“Να ανεβούμε λίγο ψηλότερα” είναι η ουσία. Άσχετα πως επιτυγχάνεται

ΦΩΤΟ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Του Γιώργου Μαρκάκη

ΜΑΡΚΑΚΗΣ«Μπορούμε να ζήσουμε λίγο χωρίς τσιγάρα και καφέ».

Ο υπουργός Κατρούγκαλος αν θέλει να αυξήσει το ύψος του απλά σηκώνεται στις μύτες των παπουτσιών του. Αν και πάλι δεν πετυχαίνει να φανεί ψηλότερος πατάει προς τα πίσω με τις φτέρνες το σκαλί και φωτογραφίζεται πιο ψηλά στην σκάλα του Μαξίμου με σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο ακριβώς δίπλα του και πίσω του στην παραδοσιακή οικογενειακή 1η φωτογράφιση !

Η λογική αυτή είναι ίσως λογική ενός οκτάχρονου παιδιού που δεν θέλει να μπει στην τελευταία σειρά στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Θέλει να φανεί το μπόι του και έχει βαρεθεί να τον προσπερνάνε οι ψηλότεροι άσχετα αν είναι στο δημοτικό, στο γυμνάσιο ή στον στρατό. Άσχετα αν υπάρχουν και άλλοι τρόποι να δείξει την αξία του αυτός επιθυμεί να προωθηθεί και να δείξει το μπόι του. Άσχετα αν δεν το ‘χει.

 

Η λογική αυτή από έναν ενήλικο δείχνει περίπου τα ίδια πράγματα άλλα και άλλα πολλά. Αν μη τι άλλο, δείχνει πως δεν τον ενδιαφέρει τίποτα περισσότερο από το πως δείχνει σε μια φωτογραφία. Άσχετα αν φαίνεται πως ‘κλέβει στην εκκίνηση΄ και άσχετα αν αυτήν την φωτογραφία ‘βγάζουν’ δεκάδες Έλληνες επαγγελματίες φωτογράφοι, ίσως στο πιο δημόσιο φωτογραφημένο σημείο της ελληνικής επικράτειας, αν εξαιρέσουμε την Ακρόπολη.

Η πρωτοφανής αυτή ενέργεια από έναν υπουργό μπροστά- μπροστά ανάμεσα από δεκάδες συναδέλφους του και μπροστά στα μάτια και τις κάμερες δεκάδων φωτογράφων δείχνει πολύ περισσότερο από τα κρυφά 10ποντα τακούνια. Τα επιμελώς κρυμμένα από τα μακριά ρεβέρ του παντελονιού του.

Ο ίδιος υπουργός -με την εξίσου υπεραπλουστευμένη παιδική άγνοια και αθωότητα που τον διακρίνει -…. όπως φαίνεται μέχρι σήμερα, δηλώνει πως μπορεί να ζήσουμε για λίγο χωρίς τσιγάρο και καφέ.

Αλληλούια !

Λες και ο υπουργός Οικονομικών, ο ΠΘ και σύσσωμη η κυβέρνηση αύξησαν τον καφέ και τα τσιγάρα για να γιάνουν τον ελληνικό λαό.

Τον κύριο Κατρούγκαλο δεν τον ενδιαφέρει καν που βάζουν φόρους και χτυπούν τα δύο πράγματα που έμειναν για να ξεχαρμανιάζει ο Έλληνας πολίτης από τις καθημερινές απανωτές σφαλιάρες που δέχεται. Τον καλεί η σύγχρονη πολιτική συνείδηση του αλλάξει του όρους και “αντί διαίρεση κάνει πολλαπλασιασμό”. Αντί να κατηγορήσει τον εαυτό του που ντύθηκε Προκρούστης, το παίζει Θησέας που ψάχνει για ανύπαρκτους Μινώταυρους στον Λαβύρινθο του παλιμπαιδισμού.

Ο Έλληνας φορολογούμενος άσχετα αν είναι φτωχαδάκι ή είναι εφοπλιστής, κ. Κατρούγκαλε, θα πληρώσει ακριβώς τον ίδιο ακριβώς φόρο για μια τζούρα καφέ με το μισό τσιγαράκι που του έχει μείνει.

Άσχετα αν σήμερα ο πολίτης δηλώνει 5.000 ευρώ ή 500.000 η αύξηση για τον υπουργό είναι αόρατη, έγινε καπνός ! Και για να έχει ακριβώς την συνείδηση του ήσυχη katrougkaloos-kolpo-01θέλει να πείσει πρώτα απ’ όλα τον ίδιο του τον εαυτό πως το κάνει για το καλό του Λαού !

Άσχετα αν είναι άστεγος και θα τον κεράσουν έναν καφέ, το μισό τσιγάρο που θα μαζέψει από το πεζοδρόμιο για να φουμάρει, θα έχει φορολογηθεί με τον ίδιο τρόπο που φορολογείται το τσιγάρο ενός εκατομυριούχου που περνά με το διθέσιο του δίπλα.

Δεν είναι ένας φόρος που δημιουργήθηκε στο Βερολίνο ούτε εξαναγκάστηκε από τις Βρυξέλλες.

Δεν είναι ένας φόρος που θεωρείται δημοκρατικός αλλά ούτε και αντιπροσωπευτικός.

Είναι ένας φόρος λαϊκός γιατί στρέφεται εναντίον της μάζας και εναντίον του λαού που συνεχίζουν όχι να τον γδύνουν, αλλά να τον γδέρνουν ρίχνοντας το φταίξιμο μονίμως στους προηγούμενους.

Το αντιλαϊκό φόρος και αντιλαϊκά μέτρα σαν όροι δεν υπάρχουν σήμερα με την την ίδια έννοια που είχαν στο παρελθόν. Η παρούσα κυβέρνηση δηλώνει “αριστερά στο κόκκινο¨ ακόμα και σήμερα, όταν το σφύριγμα και μόνο της Διεθνούς αποτελεί στοιχείο για να καταδικαστεί κάποιος στην Πολωνία και στις Βαλτικές Δημοκρατίες.

Οι φόροι και τα μέτρα, κύριε Κατρούγκαλε, είναι πλέον Λαϊκά γιατί κόβονται και ράβονται για τα δικά τους σταθμά. Για την γούνα του.

Τον κύριο Κατρούγκαλο δεν τον ενδιαφέρει το νόημα. Απλά φορά την μάσκα της αποκριάς, ανεβαίνει στα ψηλά τακούνια που επιμελώς κρύβει με την καμπάνα του και κάνει δηλώσεις όταν η σιωπή σαφώς θα ήταν προτιμότερη.

Κάνει δηλώσεις προσπαθώντας να δείξει και να πείσει τον Ελληνικό λαό πως νοιάζεται για την υγεία του και όχι για τα χρήματα και τους αντιλαϊκούς πραγματικά φόρους με τους οποίους χτυπά και προσδοκά σύσσωμο το οικονομικό επιτελείο.

Για τον κύριο Κατρούγκαλο το φαίνεσθαι και το “να ανεβούμε λίγο ψηλότερα” είναι η ουσία.

Άσχετα πως επιτυγχάνονται.

—–

-Και αν φανούμε κατώτεροι των προσδοκιών;

-Δεν πειράζει! Θα απομακρυνθούμε από τον κόσμο -όπως κάνεις και με τα βουνά – και θα δείχνουμε ψηλότεροι και από τον Όλυμπο.

 

Ο  Γιώργος Μαρκάκης είναι παραγωγός ραδιοφώνου και κλινικός ψυχολόγος.