Μαργαρίτης Σχοινάς: το ελληνικό είδωλο του Γιούνκερ

Του Γ. Λακόπουλου

Είναι λίγο ελληνικό να το λέει κανείς, αλλά είναι ακριβές: ανάμεσα στις σοφές επιλογές του πολύπειρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι και ότι όρισε πορτ-παρόλ του έναν Έλληνα.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς είναι το ελληνικό πρόσωπο του πρόεδρου της Κομισιόν. Πρωτίστως όμως είναι ο ισχυρότερος συμβολισμός για την ευρωπαϊκή ταυτότητας της Ελλάδας -ίσως αυτό ήθελε να αναδείξει ο αποδεδειγμένος φιλέλληνας πρόεδρος της Κομισιόν.

Δίπλα του ο Σχοινάς είδε δυο φορές τα τελευταία χρόνια  τη χώρα του να φτάνει στο σημείο βρασμού και εξαέρωσης και  μόλις  να διασώζεται την τελευταία στιγμή. Για την ακρίβεια δεν το είδε. Το έζησε. Μπορεί και να επηρέασε για να βρεθεί  σανίδα σωτηρίας.

Η πρώτη ήταν τον  Ιούλιο του 2015 όταν η  Ελλάδα  βρέθηκε στο κενό μεταξύ της Ευρωζώνης και του χάους- και “την άρπαξε ο Γιούνκερ από το γκρεμό” όπως είπε κάποια στιγμή ο ίδιος. Η δεύτερη το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς , όταν οι πρόσφυγες από τα παράλια της Τουρκίας προς τα ελληνικά νησιά έφτασαν στις 800.000 ψυχές -μέχρι κλείσει η συμφωνία με την Τουρκία, και να αναλάβουν τα υπόλοιπα οι επίτροποι Δημήτρης Αβραμόπουλος και Χρήστος Στυλιανίδης.

“Δεν θέλω να τα ξαναζήσω” εξομολογήθηκε πρόσφατα στο Σύλλογο των Ελλήνων Υπαλλήλων στα κοινοτικά όργανα που τον κάλεσαν να μιλήσει για τη Λευκή Βιβλίο. Μέσα σε μια ώρα ο Σχοινάς με τον απίστευτο μεταδοτικό τρόπο του- αλλά και με ελληνική παραστατικότητα όπως απαιτούσε η  φύση της συγκέντρωσης- , ανάπτυξε το όραμα του Γιούνκερ να περάσει η Ευρώπη στην επόμενη φάση της , χωρίς αναταράξεις και κατ’ ουσίαν να  συνέλθει από την απώλεια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όταν ο Μαργαρίτης-  όπως τον αποκαλούν όλοι στις Βρυξέλλες- μιλάει για την Ευρώπη δεν είναι κοινοτικός αξιωματούχος, αλλά ιεροκήρυκας. Όχι από άμβωνος, αλλά σα να κάθεται δίπλα στον  καθένα από το ακροατήριό του και τα λένε- σχεδόν εμπιστευτικά. Επικοινωνιακός, ενημερωμένος,  ελκυστικός, αλλά και χειριστικός. Σαν να γεννήθηκε γι’ αυτή τη δουλειά.

Πριν καν φτάσει στα 55 του ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν – και  αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας – είναι  αυτή τη στιγμή ο πιο ισχυρός  Έλληνας στην κοινοτική Ευρώπη -μετά τον Έλληνα Επίτροπο. Διόλου τυχαίο συμπληρώνει πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα σε κοινοτικά αξιώματα -της Ευρωβουλής συμπεριλαμβανομένης- με τα χρώματα της ΝΔ.

Παθιασμένος Ευρωπαίος αλλά και καταρτισμένος κοινοτικός δεν μεταφέρει απλώς τις θέσεις της επιτροπής Γιούνκερ, αλλά χαράσσει και την επικοινωνιακή στρατηγική  της. Με επάρκεια. Ακόμη και όταν πρέπει να απαντήσει στα δύσκολα  -και συμβαίνει συχνά- κανείς δεν διέκρινε ως τώρα στο βλέμμα του το φόβο του τερματοφύλακα πριν απο το πέναλτι.

Ο Σχοινάς και ο επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της  Κομισιόν Μάρτιν Σελμάγιερ- είναι οι δυο άνθρωποι που έχουν καθημερινή επαφή  με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και  ως εκ τουρου και ευχέρεια επικοινωνίας με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών. Αυτονόητο είναι ότι ξέρουν ανά πάσα στιγμή πως χτυπάει η καρδιά της Ευρώπης, καθώς είναι παρόντες σε κάθε  κρίσιμη σύσκεψη και συνάντηση.

Ο Έλληνας πορτ -παρόλ μπορεί να παραμένει τυπικός βορειοελλαδίτης από τη Χαλκιδική, από οικογένεια  δημοσίων υπάλληλων, αλλά είναι παιδί της ευρωπαϊκής πορείας. Είχε από την εφηβεία του τάση στα ευρωπαϊκά θέματα, φοίτησε στην Ευρωπαϊκή  Σχολή στη Μπριζ, εργάστηκε στη συνέχεια σε θέσεις κλειδιά της Επιτροπής, σε γραφεία Επιτρόπων και στην Αντιπροσωπεία της Κομισιόν στην Αθήνα και έφτασε στο ρετιρέ της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω στου Ευρωκοινοβουλίου, όπου γνώρισε το 2007 τον Γιούνκερ, επικεφαλής του Γιούρογκρουπ τότε.

Συνδέθηκε μαζί του, μετείχε στην προεκλογική καμπάνια του για την Κομισιόν και είναι πλέον κάτι σαν Ντ Αρντανιάν των ευρωπαϊκών οραμάτων του γερόλυκου- και ας μπήκε μόλις στην έβδομη δεκαετία της ζωής του- της κοινοτικής Ευρώπης.

Ο  Σχοινάς δεν κρύβει ότι λατρεύει την τεχνική που επέλεξε ο  Γιούνκερ για να επιβάλει τη συζήτηση  για τη Λευκή Βίβλο: δήλωσε ότι δεν θα επιδιώξει την ανανέωση της θητείας του και συνεπώς δεν έχει ανάγκη κανέναν.  Είναι βγαλμένο απο τη θεωρία των παιγνίων:  σαν τον οδηγό που για να υποχρεώσει στον μονόδρομο τον απέναντι οδηγό να παραμερίσει ξηλώνει το δικό του τιμόνι και το πετάει απο το παράθυρο.

Ο αέρας της παρουσίας του στο πόντιουμ του Μπερλεμόντ, άλλαξε την ενημέρωση και τη σχέση της επιτροπής με τους  εκατοντάδες δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο που τον περιμένουν καθημερινά για απαντήσεις στα πιο κρίσιμα θέματα της  Ευρώπης και του πλανήτη. Εκεί δεν επιτρέπονται λάθη και υπεκφυγές- ακόμη και ανήμερα του δημοψηφίσματος που μίκρυνε την Ευρώπη, ή  λίγες ώρες μετά τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στο  σταθμό του Μάλμπεκ και το αεροδρόμιο του Ζάβεντεμ. Χρειάζεται πείρα και πίστη για να πάρεις το λόγο και να μεταδώσεις αποφασιστικότητα και ελπίδα.

Με σπουδές στο Αριστοτέλειο, το LSE και το Βέλγιο παντρεμένος με Ισπανίδα του “χώρου” -συνεργάτιδα του προέδρου του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ – με δυο γιους και πολλές υποχρεώσεις, αλλά και προσκλήσεις για κάθε γωνιά της Ευρώπης, δεν χάνει με τίποτε κάθε χρόνο τις αυγουστιάτικες οικογενειακές διακοπές στη Φούρκα της Χαλκιδικής.

Αυτοδημιούργητος, αναγνωρισμένος  πλέον, έμπειρος, δουλεύει άνετα σε τέσσερις γλώσσες και τον διακρίνει η ιδιαίτερη αυτοπεποίθηση που κάνει τους Έλληνες να καλπάζουν στο διεθνή χώρο. Πρωτίστως όμως τον διακρίνει η πίστη στον αγώνα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ  να προχωρήσει η Ευρώπη.

Αυτό τον φέρνει  την Τετάρτη στην Αθήνα με την επίτροπο Κορίνα Κρέτσου στα πλαίσια της -απίστευτης πολιτικής απόδοσης -σύλληψης του προέδρου της Κομισιόν για άμεσο διάλογο  των αξιωματούχων του με τους πολίτες. Χωρίς προαπαιτούμενα. Για τον Σχοινά ο δρόμος από τον Τεχνόπολη στο Γκάζι  -που θα γίνει ο διάλογος για τη Λευκή Βίβλο- ως το πρες-ρουμ στην πλατεία Σούμαν είναι σαν ανάγλυφο της ζωής του.