Οι εκλογές στη Βαυαρία και οι νέοι κίνδυνοι για την Α. Μέρκελ

Του Leonid Bershidsky (*)

Οι εκλογές στη Βαυαρία, στις οποίες το CSU έχασε την πλειοψηφία, έδειξαν ότι δεν ισχύει πλέον το «business as usual» στη γερμανική πολιτική σκηνή και ότι η αλλαγή δεν έχει να κάνει με το ζήτημα της μετανάστευσης. Το αποτέλεσμα δίνει μια σημαντική ευκαιρία στην Α. Μέρκελ, που πρέπει να παλέψει για να ολοκληρώσει τη θητεία της, αλλά επίσης δημιουργεί νέους κινδύνους για την καγκελάριο, εκτιμά ο αρθρογράφος του Bloomberg, Leonid Bershidsky. Στη συνέχεια το άρθρο αναφέρεται στην τακτική που ακολούθησε το CSU υιοθετώντας μια αντιμεταναστευτική πολιτική και δημιουργώντας προβλήματα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Οι χθεσινές εκλογές απέδειξαν ότι η τακτική του Ζεεχόφερ, ηγέτη του CSU, ήταν λανθασμένη. «Δεν πολεμάς τον λαϊκισμό με λαϊκισμό», ανέφερε η Serap Guler, στέλεχος του CDU. Το μήνυμα των συντηρητικών Βαυαρών ψηφοφόρων ήταν σαφές: Πολλοί προτιμούν να ψηφίσουν τους Πράσινους και όχι ένα αντιμεταναστευτικό κόμμα, και άλλοι θέλουν από τους πολιτικούς να επικεντρώνονται σε τοπικά θέματα.

Μια μετριοπαθής στάση στο ζήτημα της μετανάστευσης και περισσότερη προσοχή στις τοπικές υποθέσεις και το περιβάλλον πιθανώς θα έδιναν στο CSU ένα ισχυρότερο αποτέλεσμα, χωρίς υπονόμευση του κυβερνητικού συνασπισμού, σημειώνει ο συντάκτης. Ο Ζεεχόφερ βγαίνει αποδυναμωμένος από το αποτέλεσμα των εκλογών, ενώ η Mερκελ πρέπει να ικανοποιήθηκε σιωπηλά. Η άποψη να πολεμήσεις το AfD μοιάζοντας περισσότερο σ’ αυτό, καταρρίφτηκε.

Η στάση συμπόνιας των Πρασίνων έναντι των μεταναστών ήταν περισσότερο σύμφωνη με τις αρχές των ψηφοφόρων του CSU – και με τη στάση της βαυαρικής καθολικής εκκλησίας για το ζήτημα- από τις προσπάθειες του Seehofer να διώξει τους αιτούντες άσυλο από τη Γερμανία. Η στρατηγική προσήλωσης στο κέντρο της Mέρκελ φαίνεται τώρα πιο έξυπνη. Αυτό θα την βοηθήσει να παραμείνει καγκελάριος έως τη λήξη της κοινοβουλευτικής περιόδου.

Η πίεση που θα της ασκηθεί για να μετατοπιστεί δεξιότερα ίσως θα είναι μικρότερη, ιδιαίτερα αν οι Πράσινοι έχουν καλά αποτελέσματα στις εκλογές που θα διενεργηθούν στο κρατίδιο της Έσσης στις 28/10. Ωστόσο, την κατάσταση περιπλέκει το κακό αποτέλεσμα των Σοσιαλδημοκρατών. Τόσο η Mέρκελ όσο και το SPD θα μπορούσαν να επωφεληθούν προχωρώντας μπροστά και προσπαθώντας να κυβερνήσουν πιο ενεργά από όσο τους επέτρεψε η ηγεσία του CSU, το μεγαλύτερο διάστημα του 2018.

Υπάρχουν ζητήματα εκτός της μετανάστευσης στα οποία μπορούν να κερδίσουν. Το χθεσινό αποτέλεσμα καταδεικνύει ότι οι ψηφοφόροι κουράστηκαν από την αντιπαράθεση για τη μετανάστευση και ελπίζουν να τύχουν μεγαλύτερης προσοχής από την κυβέρνηση και τους πολιτικούς γενικά, καταλήγει το άρθρο.

(*) Ο Leonid Bershidsky είναι δημοσιογράφος του Bloomberg

ΑΠΕ ΜΠΕ