Ξενοφών Κοντιάδης: ‘H ΑΔΑΕ υποχρεούται να ενημερώσει τον Νίκο Ανδρουλάκη”

“H ΑΔΑΕ υποχρεούται να ενημερώσει τον Νίκο Ανδρουλάκη, όμως το ζήτημα είναι ΑΝ ΕΧΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΗΣ τα στοιχεία του φακέλου” αναφέρει σε ανάρτησή του ο καθηγητής Ξενοφών Κοντιάδης.

«Σε κρίσιμη φάση μπαίνει μετά τις χτεσινές εξελίξεις το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Το 2021, όταν θεσπίστηκε η νομοθετική ρύθμιση που στερούσε από τους παρακολουθούμενους το δικαίωμα να ενημερωθούν από την ΑΔΑΕ, είχα γράψει ένα σύντομο σχόλιο στο Syntagma Watch (που είχα αναρτήσει και εδώ) ότι η ρύθμιση είναι αντισυνταγματική. Αυτό έκρινε χτες, τρία χρόνια αργότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ. Βέβαια το 2021 το θέμα είχε περάσει στα ψιλά, επειδή δεν είχε ακόμη συμβεί το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Σήμερα το κρίσιμο ερώτημα είναι πώς θα εφαρμοστεί η δικαστική απόφαση.

»Η απάντησή μου είναι ότι η ΑΔΑΕ υποχρεούται να ενημερώσει τον Νίκο Ανδρουλάκη, όμως το ζήτημα είναι ΑΝ ΕΧΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΗΣ τα στοιχεία του φακέλου. Ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος ασφαλώς θα κάνει πάλι στο ακέραιο το καθήκον του, όμως αν η ΕΥΠ είτε αρνηθεί να δώσει τον φάκελο είτε επικαλεστεί απώλεια ή καταστροφή του τι περιθώρια αντίδρασης έχει, λαμβανομένης υπόψη και της φιλοκυβερνητικής πλέον πλειοψηφίας των μελών της ΑΔΑΕ, με τη γνωστή, παράνομη διαδικασία ορισμού τους;

»Η μόνη απάντηση που έχω ως προς αυτό είναι ότι θα πρέπει να αντιδράσει η κοινωνία απέναντι σε μία πιθανή, εξόφθαλμη αγνόηση της απόφασης του ανωτάτου δικαστηρίου, καθώς και να υπάρξει νέα προσφυγή στη δικαιοσύνη και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Ωστόσο φοβάμαι ότι τελικά δεν θα μάθουμε ποτέ τον λόγο που παρακολουθούνταν ο Ανδρουλάκης, παρότι στην πραγματικότητα τον γνωρίζουμε όλοι: Παρακολουθούνταν χωρίς νόμιμο λόγο, επειδή είναι πολιτικός αντίπαλος.

»Όλα αυτά βέβαια είναι αδιανόητα, ασύλληπτα σε κανονικές δημοκρατίες…»