Νίκος Ανδρουλάκης: Γάτες

Toυ Γ. Λακόπουλου

Το ΠΑΣΟΚ είναι μέγεθος ασύμβατο με τη Δεξιά, ειδικά τώρα που την εκπροσωπεί η οικογένεια Μητσοτάκη.

Ερώτηση πολιτικού βάθους: μπορεί να επιστρέψει το ΠΑΣΟΚ μόνο ως τίτλος;

Υπάρχει ΠΑΣΟΚ χωρίς τις αξίες της 3ης Σεπτέμβρη, τον ιδρυτικό προσανατολισμό στους μη προνομιούχους, και την επίκληση του ιδρυτή σε κάθε ιδεολογικό δίλημμα; Όπως κάνουν στη ΝΔ.

Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένα λογότυπο και μια σημαία με τον πράσινο ήλιο έξω από τα γραφεία του.

Είναι ιδεολογικός και πολιτικός κώδικας που διαπερνά την κοινωνία και διαμορφώνει όρους αντίληψης του συλλογικού συμφέροντος.

Από αυτή την άποψη, το ερώτημα δεν είναι αν ο Ανδρουλάκης θα βάλει στη μαρκίζα το ιστορικό λογότυπο, αλλά αν θα επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ συνολικά.

Ποιο ΠΑΣΟΚ; Αυτό με τα στοιχεία ταυτότητας που του έδωσε ο Ανδρέας Παπανδρέου με το τετράπτυχο της ιδρυτικής πράξης.

Σε ό,τι αφορά την θέση στην πολιτική γεωγραφία, ήταν η διαρκής σύγκρουση με την συντηρητική Παράταξη και λειτουργική παρουσία στη δημοκρατική Παράταξη.

Όπως την οριοθέτησε ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ: από το Κέντρο ως εξωκοινοβουλευτική Αριστερά. Ό,τι μεγάλη «έκταση» καταλαμβάνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν αλλάζει την οριοθέτηση.

Δεν νοείται ΠΑΣΟΚ «ίσων αποσπάσεων» και πολύ περισσότερο φλερτ με τη ΝΔ. Αυτή είναι η πρώτη παγίδα που στήνεται για τον Ανδρουλάκη.

Ο Μητσοτάκης τον έχρισε ήδη δορυφόρο του, καλώντας τον να κάνει «υπεύθυνη αντιπολίτευση». Δηλαδή, καθόλου αντιπολίτευση.

Οι στυλοβάτες του στη φιλοκυβερνητική αρθρογραφία έσπευσαν προειδοποιούν τον νέο πολιτικό αρχηγό να υιοθετήσει το «όχι στον ΣΥΡΙΖΑ» – για να έχει την ανοχή τους.

Στις βραδινές συναναστροφές των Βορείων Προαστίων, παραδοσιακοί και νεότεροι «νταβατζήδες» -με το μυαλό στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης- προσφέρονται να συνδράμουν τον νέο ένοικο της Χαριλάου Τρικούπη. Τον αντιμετωπίζουν σαν πλαστελίνη που θα πλάσουν ώστε να χωράει στα μετεκλογικά σχέδια αναστήλωσης του Μητσοτάκη. Μαζί με τον Βελόπουλο.

Τα υπόλοιπα θα τα αναλάβουν οι γάτες Ιμαλαΐων -κάνοντας την ίδια προσφορά που έκαναν το 2014 και στον Τσίπρα: «μαζί μας θα είσαι καβάλα στ΄ άλογο για πάντα. Ούτε καν με αντάλλαγμα την ψυχή σου – μόνο την υπογραφή σου».

Αν τη δεχθεί, καλή αντάμωση στην κάλπη.

Αλλά, σε αυτή την περίπτωση, το κόμμα του δεν θα είναι ΠΑΣΟΚ. Αν το ονομάσουν έτσι, απλώς θα κοροϊδεύουν εαυτούς και αλλήλους.

Το ΠΑΣΟΚ είναι μέγεθος ασύμβατο με τη Δεξιά, ειδικά τώρα που την εκπροσωπεί η οικογένεια Μητσοτάκη.

Ο Γ. Παπανδρέου που το αλλοίωσε, είναι από το 2012 στα αζήτητα. Ο Βενιζέλος και η Γεννηματά που το ξέχασαν, έκαναν περιστροφές γύρω από τον εαυτό τους…

Δεν υπάρχει άλλο ΠΑΣΟΚ -από αυτό που μπορεί να τρέξει στις ράγες που το έβαλε ο Ανδρέας Παπανδρέου -και διατήρησε, στα χαρτιά τουλάχιστον, ο Σημίτης.

Αλλιώς θα πρόκειται για παραχάραξη.

AΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR