Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: Αυτή δεν ήτανε υπουργός του ΠΑΣΟΚ;

Του Νίκου Γαλάτη

Με το νέο ανασχηματισμό τα φώτα έκλεψε η νεώτερη σε ηλικία, η 30χρονη Νοτοπούλου, που εκτός των άλλων είναι και “η καθαρίστρια που έγινε υπουργός”. Η μικρή βόμβα είναι βέβαια η υπουργοποίηση της Κατερίνας Παπακώστα- που με το κόμμα της δίνει και μια ανάσα στο κόμμα του Πάνου Καμμένου- με το οποίο θα συγκλίνουν εκλογικά.

Το βασικό πρόσωπο του ανασχηματισμού είναι όμως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αφού εμφανίζεται ως το άνοιγμα του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντροαριστερά. Η ανάγκη δημιουργίας μιας «ευρύτερης προοδευτικής σύγκλισης και συνεργασίας» έφερε τελικά την Μαριλίζα στην κυβέρνηση μετά από πέντε χρόνια αναμονής, όπου …πήγαινε και ξαναπήγαινε στα συνέδρια του …ΣΥΡΙΖΑ.

«Τώρα έχει έρθει η ώρα να προχωρήσουμε μπροστά και να ανοίξουμε ένα νέο δρόμο για το μέλλον με ένα σχέδιο θεσμικής, κοινωνικής, αναπτυξιακής ανασυγκρότησης της χώρας» θα πει στην τελετή παραλαβής του υπουργείου, αλλά αυτά δεν τα είχε πει και με άλλες κυβερνήσεις – του “παλιού” συστήματος;

H πενηνταεξάχρονη δικηγόρος- που δεν πρόλαβε να ασκήσει το επάγγελμα- είναι τυπική περίπτωση κομματικού στελέχους- προέρχεται από τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ- που κάνει πολιτική καριέρα, γίνεται ευρωβουλευτής και υπουργός και την ώρα που το κόμμα της βυθίζεται, πηδάει σε ένα άλλο κομματικό τρένο.

Η Μαριλίζα υπήρξε και γραμματέας του κόμματος, πέρα από υπουργός σε κυβερνήσεις του Γ. Παπανδρέου και του Λουκά Παπαδήμου. Με επιστολή της όμως στις 10 Φεβρουαρίου 2012 παραιτήθηκε λόγω διαφωνίας της με το δεύτερο μνημόνιο και διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ. Δυο χρόνια μετά καλεί σε ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η υπουργοποίηση θα αργήσει πολύ.

«Η κα Ξενογιαννακοπούλου για παράδειγμα από τα εικοσιένα της χρόνια εργάζεται στο κράτος. Ξεκίνησε από σύμβουλος του κ. Παπουτσή, γενικός γραμματέας του Άκη Τσοχατζόπουλου, υπήρξε γραμματέας μια εποχή κατά την οποία εκτροχιάστηκαν τα οικονομικά του κόμματος και Υπουργός Υγείας. Ο κ. Πολάκης την έχει κατονομάσει προσωπικά για σκάνδαλο εκατομμυρίων. Αυτή τη γυναίκα ο ΣΥΡΙΖΑ την κάνει Υπουργό. Αυτό λοιπόν είναι για τον κόσμο το μήνυμα που στέλνει η Κυβέρνηση, ότι κοροϊδεύουν τον κόσμο».

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος με αυτή την ανάρτηση χθες δεν είναι ο μόνος που “ξεμπροστιάζει” τη νέα υπουργό που στις δηλώσεις της- γιατί δέχτηκε το υπουργείο- εμφανίζει τον εαυτό της ως εκπρόσωπο μιας “προοδευτικής δύναμης” που πρέπει να συγκλίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ και ηγετικό στόμφο. Τι εκπροσωπεί όμως η Μαριλίζα;

Προφανώς η διαφωνία με το μνημόνιο είναι το εισιτήριο για την κομματική ελίτ ενός άλλου ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό δεν έφτανε. Ο Παύλος Πολάκης όταν κατήγγειλε ότι φαγώθηκαν 90 εκατ. ευρώ από το ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο 2007-2014 έβαζε στο στόχαστρο και τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Οι αντιδράσεις κάμφθηκαν τελικά, αλλά η νέα υπουργός δεν μπορεί να εκφράζει και τον …αντιμνημονιακό αγώνα-που άλλωστε μοιάζει πλέον ακατανόητος αφού όσοι καταψήφισαν εκείνα τα μνημόνια- και βρέθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ- ψήφισαν ένα άλλο μετά.

Η Όλγα Γεροβασίλη παρέδωσε με χαρά τελικά το υπουργείο για την διοικητική ανασυγκρότηση, αλλά πολλοί θα φροντίσουν να θυμίσουν πως η νέα υπουργός είναι χαρακτηριστικό δείγμα του παλιού πολιτικού κατεστημένου, που όμως ξέρει να ελίσσεται.

Διόλου τυχαίο δεν είναι ότι η Μαριλίζα άρχισε την καριέρα της δίπλα στον Χρήστο Παπουτσή που ήταν κι αυτός κάποτε διαδηλωτής, πρόεδρος ακόμα της ΕΦΕΕ, έγινε υπουργός και σήμερα συνεχίζει την καριέρα του στην Παγκόσμια Τράπεζα, με ένα σημαντικό προσόν: Την τέχνη να βρίσκεσαι πάντα στη σωστή πλευρά.

Η κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούσε ως τώρα στην υπουργοποίηση ενός υπουργού του ΠΑΣΟΚ, αλλά πλέον έχει να αντιμετωπίσει κάτι περισσότερο: την υπουργοποίηση της Κατερίνας Παπακώστα, που μοιάζει να να μην αιφνιδιάζει την έτοιμη από καιρό -γνωστή για τις δηλώσεις της- Ελένης Αυλωνίτου:

«Θα διεκδικούμε την εκλογή μας, όχι ως Αριστερά, αλλά ως ένα κόμμα που θα μπορούν να ακουμπήσουν περισσότεροι Έλληνες πολίτες. Μεγάλη ανανέωση για πρώτη φορά, επιτέλους.Ήταν άσχημο για μια αριστερή κυβέρνηση να μην έχει γυναικεία παρουσίαση».

Πάλι καλά δηλαδή. Δε φτάνει που ήταν ΠΑΣΟΚ, για φαντάσου να ήταν και …άντρας.