Μα τι άνθρωποι είναι αυτοί;

Toυ Γ. Λακόπουλου

 Καλή είναι η πανδημία για «ποιοτικό χρόνο στο σπίτι», που είπε η Μαρέβα στους Financial Times. Αλλά προσφέρεται και για ποδηλατάδα στην Πάρνηθα.

 Είναι τονωτικό την ώρα που οι άλλοι πεθαίνουν, ή δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει, να κομπάζεις για την κοκεταρία σου, τις κρέμες ομορφιάς, τους κομμωτές και τις αντίκες σου. Αλλά θέλεις και την έξοχή σου.

Μα τι άνθρωποι είναι αυτοί; Με δυο χιλιάδες κρούσματα, 600 δια σωληνωμένους και εκατό νεκρούς την ημέρα, άφησαν το «κοκούνινγκ»- που πρότεινε στους πολίτες ο Κυριάκος- και έπιασαν ανέμελα τα υπαίθρια σπορ.

 Αυτός είναι που «κοιμάται και ξυπνάει με την έννοια της πανδημίας» που λέει στις στημένες συνεντεύξεις του; Αυτός είναι που θα έδινε το καλό παράδειγμα ατομικής ευθύνης;

Η  Έλενα Ακρίτα έδωσε μια εξήγηση: έτσι του γουστάρει. Η πιο ακριβής είναι: βρίσκει και τα κάνει. Η κοινωνία  παρακολουθεί αδιάφορη. Οι δημοσιογράφοι  απολαμβάνουν τη λοβοτομή τους. Οι εκδότες έχουν βρει το μήνα που τρέφει τους άλλους.    

 Οι εισαγγελείς,  έχουν στραμμένη στην προσοχή τους μην καταθέσουν στεφάνια στο Πολυτεχνείο ο Τσίπρας, ο Κουτσούμπας και ο Βαρουφάκης.

Ο Χρυσοχοΐδης και ο Χαρδαλιάς είναι απασχολημένοι κυνηγώντας φουκαράδες που δεν έστειλαν το σωστό SMS.

Έτσι ο Μητσοτάκης παρανομεί οικογενειακά, χωρίς έλεγχο. Επειδή -νομίζει ότι -είναι  δημοφιλής, φωτογραφήθηκε με θαυμαστές του. Χωρίς μάσκα και άλλες προφυλάξεις. Αυτός κι ο Μπέος

Εκτός από την παραβίαση των μέτρων της καραντίνας, η σύζυγός του παραβίασε με το motocross και τους κανόνες προστασίας του Δρυμού Πάρνηθας.

Αν η Ελλάδα ήταν ευρωπαϊκή χώρα κάποιοι θα ρωτούσαν ποιος χρηματοδότησε  αυτή την ιδιωτική δραστηριότητα. Με ποια αυτοκίνητα μετακινήθηκαν, πόση φρουρά κλπ. Τι έλεγε ακριβώς το SMS που -δεν- έστειλαν. Αλλά κανείς δεν είχε ρωτήσει ούτε για την ελικοπτεράδα Αντίπαρος- Επίδαυρος.

Ο  Πρωθυπουργός  έγραψε στα ποδηλατικά παπούτσια του τα μέτρα που επιβάλει στους άλλους. Προφανώς έχει αίσθηση ασυδοσίας του γόνου. Είχε δίκιο ο Άδωνις: μεγάλωσε με χρυσά κουτάλια. Αντιλαμβάνεται την εξουσία ως δικαίωμα.

Στα διαγγέλματά του επιμένει στην αυστηρή τήρηση των μέτρων. Αλλά ποτέ κανένας Λουδοβίκος δεν καταδέχθηκε να κάνει ό,τι επιβάλλει στους υπηκόους του. Η κουλτούρα του ακαταδίωκτου κάνει την αλαζονεία πιο προκλητική -αλλά και πιο απολαυστική για τον αλαζόνα. 

 Αλλά χειρότερη είναι η  προκλητική απάντηση του φουκαρά πορτ παρόλ -που δείχνει πως ο Πρωθυπουργός έχει εντύπωση πως απευθύνεται σε κάφρους.

Όπως του «απάντησε» ο Γ. Καρελιάς από το News247.gr , κανείς δεν  κατηγόρησε τον Μητσοτάκη γι’ αυτά που τον υπερασπίσθηκε ο Πέτσας. Το θέμα δεν είναι ότι «αθλήθηκε» -αν δεν πληρώναμε εμείς γι’ αυτό. Ούτε θα μιλουσε κανεις επειδη φωτογραφήθηκε με αλλους-αν το έκανε με προφυλάξεις.

Όσο για την ελεεινή αναφορά «ο Τσίπρας ήταν στο κότερο με πούρα» δείχνει απλώς την ποιότητα του κυβερνητικού λόγου. Τον Πετσίτη ξέχασε.

Δίπλα σε έναν πρωθυπουργό που προκαλεί με την ιεράρχηση της καθημερινότητά του- δεν χάνει ευκαιρία για εκδρομές- και με την επιλογή διάθεσης του χρόνου του – δεν βρήκε ώρα για να συναντήσει τους γιατρούς, αλλά βρήκε για τσουρέκι στη Θεσσαλονίκη- νομιμοποιείται μια δράκα αστικής λουμπεναρίας, που αντιλαμβάνεται την πανδημία με βάση τα κατώτερα αισθήματά της.  

Ένας χλιμίτζουρας αντιδήμαρχος κομπάζει για το ακριβό αυτοκίνητο και τη σπιταρόνα του στη Γερμανία. Μια αντιδήμαρχος χασκογελούσε για μια πράξη ασέλγειας. Η τρίτη – και …εμβληματική- αποκάλεσε τους διαδηλωτές «κατσαρίδες». Παρακμή.

Μα τι άνθρωποι είναι αυτοί; Κάθε τόσο κάποιος από όσους έβγαλε στον αφρό το σύστημα Μητσοτάκη ρυπαίνει την ατμόσφαιρα ή προκαλεί την κοινωνία.  Αν σ’ αυτόν το θαυμαστό κόσμο θέλει να γίνει βασιλιάς-πρότυπο ο σημερινός Πρωθυπουργός, το καταφέρνει.

Η πρόσκληση, η ασυδοσία, η ύβρις, η επιδίωξη της καλοπέρασης και η αδιαφορία για το πάσχοντα πολίτη, συντηρούνται από την ασυλία που παρέχει το σύστημα ενημέρωσης. Προφανώς γιατί έχει παραδοθεί σε ομοίους τους.