Κώστας Τασούλας: Απαξίωση

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Επί των ημερών του, το πολιτειακό αξίωμα, που τίμησαν ο Αλευράς και ο Τσαλδάρης, μετατράπηκε σε μοχλό απαξίωσης του Κοινοβουλίου και της πολιτικής.

Ο πολιτικός απολογισμός της Βουλής που ανέδειξαν οι εκλογές του 2019, επισφραγίζεται αρνητικά, από τον απολογισμό της κυβέρνησης στην οποία έδωσε την εμπιστοσύνη της.

Χειραγωγήθηκε από την αριθμητική ισχύ της ΝΔ -με τη συμβολή του ΠΑΣΟΚ- ως πλυντήριο ανομιών της κυβέρνησης Μητσοτάκη…

Με την εκπνοή της αφήνει και τη θλιβερή ανάμνηση ενός προέδρου που αποδείχθηκε κατώτερος του ρόλου και των προκατόχων του.

Ο Κώστας Τασούλας τιμήθηκε από ευρεία πλειοψηφία του Σώματος – κατ΄ επιλογήν πέντε κομμάτων.

Προφητικά οι βουλευτές έστειλαν μήνυμα ότι προτιμούσαν τον Νικήτα Κακλαμάνη, στον οποίο έδωσαν περισσότερες ψήφους για την αντιπροεδρία.

Ο «σαμαρικός» Τασούλας -πολιτικό ψυχοπαίδι του Αβέρωφ, που κρύφτηκε πίσω από την βουλευτική ασυλία για μην δικαστεί για κατηγορία ηθικού χαρακτήρα ως δήμαρχος- αποδείχθηκε ατυχής επιλογή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που τον ανέβασαν ενισχυμένο στην έδρα -την οποία τίμησαν σπουδαίοι κοινοβουλευτικοί- τον κατήγγειλαν συχνά, κομματικό βραχίονα.

Από το μειωτικό ύφος του προς αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης- στον οποίο στέρησε και το λόγο – μέχρι τις μεθοδεύσεις του στις επιτροπές της Βουλής, για να διευκολυνθούν να σχέδια συγκάλυψης της ανομίας Μητσοτάκη, έδρασε διατεταγμένα.

Ακόμη και την τελευταία μέρα του στην προεδρία της Εθνικής αντιπροσωπείας, είχε τη μικροπρέπεια να παραλείψει από τον «απολογισμό» του, τον ομοϊδεάτη του γενικό γραμματέα της Βουλής Γιώργο Μυλωνάκη – για προσωπικούς λόγους.

Εκτός από τη κακή ποιότητα διεύθυνσης των εργασιών της Βουλής η δράση του , ως εντολοδόχου του μεγάρου Μαξίμου τον στιγματίζει.

Διαρκείς παραβιάσεις των δικαιωμάτων των κομμάτων, και διευκόλυνση της κυβερνητικής ασυδοσίας στις εργασίες του Κοινοβουλίου ή στις κρίσιμες Επιτροπές.

Λογοκρισία σε ερωτήσεις των βουλευτών, παρεμπόδιση ομιλίας του Ν. Ανδρουλάκη σε αίθουσα της Βουλής και αντιθεσμικές προσβολές στον Χρήστο Ράμμο.

Εμφυλιοπολεμικές αναφορές στο Νίκο Μπελογιάννη, για «επιδίωξη επιβολής κομμουνιστικής δικτατορίας » και διευκόλυνση εμφάνισης του Ζελένσκι, με τη συνοδεία νεοναζί «αζωφικών».

Εκχώρηση της …προεδρίας στον Πρωθυπουργό για να κλείσει τη συνεδρίαση για τις υποκλοπές και ανοχή στις φαύλες τροπολογίες των υπουργών.

Όπως, κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μητσοτάκης είναι ο χειρότερος Πρωθυπουργός από τη Μεταπολίτευση, ο Τασούλας είναι ο χειρότερος πρόεδρος της Βουλής.

Υπηρέτησε δουλικά κυβερνητικές υποδείξεις και έκανε – με σαρδώνεια επίδειξη -κατάχρησης εξουσίας.

Ο Κανονισμός τον εξοπλίζει με αυτονομία, για να ασκεί τα καθήκοντά του, χωρίς να καθίσταται υποχείριο της Εκτελεστικής Εξουσίας, αλλά έδρασε ως κολαούζος της.

Εάν «αρχή άνδρα δείκνυσι», ο «παλάντζας» Δημήτρης Παπασπύρου ήταν ο χειρότερος μεταπολεμικός πρόεδρος , μέχρι τη στιγμή που εμφανίσθηκε ο Τασούλας.

Επί των ημερών του, το πολιτειακό αξίωμα, που τίμησαν ο Αλευράς και ο Τσαλδάρης, μετατράπηκε σε μοχλό απαξίωσης του Κοινοβουλίου και της πολιτικής.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR