Ντόρα Μπακογιάννη: Oλική επαναφορά

Toυ Γ. Λακόπουλου

Από το κρεβάτι της  ανάρρωσης -μετά από μια μικρή επέμβαση στο γόνατο- η Ντόρα Μπακογιάννη σχεδιάζει την επιστροφή της στην πρώτη γραμμή της πολιτικής- μετά από ένα μεγάλο διάστημα “ημιαπασχόλησης”.

Εκμεταλλεύομενη την προσωρινή ανάπαυλα  η “Ψηλή”ανασχεδιάζει όπως λένε συνεργάτες της,  την  προσωπική λειτουργίας της στην κεντρική πολιτική σκηνή αλλά και εντός της ΝΔ. Οι προθέσεις της δεν είναι άγνωστες και ήδη σχολιάζονται. “Αν πάρει την κατάσταση στα χέρια της θα αλλάξουν πολλά στο κόμμα” σημειώνει συνομιλητής της, εννοώντας ότι  θα αναδιαταχθούν εσωτερικές ισορροπίες και  θα μεταβληθεί  το μοντέλο πολιτικής δράσης στη ΝΔ.

Από ότι φαίνεται το πρώτο που θα αλλάξει θα είναι η ίδια η Ντόρα. Αν είχαν δίκιο όσοι έλεγαν ότι κατ’ ουσίαν κάνει αγγαρεία ως τομεάρχης Οικονομικών, λόγω δυσφορίας για την συνολική συμπεριφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντί της- από την υποψηφιότητά του που της στέρησε τη δεύτερη ευκαιρια, μέχρι τις σχέσεις με τον  Σαμαρά, τον εξοβελισμό της από το κάδρο  δίπλα του και την αφαίρεση του “χαρτοφυλακίου” των Εξωτερικών- τώρα θα πρέπει  να επανεκτιμήσουν την κατάσταση: η κυρία επιστρέφει με σκοπό να είναι η εμπροσθοφυλακή της ΝΔ.

Πρακτικά όταν “η Ντόρα πάρει τα όπλο της” το κέντρο βάρους της αντιπολίτευσης που ασκεί η ΝΔ, θα μετακινηθεί στον τομέα Οικονομικών που εποπτεύει και αυτό θα μεταλλάξει την τρέχουσα πολιτική συμπεριφορά της  ΝΔ.  Από κόμμα διαμαρτυρίας και “ανόητης αντιπολίτευσης” – με θεματολογία τον …Μαδούρο και  τις πρόωρες εκλογές- όπως έχει διολισθήσει τελευταία, θα καταστεί σε κόμμα πολιτικών πρωτοβουλιών -χωρίς να εγκαταλείψει την αυστηρή αντιπολίτευση.

“Ποιος άλλος μπορεί να ακουστεί καλυτέρα από τη Ντόρα αν θέλουμε να μιλήσουμε για ανάπτυξη;” λέει ο ίδιος άνθρωπος, που επιμένει ότι η ίδια συγκατένευσε στην ανάθεση του συγκεκριμένου τομέα.

Ανεξάρτητα από το βαθμό εγκυρότητας  των προγενέστερων πληροφοριών για το κακό κλίμα στις σχέσεις της με το αδελφό της,   τα μηνύματα που εκπέμπει η ίδια της τελευταίες ημέρες στους συνομιλητές της ερμηνεύονται ως πρόθεσή της να αναδείξει ότι δεν υπάρχουν σύννεφα με τον Κυριάκο.  Με άλλα λόγια το  σχήμα “Μίλιμπαντ εναντίον Μίλιμπαντ” που καταπόνησε τους βρετανούς Εργατικούς  δεν υφίστανται.

Για όσους ξέρουν καλά τα εσωτερικά της ΝΔ αυτό συνιστά σημαντική εξέλιξη και θα αποβεί προς όφελος του προέδρου του κόμματος: από τη Ντόρα μπορεί να έχει  αξιόπιστη υποστήριξη και περιεκτικές προτάσεις πολιτικού  σχεδιασμού.

Μοιραία όμως αυτό θα αλλάξει ισορροπίες και συσχετισμούς στο χώρο τής αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η Μπακογιάννη   θα  δράσει σε άξονα με τον αντιπρόεδρο Κωστή Χατζηδάκη. Αυτό θα διαμορφώσει μεν ισχυρή δύναμη πυρός για  τη διείσδυση στον κεντρώο χώρο, αλλά  θα αλλάξει και πολιτικές επιλογές στην Πειραιώς.

Το ευρωπαϊκό  προφίλ και το ήπιο ύφος τη δημόσιας παρουσίας του Χατζηδάκη σε συνδυασμό με τη δυναμική  και το πρεστίζ της Ντόρας  θα ανοίξουν νέο κεφάλαιο αντιπολιτευτικής τακτικής της ΝΔ-  παρακάμπτοντας τις  θορυβώδεις κορώνες υπέρ της ουσίας. Άλλωστε η Ντόρα έχει την άποψη ότι  το μέτωπο  σήμερα είναι  ανάμεσα στους  λαϊκιστές και τις  φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, μακριά από την κλασσική διαχωριστική γραμμή Δεξιά- Αριστερά.

Μοιραία αυτό θα περιθωριοποιήσει τον Άδωνι Γεωργιάδη για το ρόλο και το ύφος της  δημόσιας παρουσίας του οποίου εγείρονται  εντάσεις από βουλευτές και παλαιά κομματικά στελέχη που διακρίνουν τη φθορά που  προκαλεί στο προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη η παρουσία του- δίκην .. (συν)αρχηγού. Η  Ντόρα δεν μιλάει γι’ αυτό, αλλά όλοι στη ΝΔ γνωρίζουν ότι αν ήταν στο χέρι της  πολιτικοί σαν τον Γεωργιάδη και τον Βορίδη δεν θα περνούσαν ποτέ την πόρτα της ΝΔ.

Ένα ευαίσθητο θέμα

Παρά την συγκρατημένη τον τελευταίο καιρό δημόσια παρουσία της, η  Μπακογιάννη  παραμένει το δημοφιλέστερο εν ενεργεία στέλεχος της ΝΔ.  Παρά τις ήττες της παραμένει πολιτικός με τα υψηλοτέρα προσόντα στο χώρο της και έχει  ευρύτερο πολιτικό εκτόπισμα ευρύτερο από τον αδελφό της , αλλά αυτό δεν θέλει να προβάλλεται -και όχι μόνο για λόγους  τακτ. Εκ παράλληλου διατηρεί καλές σχέσεις με όλες τις πτέρυγες της ΝΔ πλην Σαμαρά, Αβραμοπούλου και των  ακροδεξιών.

Κρίσιμη παράμετρος για την εσωκομματική ομαλότηταα είναι τα ήρεμα νερά στη σχέση της με το Καραμανλικό στρατόπεδο και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Υπήρξε αξιόπιστη υπουργός  Εξωτερικών του Καραμανλή, με τον οποίο διατηρεί πάντα ανοικτή γραμμή. Ο ίδιος, αν και δεν είχε ποτέ  φιλομητσοτακικά αισθήματα, λέει με ειλικρίνεια στους συνομιλητές του ότι συνεργάσθηκε έντιμα μαζί του σε κάθε μέτωπο- ακόμη και όταν η προσωπική της οπτική ήταν διαφορετική.

Στην Ευρώπη πάντως η παρουσία της  ως υπουργού Εξωτερικών της άφησε ερείσματα και φήμη ώστε να διατηρεί σχέσεις με παράγοντες και πέραν του Ευρωπαϊκού Λαϊκού  Κόμματος.

Όπως είναι λογικό η  ολική επαναφορά της Ντόρας δεν θα περάσει απαρατήρητη-εντός και εκτός ΝΔ.  Την ίδια στιγμή πάντως στα παρασκήνια της Αθήνας φημολογείται ότι θα μπορούσε ακόμη και να αποσυρθεί από την πολιτική αν επρόκειτο να πάρει τη θέση της ο γιος της Κώστας Μπακογιάννης  – κάτι που μάλλον θα συνέβαινε αν δεν την ειχε κόψει  άκομψα ο Σαμαράς από την Κομισιόν.

Αυτό είναι “ένα ευαίσθητο θέμα” κατά τους συνεργάτες της. Η ίδια  αποφεύγει να το συζητήσει και   δέχεται ότι “υπάρχει θέμα”  όταν βρίσκονται τρεις από την Ίδια οικογένεια με ρόλους στην πολιτική. Ωστόσο το “αγκάθι” μπορεί να παρακαμφθεί αν ο νεαρός περιφερειάρχης  δεν εμφανιστεί στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά παραμείνει στην αυτοδιοίκηση ως  υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων.

Για πολλούς αυτό είναι ένα θέμα που μπορεί να θέσει εκ νέου σε δοκιμασία τις σχέσεις της Ντόρας με τον αδελφό της – που εμφανίζεται <κατά του νεποτισμού>- αλλά μπορεί και να είναι και το στοιχείο πλήρους συμπόρευσης τους. Σε κάθε  περίπτωση η μετακίνηση του Μπακογιάννη δεν έχει μπει ακόμη στο τραπέζι, αλλά μένει ανοικτή .

Η -εκ των πραγμάτων- ανάδειξη της Ντόρας στην κορυφή του αντιπολιτευτικού σχηματισμού της ΝΔ θα επηρεάσει  και τον συνολικό πολιτικό σχεδιασμό του κόμματος. Άλλωστε η ΝΔ είναι πλέον υποχρεωμένη να αναδιατυπώσει τη ρητορική της μετά την αξιολόγηση που απομακρύνει το ενδεχόμενο προώρων εκλογών.

Πολλοί εκτιμούν ότι η παρουσία της Ντόρας στην πρώτη γραμμή θα ωθήσει τον Κυριάκο σε ανάληψη πρωτοβουλιών για τη λειτουργία του κόμματος με βάση τις ιδρυτικές προδιαγραφές του και αυτό θα δράσει κατευναστικά στο εσωτερικό. Θα εξευμενίσει  την Καραμανλική πτέρυγα και θα πάει πίσω τις επιδιώξεις  του Σαμαρά, αλλά και τους  εικαζόμενους υπολογισμούς  του Γεωργιάδη.

Κατά τη γενική πεποίθηση, εφόσον το “θέμα της Ντόρας” εξελιχθεί κατά τρόπο που θα κλείνει  κάθε εκκρεμότητα με τον Κυριάκο  και αν η ίδια μετατρέψει τη δράση της σε λοκομοτίβα της ΝΔ , το πιο ορατό αποτέλεσμα θα είναι να  διορθώσει την πορεία της η αξιωματική αντιπολίτευση και  να απομακρυνθούν οι αβεβαιότητες που υποβόσκουν στο εσωτερικό της.

Δεν είναι και λίγο για ένα κόμμα που εμφανίζεται να κυριαρχεί στις δημοσκοπήσεις -κυρίως λόγω  της λαϊκής  δυσφορίας από την κυβερνητική πολιτική- αλλά  όσοι συζητούν με τα μεγαλοστελέχη της διαπιστώνουν ότι “τρέμει το φυλλοκάρδι” τους.