Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κόψει πρώτος το νήμα;

Γράφει ο Θανάσης Τσεκούρας

Θανάσης Τσεκούρας

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να αξιοποιήσει τα δικά του πλεονεκτήματα και τις «αστοχίες» του Κ. Μητσοτάκη, τότε μπορεί να επιτύχει αυτό που έμοιαζε αδιανόητο πριν από ένα – δυο μήνες.

Μετά από αρκετά «πήγαινε-έλα» ο Πρωθυπουργός όρισε την ημερομηνία των εκλογών. Την Κυριακή,21 Μαϊου,Κωνσταντίνου και Ελένης, βοήθειά μας.

Ο κύβος, λοιπόν, ερρίφθη. Σε 50 μέρες από σήμερα,ο κυρίαρχος λαός θα κρίνει ποιος θα τον κυβερνήσει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Και ποιος θα καθήσει στα έδρανα της αντιπολίτευσης για να κρίνει και να ελέγχει την εξουσία.

Οι προβλέψεις είναι δύσκολες καθώς το πολιτικό τοπίο δεν είναι γραμμικό, αλλά πολύπλοκο και με τάσεις για θεαματικές ανατροπές.ADVERTISEMENT

Ένα παράδειγμα αρκεί για να τεκμηριωθεί η προηγούμενη άποψη.Ενα γεγονός,η τραγωδία των Τεμπών, άλλαξε τόσο ριζικά τα δεδομένα,ώστε να μιλάμε στην κυριολεξία για περίοδο πριν και μετά τα Τέμπη.

Αν θέλουμε να σχηματοποιήσουμε τα μέχρι στιγμής δεδομένα, όσον αφορά τα κύρια κόμματα που θα διεκδικήσουν την εξουσία ή θα παίξουν ρυθμιστικό ρόλο, τα πράγματα είναι σαφή.

Η ΝΔ έχασε, την πιο κρίσιμη στιγμή, τη βεβαιότητα νίκης που διέθετε για μια πολύ μακρά περίοδο. Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί πλέον με αξιώσεις την πρωτιά, κάτι που έμοιαζε μάλλον ακατόρθωτο την προηγούμενη περίοδο. Και το ΠΑΣΟΚ αναζητεί ποσοστό επιβίωσης στην κατηγορία των κομμάτων που συνδιαλέγονται με την εξουσία.

Από τις δημοσκοπήσεις, οι περισσότερες καταλήγουν ότι πλέον οι διαφορές ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ κινούνται στα όρια του στατιστικού λάθους και ταυτόχρονα περίπου το 1/5 του εκλογικού σώματος θα αποφασίσει τις επόμενες 50 ημέρες που θα χαρίσει την ψήφο του.

Eπισπρόσθετα, τα Τέμπη εκτίναξαν στα ύψη την «αντισυστημική ψήφο», με αποτέλεσμα να ενισχύεται ασύμμετρα η δύναμη των μικρών κομμάτων,μια τάση που είναι άγνωστο αν θα διατηρηθεί ή θα υποχωρήσει μέχρι την Κυριακή των εκλογών.

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, το αποτέλεσμα των εκλογών είναι ορθάνοικτο.

Αν μια πόρτα φαίνεται να έχει κλείσει οριστικά, αυτή είναι η εκδοχή της αυτοδυναμίας. Μια προπτική που αποτελούσε το πιο ισχυρό χαρτί της εκλογικής στρατηγικής της ΝΔ και του Κ. Μητσοτάκη.

Αρα ο Κ. Μητσοτάκης μπαίνει στην αφετηρία της εκλογικής κούρσας με δυο στρατηγικής συμμαχίας ήττες σχεδόν από τα «αποδυτήρια». Εχασε το χαρτί της αυτοδυναμίας και ταυτόχρονα τη βεβαιότητα νίκης, δυο πλεονεκτήματα που διέθετε όλη την προηγούμενη περίοδο.

Μπορεί να αλλάξει στρατηγική; Αδύνατον. Γιατί ο Κ. Μητσοτάκης έχει καταφέρει να αναδείξει τη ΝΔ ως ένα «ανάδελφο κόμμα». Με κομμένες τις γέφυρες προς το ΠΑΣΟΚ και ανύπαρκτες προς το κόμμα του Βελόπουλου.

Αρα το εκλογικό δίλημμα του Κ. Μητσοτάκη, η «αυτοδυναμία ή χάος», το οποίο ένα-δυο μήνες πριν φάνταζε παντοδύναμο, τώρα γυρίζει μπούμερανγκ. Είτε γέρνει επικίνδυνα προς το «χάος», είτε πρέπει να επιδιορθωθεί σε κάτι που θυμίζει αποκρουστικούς εφιάλτες από το παρελθόν. Δηλαδή σε «αυτοδυναμία ή αποστασίες».

Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ μπήκαν στην αντίστροφη τροχιά από τη ΝΔ και τον Μητσοτάκη, την περίοδο μετά τα Τέμπη. Αν ο Μητσοτάκης απώλεσε τη βεβαιότητα νίκης, ο Τσίπρας ενέγραψε ρεαλιστικά στο προσκήνιο την πιθανότητα νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που φάνταζε εξαιρετικά δύσκολο την περίοδο πριν τα Τέμπη.

Ταυτόχρονα, η κατάρρευση της προοπτικής της αυτοδυναμίας ανέβασε στα ύψη την εναλλακτική λύση: τις κυβερνήσεις συνεργασίας. Με άλλα λόγια, η δική του πρόταση και το αρχικό του εκλογικό δίλημμα «κυβέρνηση συνεργασίας ή χάος» αποκτά ισχυρή πολιτική δύναμη και εναρμονίζεται καλύτερα με τις επιδιώξεις της κοινής γνώμης μετά τα Τέμπη.

Επιπλέον διαθέτει και ένα στρατηγικό πλεονέκτημα για την επόμενη μέρα των εκλογών. Ενώ η ΝΔ εμφανίζεται ως «ανάδελφο κόμμα», ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει περιθώρια συνεργασιών σε «όμορους» πολιτικούς χώρους, με πρώτον απ΄όλους το ΠΑΣΟΚ. Συνεργασίες που έχουν πλέον ρεαλιστικές δυνατότητες να σχηματίσουν μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία.

Εάν τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να αξιοποιήσει τα δικά του στρατηγικά πλεονεκτήματα και τις «αστοχίες» του Κ. Μητσοτάκη, τότε μπορεί να επιτύχει αυτό που έμοιαζε αδιανόητο πριν από ένα – δυο μήνες. Να τερματίσει πρώτος στην ανοικτή κούρσα των επόμενων 50 ημερών. Από τον ίδιο εξαρτάται.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR