Μιχ. Χρυσοχοΐδης: Άδειασμα

Του Γ. Λακόπουλου

Κοινωνίες σε ακινησία δεν υπάρχουν. Όσοι επιχείρησαν να τους επιβάλουν ησυχία νεκροταφείου βρίσκονται στον Καιάδα της Ιστορίας.  

Γιατί ένας πολιτικός άνδρας, που τιμήθηκε από τη Δημοκρατική Παράταξη όσο λίγοι και έφτασε ως Νο 2 ενός προοδευτικού κόμματος, πήρε εθελουσίως αυτόν το δρόμο; Άβυσσος η ψυχή του πολιτικού.

Ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης πάντως βρίσκεται στην άβυσσο της πολιτικής  συγκυρίας, όπου τον οδήγησε η επιμέλεια που επέδειξε η απόπειρα αστυνομικής ακύρωσης των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο.

 Τώρα φαίνεται πιο καθαρά ότι στην πραγματικότητα είναι θύμα του «συστήματος Μητσοτάκη». Από την αρχή ήθελε κάποιον πρόθυμο να κάνει όσα δεν έπρεπε να χρεωθεί η ΝΔ.  

Τον προσέλαβαν όχι ως πολιτικό στέλεχος, αλλά ως «τεχνικό της καταστολής».  Κάποιος που θα κάνει  τη βρόμικη δουλειά.  Ίσως και με υπερατλαντική συγκατάθεση.

 Εθελοτυφλώντας την δέχθηκε ασμένως.  Έτσι ό,τι άσχημο έχει κάνει ως τώρα η αστυνομία δεν το χρεώνεται η ΝΔ , ΝΔ αλλά «κάποιος που έρχεται από το ΠΑΣΟΚ»

Με την διαχείριση της επετείου ο Χρυσοχοΐδης πιάστηκε κορόιδο. Είδε το τυρί, αλλά όχι και τη φάκα. Του ανέθεσαν να υλοποιήσει ένα σχέδιο που δεν τον εκθέτει απλώς με βάση το πολιτικό παρελθόν, αλλά και τον καίει στο πολιτικό παρόν του. Για μέλλον ας μην συζητάμε καλύτερα.

Κατάπιε αμάσητο το σχέδιο Μητσοτάκη, χωρίς να καταλάβει ότι από τη στιγμή που δέχεται  την πάσα του Μπογδάνου για την απαγόρευση της πορείας, τίθεται υπό την κηδεμονία του. Ο κοντοκουρεμένος βουλευτής, έκανε μέχρι και επιτόπια «αυτοψία» για τη δουλειά του Χρυσοχοΐδη με τα ΜΑΤ  -και εκ των υστέρων τον βαθμολόγησε αρνητικά. 

Αλλά το Βατερλό του, εξωκοινοβουλευτικού, υπουργού Προστασίας -τρόπος του λέγειν-  του  Πολίτη δεν ήταν η κατάρρευση της αστυνομοκρατίας που οργάνωσε στην Αθήνα και αλλού. Ήταν ότι τον άδειασε  ο Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός αφού τον ώθησε να πάρει επάνω του την σιδηρά απαγόρευση των εκδηλώσεων της επετείου-,  απειλώντας με συλλήψεις κόμματα και βουλευτές-και μετά τον πούλησε. Ο ίδιος εμφανίσθηκε διαλλακτικός και πρόθυμος να τιμήσει την επέτειο μαζί με όσους ο Χρυσοχοΐδης ετοιμαζόταν να τσουβαλιάσει.

Ανέκαθεν στη Δεξιά, αγαπούσαν την αιμοδοσία από προοδευτικά κόμματα, αλλά ποτέ τους συνεργασθέντες. Ήδη του επιτίθενται για … ανοχή στο ΚΚΕ!

Ενώ ο Μητσοτάκης σουλατσάριζε στα Εμιράτα  ο Χρυσοχοΐδης απολογήθηκε μόνος για την ήττα- στην οποία τον οδήγησε το Μέγαρο Μαξίμου-προτού του χρεώσουν ότι αυτός τους οδήγησε σε ήττα.

Μιλούσε για «ειρηνική και δημοκρατική ημέρα» σα να μην υπήρχε εικόνα από τα ΜΑΤ.

Έλεγε ότι εκτός της ποινικής δίωξης στους διαδηλωτές θα επιβληθούν και  πρόστιμα Covid. Αλλά όχι και στον.. εαυτό του για τους αστυνομικούς που γύριζαν χωρίς προφυλάξεις. Ούτε για την…άρση των απαγορεύσεων για κάποιους διαδηλωτές, όπως προσπάθησε να δικαιολογήσει όταν τα “φράγματα” κατέρρευσαν.

Θέλει «να τελειώνουμε με τις διαδηλώσεις που καταλύουν την κοινωνική ζωή», με εφαρμογή του νόμου. Όπως τον κατασκεύασε ένας στρατηγός της ΕΛΑΣ -με βάση μια επιστημονική εισήγηση που δεν υπήρξε ποτέ.  

Ο έμπειρος Γιώργος Καρελιάς του έγραψε στο News247.gr: «Υπάρχει ένας μεγάλος χαμένος από όσα έγιναν κατά τον εφετινό εορτασμό της επετείου ο τσαμπουκάς της αυταρχικής εξουσίας, όπως τον εξέφρασε ο πολιτικός που πριν από μερικά χρόνια τον είχε καταγγείλει,-  αδέξιος δεξιός πλέον Μιχ. Χρυσοχοΐδης» –παραπέμποντας σε δικούς του χαρακτηρισμούς για τη ΝΔ.

Ευφυής άνθρωπος ο Χρυσοχοΐδης δεν μπορεί να μην κατάλαβε ότι τον «έστησαν» οι νέοι φίλοι του και στη συλλογική μνήμη δεν θα μείνει ευχάριστα η δράση του στην 47η επέτειο του Πολυτεχνείου.

Δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει στην κυβέρνησή του ο Μητσοτάκης τον πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ.  Ούτε καν πόσο θα κρατήσει αυτή η κυβέρνηση. Αλλά όποιος έχει μάτια βλέπει. Κάποιος να τον ξυπνήσει:

«Μιχάλη δεν κατάλαβες με ποιους έχεις να κάνεις. Φύγε τώρα“.