπρούς και νύφες- στην οποία αναφέρεται ακόμη και η μακαρίτισσα Μαρίκα που δεν  σήκωνε ορισμένα πράγματα. Αλλά αυτά είναι προσωπικά τους -αν έχουν προσωπικά οι πολιτικοί.

Παρένθεση: Ο ίδιος ο Κυριάκος πάντως έδειξε ότι δεν έχουν. Όταν εμφανίσθηκε ως υποψήφιος αρχηγός, στη εκπομπή της κυρίας Τατιάνας Στεφανίδη- μεσημεριανάδικο καραμπινάτο- και εξομολογήθηκε τα δικά του: από το πώς «προέκυψε από ατύχημα» στη ζωή μέχρι τα ενδότερα του περιπετειώδους  γάμου του. Και όταν ως πρόεδρος της ΝΔ πλέον, αντί να στείλει ιδιωτικά λουλούδια στη σύζυγο του για τα γενέθλια της «τουιτάρισε»: «Χρόνια πολλά, Μαρεβάκι!!! Είμαι πολύ τυχερός που σε έχω δίπλα μου!!» Κλείνει η παρένθεση.

Για να μείνουμε στα πολιτικά, εφόσον οριστικοποιηθεί η υποψηφιότητα Μπακογιάννη στο Δήμο Αθηναίων, το πρώτο που επιβεβαιώνεται είναι η απόφαση του Κυριάκου να… καταπολεμήσει την οικογενειοκρατία. Ο ίδιος υποψήφιος Πρωθυπουργός, η Ντόρα υποψήφια βουλευτής στα Χανιά -αν δεχθεί να πιει αυτό το πικρό ποτήρι της εξορίας από τον αδελφό της- και  ο γιος της υποψήφιος δήμαρχος. Υπάρχει κι ένας ανεψιός που κανονίζει τα ψηφοδέλτια, καθώς λέγεται, και άλλοι γυναίκες, άνδρες, παιδιά και σύζυγοι που έχουν ή διεκδικούν ρόλους. Αλλά ας το αφήσουμε και αυτό.

Η υποψηφιότητα Μπακογιάννη στον πρώτο δήμο της Αθήνας- για την επιβολή της οποίας θρυλούνται διάφορα ενδοοικογενειακά και ενδοκομματικά- ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη ΝΔ. Έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές στοιχηματίζουν ότι θα καταλήξει σε μεγάλη μάχη εξόντωσης:  δεν γίνεται να πετύχουν το στόχο τους και ο Κυριάκος και ο ανεψιός  του. Για την ακρίβεια ο ένας έχει συμφέρον να αποτύχει ο  άλλος.

Για να αρχίσουμε από τον νεότερο -μόλις κατά δέκα χρόνια- η ιδανική εξέλιξη για τον Μπακογιάννη το σωτήριον έτος 2019 είναι να κερδίσει ο ίδιος θριαμβευτικά τον Δήμο Αθηναίων -και θα επενδύσει πολλά σ’ αυτό- και να χάσει την πρωθυπουργία ο θείος του. Πριν μπει το 2020 θα είναι αρχηγός της ΝΔ- ιδανικός από κάθε άποψη: νεότερος από τον Τσίπρα και τροπαιούχος. Πού θα βρουν καλύτερο οι απογοητευμένοι Νεοδημοκράτες;

Ακριβώς το αντίθετο συνιστά το συμφέρον του Κυριάκου. Να κερδίσει την πρωθυπουργία και να χάσει ο ανεψιός του τη δημαρχία. Γιατί ακόμη και αν γίνει πρωθυπουργός ο ίδιος, ως δήμαρχος ο Μπακογιάννης θα βρίσκεται απέναντί του από ισχυρή  θέση. Ο δήμος Αθηναίων είναι  μικρογραφία του  κράτους και  ο δήμαρχος μικρός πρωθυπουργός . Και πάντως αυτόνομος να βάλλει  κατά του Πρωθυπουργού. Ειδικά αν έχει και άλλους λόγους, όπως π.χ. – για να μείνουμε στη σαπουνόπερα- «η εκδίκηση της Ντόρας».

Ο νεότερος Μπακογιάννης καλλιεργεί ίματζ χαλαρού, συγκροτημένου πολιτικού, αυτονόμου τύπου  έως τσαμπουκά, επιτυχημένου, υπερκομματικού -ή μετακομματικού-νεωτεριστή και …αντιτιθέμενου στο νεποτισμό!. Όπως όλοι οι κληρονόμοι… Άλλωστε,  όπως λέει η Ντόρα: «Αυτά διεθνώς έχουν ξεπεραστεί».

Συμπέρασμα: Η ΝΔ μπήκε σε στάδιο ο θάνατος σου, η ζωή μου στα πρόσωπα των δυο συγγενών. Η αποτυχία του ενός θρίαμβος -και πάντως πολιτική επιβίωση-του άλλου. Και επειδή στην πολιτική τίποτε δεν κινείται από μόνο του και οι δυο πλευρές έχουν λόγους  να φροντίσουν ώστε τα πράγματα να ακολουθήσουν το καλύτερο δυνατό σενάριο για τον εαυτό τους και το χειρότερο για τον απέναντι.

Ο Μπακογιάννης θα θέλει να μην γίνει πρωθυπουργός ο Κυριάκος και αυτός από δήμαρχος να πάρει τα ηνία του κόμματος -που δεν μπόρεσε η Ντόρα. Ο Μητσοτάκης να σπάσει τα μούτρα του ο φιλόδοξος ανεψιός του, ώστε να σταθεροποιηθεί υπέρ του η ενδοοικογενειακή πολιτική κατάσταση και να συνεχίσει την πορεία του. Είτε ως πρωθυπουργός χωρίς παρενοχλήσεις, είτε να ξαναδοκιμάσει την τύχη του, αν αποτύχει στις επόμενες εκλογές, αλλά θα  βρεθεί με μια μεγάλη ομάδα βουλευτών δίπλα του.

Άλλωστε ο ίδιος ο Κυριάκος εξομολογήθηκε, μόλις το….2015, ότι δεν θα έβλεπε με άσχημο μάτι να μπει στην πολιτική ο… γιος του, -Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με το όνομα- αρκεί «να δουλέψει το λιγότερο δέκα χρόνια προηγουμένως, όπως ο ίδιος. Σόι πάει το βασίλειο. Βρισκόμασταν στη  5η γενιά Μητσοτάκηδων στην πολιτική. Γιατί όχι μια ακόμη; Απλά πράγματα.

Τόσο απλά ώστε κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια μορφή θα πάρει τους επόμενους μήνες, η θρυλούμενη άσπονδη σχέση θείου και ανεψιού, με φόντο την πίκρα της αδελφής και μάνας. Και οι τρεις έχουν να μέσα για να πολεμήσουν ο ένας τον άλλον. Και κακά τα ψέματα: στην πολιτική δεν υπάρχει έλεος. Η ελληνική εκδοχή του Μίλιμπαντ εναντίον Μίλιμπαντ τώρα αρχίζει…