Νέα πρόσωπα επί σκηνής από τον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των εκλογών

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος
Στην Κουμουνδούρου έχουν επίγνωση των δυσχερειών που θα συναντήσουν, αν εξασφαλίσουν την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Η επεξεργασία των στοιχείων για τις πιθανολογούμενες επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο στόχος για κατάκτηση της πρώτης θέσης συναρτάται δραστικά με τα πρόσωπα που θα βρίσκονται στο προσκήνιο για λογαριασμό του, όταν οι ψηφοφόροι θα σταθούν πάνω από την κάλπη.

Οι αναλυτές , με τους οποίους συζητούν οι αρμόδιοι της Κουμουνδούρου συγκλίνουν σε ένα διπλό συμπέρασμα.

Το εκλογικό σώμα γυρίζει την πλάτη του στη ΝΔ , κυρίως λόγω της αρνητικής εικόνας του Κυριάκου Μητσοτάκη εντός και εκτός της χώρας, αλλά από την άλλη περιμένει το «σύνθημα» από τον Αλέξη Τσίπρα για να αποδεχθεί τον ίδιο και το κόμμα του ως εναλλακτική λύση – ώστε να μετακινηθεί το εκλογικό εκκρεμές προς την πλευρά του.

Πρακτικά αναμένουν από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ απαντήσεις στην αιωρούμενη ερώτηση για τα πρόσωπα που θα χρησιμοποιήσει για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του.
Αυτή την απάντηση θα δώσει από τις αρχές του νέου έτους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζοντας νέους συνεργάτες του, που βρίσκονται από καιρό σε επαφή μαζί του.

Ήδη η επιλογή της Πόπης Τσαπανίδου, ως νέας εκπροσώπου Τύπου, υποδηλώνει την απόφαση του να κινηθεί έξω από τα κομματικά τείχη.

Με την επιστροφή του από τη Βραζιλία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- έχοντας συζητήσει ήδη στα μέσα Δεκέμβριου κάποιες προτεραιότητες με ηγετικά πρόσωπα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στη Σύνοδο που δεν παρέστη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- θα δρομολογήσει την ανάδειξη της νέας εικόνας του κόμματός του με κριτήρια την ανανέωση και την κυβερνησιμότητα.

Ως το τέλος του χειμώνα θα σηματοδοτήσει με παρόμοιες επιλογές, ότι η επόμενη κυβερνητική περίοδος του ΣΥΡΙΖΑ , θα υπερβαίνει τα παλαιά στερεότυπα των στελεχών που αναλαμβάνουν υπουργεία κατά την κομματική επετηρίδα. Η προοδευτική πολιτική που εξαγγέλλει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα υλοποιηθεί από νέες δυνάμεις.

Στενοί συνεργάτες του σημειώνουν ότι ήδη πολλά από τα παλαιά στελέχη έχουν μετακινηθεί στις «πίσω σειρές» και στη θέση τους θα εμφανιστούν φιγούρες που θα εκπροσωπούν πιο αξιόπιστα την πολιτική που σχεδιάζει για την επόμενη τετραετία.

Ο σκοπός δεν είναι να παραμεριστούν απλώς όσοι έχουν φορτισθεί αρνητικά σε διάφορες φάσεις του κυβερνητικού παρελθόντος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να προκύψει το εύρος της επιρροής του σε ζωτικούς χώρους της οικονομίας, της κοινωνίας και της δημιουργίας.

Για να μην υπάρξουν εσωκομματικές τριβές, θα διευκρινιστεί – στην ουσία θα επαναληφθεί-ότι το νέο μοντέλο διακυβέρνησης, δεν θα έχει ως βασική δεξαμενή στελεχών το κόμμα. Η προοδευτική κυβέρνηση θα αξιοποιήσει πρόσωπα των οποίων τα χαρακτηριστικά θα καλύπτουν τις ειδικές ανάγκες των χαρτοφυλακίων- χωρίς να βαρύνει στην επιλογή τους η κομματική ιδιότητα, αλλά το βιογραφικό τους.

Ήδη ο Αλέξης Τσίπρας ,σε δυο συνεντεύξεις του το περασμένο φθινόπωρο, είχε αποσαφηνίσει ότι «δεν θα είναι το κόμμα η ραχοκοκαλιά της επόμενης κυβέρνησης». Στο επόμενο διάστημα θα χρειαστεί να δώσει περισσότερα στοιχεία για το προφίλ της , περιγράφοντας το είδος των συνεργατών που αναζητά αυτήν περίοδο και εμφανίζοντας κάποιους από αυτούς δίπλα του- εκπλήσσοντας μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις .

Έτσι θα αναδείξει ότι ο «παλαιός» ΣΥΡΙΖΑ, που στελέχωσε κατά βάση τις κυβερνήσεις της περιόδου 2015 -19 , δίνει τη θέση του σε μια νέα άφθαρτη γενιά διαχειριστών της επιδιωκόμενης εξουσίας. Με περισσότερα προσόντα, πιστοποιημένες ικανότητες και ευχέρεια ανταπόκρισης στις αυξημένες διεθνείς και ευρωπαϊκές απαιτήσεις .

Στην Κουμουνδούρου έχουν επίγνωση των δυσχερειών που θα συναντήσουν, αν εξασφαλίσουν την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και η λίστα των νέων, εν δυνάμει, αξιωματούχων στην κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό θα καλύπτει πειστικά αυτή την παράμετρο.

Θα είναι μάλιστα και κριτήριο στις διεργασίες με τους ενδεχόμενος κυβερνητικούς εταίρους τους αξιώνοντας αντίστοιχες επιλογές.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR