Οι παρενέργειες του Έβρου. Κάποιος να συστήσει στον Πρωθυπουργό: «Όχι άλλο κάρβουνο» στη φιέστα που άνοιξε τον ασκό της ακροδεξιάς – Ο Τσίπρας μήπως;

Του Γ. Λακόπουλου

 Δεν ξέρουμε αν υπάρχει κάποιος που κατάλαβε τι ακριβώς είχε στο μυαλό του ο Πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης όταν έδινε έγκριση για τη φιέστα του Έβρου -με τον εαυτό του στο ρόλο του πρωταγωνιστή.  Με  κομπάρσους 3-4 υπουργούς του και γκεστ σταρς τους επικεφαλής των  κοινοτικών οργάνων.

 Η παρουσία των τελευταίων δεν έλυσε κανένα πρόβλημα. Αντίθετα δημιούργησε και στους ίδιους πρόβλημα: δεν θα πείσουν κανέναν ότι η Τουρκία στέλνει εκδικητικά πρόσφυγες στην Ευρώπη, όταν από τα τέσσερα εκατομμύρια που βρίσκονται στο έδαφός της μετακίνησε προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα μόλις είκοσι χιλιάδες.  

Ίσα- ίσα για να παιχτεί μια παρτίδα στο πολιτικό παιχνίδι ανάμεσα στον Ερντογάν και την Ευρώπη. Δηλαδή ανάμεσα στην Τουρκία και τις μεγάλες κοινοτικές χώρες, που παίρνουν μέρος στις γεωπολιτικές διεργασίες στην ευρύτερη περιοχή.

 Ο «Σουλτάνος» δεν ενεργοποίησε ακριβώς το χαρτί των προσφύγων που  κραδαίνει από καιρό. Απλώς απείλησε ότι θα το κάνει. Και έδειξε  μερικές σκηνές από το έργο. 

Διάλεξε τον Έβρο, που ελέγχεται εύκολα. Αν ήθελε να πνίξει αυτή τη στιγμή την Ευρώπη, θα είχε κατευθύνει εκατοντάδες χιλιάδες προς τα ελληνικά νησιά.  Και όποιος θέλει να καταλάβει τι θα επακολουθούσε στην Ελλάδα, το καταλαβαίνει.

Ερωτήματα για την κυβέρνηση

Η επιλογή του Έβρου είναι ελεγχόμενη -από την Άγκυρα- απειλή προς την Ευρώπη. Αποδείχθηκε στην πράξη. Γι’ αυτό ο τρόπος με τον οποίο διογκώθηκε από ελληνικής πλευράς γεννά δυο ερωτήματα:

Το πρώτο είναι πώς έμπλεξε ο Μητσοτάκης τη χώρα σε ένα «υπερθέαμα» με αποκλειστική επιδίωξη την εσωτερική κατανάλωση. Κατά τρόπο που θυμίζει την απίστευτη γκάφα με την εμπλοκή στον εμφύλιο της Λιβύης και μάλιστα με λάθος πλευρά.

 Εδώ οφείλει να ζητήσει εξηγήσεις η αξιωματική αντιπολίτευση, αντί να καταπίνει αμάσητο ένα σενάριο του οποίου αγνοεί τον συγγραφέα, για να μην έχει πολιτικό κόστος.  Ωραία πολιτική αρχών κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το δεύτερο ερώτημα είναι πώς πείσθηκαν οι τρεις καμπαλέρος των Βρυξελλών να πάρουν μέρος την παράσταση. Κανένα απολύτως πρόβλημα δεν αντιμετωπίσθηκε και η Ελλάδα δεν πήρε τίποτε περισσότερο από ό,τι  της είχε ήδη εγκριθεί.

Εδώ μπαίνει στη σκηνή ο, κακός δαίμονας του Μητσοτάκη, Βαγγέλης Αντώναρος. Ο πολύπειρος δημοσιογράφος και παλιός κυβερνητικός εκπρόσωπος, έκανε μια ενδιαφέρουσα ανάρτηση:

Κυβέρνηση που δουλεύει τον κόσμο! Το παρασκήνιο από πολύ υψηλή πηγή στις Βρυξέλλες: Είπαμε στον Μητσοτάκη να μη ζητήσει έκτακτη σύγκληση Συνόδου Κορυφής και να μη ζητήσει μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα γιατί η πλειοψηφία των χωρών-μελών είναι αντίθετη. Κι αυτός φυσικά συναίνεσε. Αν τολμά η κυβέρνηση κι ο κυβερνο-εκπρόσωπος να βγουν και να το διαψεύσουν

Κανείς δεν τον διέψευσε.  Άλλωστε η πληροφορία του επιβεβαιώνεται εκ των πραγμάτων. Οι τρεις κοινοτικοί έπαιξαν το ρόλο τους στην παράσταση του Έβρου και έφυγαν, χωρίς προφέρουν καμία λύση.  

Πολύ περισσότερο δεν έδειξαν διάθεση να εισηγηθούν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, ώστε να προκύψουν λύσεις. Όπως επισήμανε άλλωστε και ένας άνθρωπος του Πρωθυπουργού: για την ακρίβεια ο υπουργός του  Κ. Χατζηδάκης.

Αντίθετα την επόμενη έστειλαν τον Μπορέλ στην Άγκυρα για να  καταλάβουν όλοι ότι δεν υπάρχει καμία σύγκρουση με τον Ερντογάν: περιμένουν κι αυτοί το αποτέλεσμα του παζαριού του με τους «μεγάλους».

 Η κυβέρνηση έστησε – η έστω διόγκωσε- μια «κρίση» στα σύνορα, για λόγους που δεν είναι κατανοητοί στην Ευρώπη. Απόδειξη η ενόχληση που υποδηλώνει η διόλου τυχαία αποκάλυψη της Σουηδέζας  Επιτρόπου Μετανάστευσης  Ίλβας Γιόχανσον  –μπροστά στον αμήχανο ελληνικής καταγωγής αντιπρόεδρο  Μαργαρίτη Σχοινά- ότι «δεν έχει πάρει καμία πρόταση > από κυβέρνηση για τη διαχείριση του μεταναστευτικού πληθυσμού στην Ελλάδα.

Όπως έπαιξε το δικό του θέατρο στο ελληνικό κοινό ο Μητσοτάκης, έπαιξε και το Ερντογάν το δικό του στην Άγκυρα.  Συμπέρασμα; Όλοι προεξοφλούν ότι τελικά η Τουρκία θα πάρει  -εκτός από αυτά που θέλει για το συριακό μέτωπο- επιπλέον λεφτά. Αλλώστα και οι δυο απο τη Μέρκελ θα περάσουν. Οχι απο τον ατυχή Σάρλ Μισέλ

Για τα λεφτά τα κάνεις όλα

Λεφτά- και όχι λύση- όμως φαίνεται να είναι το κίνητρο και για την ελληνική κυβέρνηση. Δραματοποιώντας μια εξέλιξη που την  αφορά από σπόντα-  και αρκούσε το καλύτερο δυνατόν σφράγισμα των συνόρων στον Έβρο χωρίς φανφάρες – επιβεβαίωσε  αυτό που  κυκλοφορεί παντού:

-Διεκδικεί κονδύλια για τη  χρηματοδότηση «κλειστών» δομών  στα νησιά που- επεκτεινόμενες σταδιακά – θα κάνουν  μεσοπρόθεσμα την Ελλάδα σε ευρωαποθήκη προσφύγων και μεταναστών.

 Έτσι ενισχύει και τους δεσμούς της με συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα με τα οποία δεν κρύβει τις σχέσεις της. Με τρεις εργολάβους εν προκειμένω. Ωραία μπίζνα.

Η ακροδεξιά έκρηξη

Αλλά υπήρξε και μια παρενέργεια: η ακροδεξιά έκρηξη στο εσωτερικό της χώρας ,με πρόσχημα των πατριωτισμό που σε κάποιες περιπτώσεις παρέσυρε και καλοπροαίρετους πατριώτες. Οταν ακους την Πρωτοψάλτη να μιλάει για < Θερμοπύλες>, εχει χαθεί το μετρο

 Το φαινόμενο κατά τόπους παίρνει χαρακτηριστικά νεοφασίζουσας πρακτικής. Με τραμπουκισμούς, χυδαιολογίες, αυτοδικίες, περίπολα και παροξυσμό μισαλλοδοξίας και υπερπατριωτισμού . Η κυβέρνηση τα καλύπτει αβασάνιστα. Ο Μητσοτάκης φωτογραφίζεται με <περίπολα> .

Εδώ τίθεται ένα κρίσιμο ερώτημα: ήταν κι αυτό στο σχέδιο;

 Θα χρειαστούν και άλλες πληροφορίες για να εκτιμήσουμε αν είχε υπολογίσει αυτή την εξέλιξη ο Πρωθυπουργός ,όταν σκηνοθετούσε την «υπεράσπιση της πατρίδος  από τους εισβολείς». Ή αν του προέκυψε στην πορεία και έχασε τον έλεγχο.

Ό,τι και αν συμβαίνει έκανε ίσως το μεγαλύτερο σφάλμα της πολιτικής σταδιοδρομίας του: νομιμοποίησε συμπεριφορές που εκκινούν από τα κατώτερα αισθήματα των ανθρώπων.

Μεταφερόμενες -και από το κόμμα του- στο δημόσιο χώρο δηλητηριάζουν την κοινωνία. Και σχηματοποιούνται σε ορατό νεοφασιστικό ρεύμα. Εντός, ή -το πιθανότερο- εκτός της ΝΔ. Στην τελική βλάπτει το κόμμα του δηλαδή.

Είναι περίεργο γιατί ο Αλέξης Τσίπρας δεν καλεί στη Βουλή τον Πρωθυπουργό για να απολογηθεί γι’ αυτό το έργο των χειρών του.

Δεν οφείλει ο ΣΥΡΖΑ να μεταφέρει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο τα αντιδημοκρατικά ακραία τα φαινόμενα που σκιάζουν τη χώρα; Με τη συνδρομή πλέον -κατά τις καταγγελίες- και πατενταρισμένων νεοναζί από τη Γερμανία.

 Είπαμε να φύγουν οι Κασιδιάρηδες και πλάκωσαν οι ορίτζιναλ. Η  κυβέρνηση έκλεισε τα σύνορα για τους πρόσφυγες στον Έβρο, αλλά όχι και στους νεοναζί επισκέπτες από την Ευρώπη.

Μέχρι στιγμής κανείς από τη συντηρητική παράταξη -πολιτικός η ΜΜΕ- δεν είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη «όχι άλλο κάρβουνο». Αν μη τι άλλο, γιατί  κατασκευάζει μια νέα Χρυσή Αυγή.

Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρέπει να ζητήσει ευθύνες από μια κυβέρνηση  που έκανε τη μισαλλοδοξία της φλάμπουρο ακροδεξιών στη Ευρώπη; Με ό,τι – αρνητικό -σημαίνει αυτό για τη χώρα.

Δεν γίνεται η προοδευτική αντιπολίτευση -και πρωτίστως ο Τσίπρας- να μην φέρνουν στη  Βουλή αυτό το φαινόμενο.

Διάολε μέσα: κάποιος πρέπει να λογοδοτήσει για το ανθρωπάριο που έστησε στο Διαδίκτυο «Σύλλογο Κυνηγών Λαθρομεταναστών».