Μία σύντομη βιογραφία του ιού της παράνοιας και άλλες ιστορίες

Του Στέλιου Καλογεράκη

Το 2020 μπορεί να αφήνει πίσω του συντρίμμια, αλλά αφήνει και ένα συμπυκνωμένο απόθεμα γνώσης. Είναι τόσο περιεκτικό αυτό το απόθεμα, που θα μπορούσε να αποτελέσει υλικό για πλήθος διπλωματικών εργασιών πολλών διαφορετικών ειδικοτήτων. Αυτή η γνώση που αποκομίσαμε για τα patterns της ανθρώπινης συμπεριφοράς θα αξιοποιηθούν σίγουρα στο μέλλον. Και ένα κραυγαλέο δείγμα ήταν η ανοησία της μάζας. Το πρόβλημα είναι ότι η ανοσία στην ανοησία δεν επιτυγχάνεται με εμβόλιο. Και, εδώ που τα λέμε, ακόμα και αν διορθωνόταν με ένα εμβόλιο, ο αυθεντικός, ο σκληροπυρηνικός ανόητος θα αρνούνταν πεισματικά να εμβολιαστεί.

Εντάξει, το ανθρώπινο είδος είναι κάπως ιδιόρρυθμο και παράξενο και αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι υπήρξαν άνθρωποι, που το 2016 επέλεξαν τον Trump για πλανητάρχη. Τον ίδιο Trump που βάσισε όλη την πολιτική του καριέρα στα fake news, και έκανε μόδα τις θεωρίες συνωμοσίας σε τέτοιο βαθμό, που όλοι οι θιασώτες αυτών των θεωριών πίνουν νερό στο όνομά του. Η δράση του πρώην πλανητάρχη κορυφώθηκε το 2020. Μέσα στη χρονιά, θα μπορούσες να χαρακτηρίσεις τη συμπεριφορά του ξεκαρδιστικά διασκεδαστική, αν δεν υπήρχε ο μακάβρια γκροτέσκος παράγοντας των μαζικών θανάτων, για τους οποίους σίγουρα έχει ένα πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Ενώ το σύνολο του επιστημονικού κόσμου προσπαθούσε να αντιμετωπίσει την επέλαση του ιού, ο Donald πρότεινε κομπογιαννίτικα σκευάσματα και αυτοσχέδια μαντζούνια.

Και έτσι οι θεωρίες της συνωμοσίας, γέννησαν μια ολόκληρη γενιά θεωρητικών της συνωμοσιολογίας και ένα ρεσιτάλ ανοησίας, που ξεκίνησε από το 5G, προχώρησε στην άρνηση της ύπαρξης του ιού, μετά την άρνηση της μάσκας, που είχε και 5G και μικροτσιπάκι και ήταν πολύ φτηνότερη από το καινούριο iphone. Μετά προχώρησαν στην άρνηση του lockdown και τελικά στην άρνηση του εμβολίου, το οποίο επίσης υποτίθεται ότι έχει τσιπάκι 5G και είναι και τσάμπα.

Έτσι, ο κυρ Βάγγος από την Κυψέλη, που στο στρατό έκανε όλα τα εμβόλια που του σούταραν αδιαμαρτύρητα επειδή είναι πολύ άντρας, τώρα επειδή είναι μάγκας δε γουστάρει να κάνει ένα εμβόλιο, για τη δημιουργία του οποίου έχει ιδρώσει όλη η σύγχρονη επιστημονική κοινότητα. Η κυρά Ευτέρπη από τα Κάτω Πατήσια έγινε επίτιμη καθηγητής της Μπαρουφολογίας και πρωταθλήτρια στο τσαλαπάτημα μάσκας. Και όλοι αυτοί κατηγορούν τον Bill Gates, για λόγους που ποτέ δε μπόρεσα να καταλάβω. Ίσως υπήρχε κάποιο απωθημένο στο συλλογικό υποσυνείδητο, από τις εποχές που κράσαραν συνεχώς τα Windows και έβγαινε αυτή η τρομακτική μπλε οθόνη. Ακριβώς το ίδιο μπλε με αυτό της Νέας Δημοκρατίας που μάλλον θα κρασάρει υπό το βάρος της πανδημίας. Your government has a problem and needs to shut down.

Μια που μιλάμε για τεχνολογία, πήραν και τα facebooks φωτιά, ενώ ο Zuckenberg πιθανότατα έγινε αρκετά πιο πλούσιος εξαιτίας εκείνων που ξημεροβραδιάζονταν στο Facebook βρίζοντας το Facebook επειδή λογόκρινε τα Fake News που ανακύκλωναν μέσω Facebook. Γενικά, πολλοί πρέπει να έβγαλαν χρήματα εξαιτίας της ανοησίας των ημερών, επειδή ο ανόητος τελικά δεν κερδίζει τίποτα, αλλά η μαζική ανοησία αποφέρει πολλά ως εμπορεύσιμο είδος με μεγάλα περιθώρια κέρδους.

Υπάρχει ένα γλυπτό Αμερικάνου καλλιτέχνη Duane Hanson, με τίτλο “Supermarket Lady” (1969), που αναπαριστά μία ευτραφή και εντελώς παρηκμασμένη Αμερικανίδα νοικοκυρά (που τυχαίνει να έχει κάποιες φυσιογνωμικές ομοιότητες με τον Trump) να σπρώχνει ένα καροτσάκι του super market γεμάτο junk εμπορεύματα. Είναι μια εικόνα που περιγράφει πολύ παραστατικά τη σύγχρονη εποχή. Κάπως έτσι, η πληθώρα των πληροφοριών σε κάνει παρακμιακά μαλθακό, η ευδαιμονία της υπερπληροφόρησης μπορεί να σε καταστρέψει, όπως και η δεισιδαιμονία μπορεί να καταστρέψει τα εγκεφαλικά σου κύτταρα. Μια που λέμε για δεισιδαιμονία και ιδεοληψία, ας μιλήσουμε και για τους superβασμιώτατους εκπροσώπους της επίσημης εκκλησίας, που συνεχώς καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να καταφέρουν να απομακρύνουν τον κόσμο από τη θρησκεία, παριστάνοντας τους παντογνώστες και τους αντι-επιδημιολόγους. Έτσι, οι σεβασμιότατοι μπαίνουν μέσα ξεμάσκωτοι και βγαίνουν έξω οριζοντίως, με μάσκα οξυγόνου.

Απ’ ότι φαίνεται έχουμε αρκετό δρόμο ακόμα μπροστά μας. Και αν το ξεπεράσουμε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, αυτό θα γίνει χάριν της επιστήμης και μόνο. Υπήρξαν και στο παρελθόν φονικοί ιοί που αποδεκάτιζαν τον πληθυσμό. Κάποιοι εξαφανιζόταν, γιατί ο μισός πληθυσμός πέθαινε και έτσι ο ιός βρισκόταν σε υπαρξιακό αδιέξοδο, λόγω της ανοσίας αγέλης. Σήμερα, αφού υπάρχουν τα επιστημονικά εφόδια, θέλουμε να το ρισκάρουμε; Σίγουρα όχι! Εκτός αν υποκύψουμε στην ανοησία της αγέλης.

Μετά απ’ όλα αυτά, το Όσκαρ αντικειμένου-φετίχ για το 2020 παίρνει το ρολό χαρτιού υγείας. Αυτός ήταν ο αδιαμφισβήτητος νικητής της χρονιάς. Το ποπόχαρτο ήταν το πιο επιθυμητό και περιζήτητο αντικείμενο στην πρώτη φάση της πανδημίας, το best seller των σουπερμάρκετ και η απόδειξη ότι μία κωλοχρονιά είχε το κατάλληλο αντικείμενο-φετίχ, που της ταίριαζε περισσότερο!