Οι -ραγδαίες- εξελίξεις στο κόμμα χωρίς όνομα, το ερωτηματολόγιο του Κασσελάκη και η ερώτηση που δεν περιέχει: “Εκτός από όνομα και λογότυπο, μήπως πρέπει να αλλάξουμε και πρόεδρο;”

Του Νίκου Λακόπουλου

«Θα αλλάξουν πάρα πολλά στον νέο ΣΥΡΙΖΑ που ξεκινάει με το συνέδριό μας, την επόμενη εβδομάδα» αναφέρει σε ανάρτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης που ζητά από τους φίλους και τα μέλη να συμπληρώσουν ένα σχετικό ερωτηματολόγιο για την αλλαγή λογότυπου και ονόματος και την ταυτότητα του κόμματος.

Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελείται από τους καλύτερους μιας κοινωνίας που θέλει ένα καλύτερο αύριο. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πλήρως ψηφιοποιημένος, με τη γνώση των τεχνοκρατών του και την ψυχή των αγωνιστών του. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ θα είναι συντεταγμένος και ομόψυχος“.

Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρει αν ανήκει στην Αριστερά ή την Κεντροαριστερά και ρωτά τα μέλη και τους φίλους του (!) σα να πρόκειται για ένα εμπορικό προϊόν που ζητά από τους αγοραστές να διαλέξουν ετικέτα.

«Πέντε ημέρες πριν το συνέδριο, επιλέγονται και τίθενται, εν είδει ερωτηματολογίου δημοσκόπησης, ζητήματα ταυτοτικά» παρατηρεί η Όλγα Γεροβασίλη και ζητά άμεσα την έκτακτη σύγκληση των καθοδηγητικών οργάνων του κόμματος, δηλαδή της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής.

Το ελάχιστο που υποχρεούμαι να πράξω μετά απ’ όλα αυτά, είναι να ζητήσω άμεσα την έκτακτη σύγκληση των καθοδηγητικών οργάνων του κόμματος, δηλαδή της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, πριν τη σύγκληση του Συνεδρίου. Πριν δηλαδή αυτό εξελιχθεί ντεφάκτο σε συνέδριο διάλυσης του κόμματος που ο Αλέξης Τσίπρας έφερε στη διακυβέρνηση του τόπου και το οποίο παρέδωσε στον διάδοχό του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

O Χρήστος Σπίρτζης σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ, αφού δηλώσει πως δεν θα απαντήσει στο ερωτηματολόγιο θέτει σοβαρά ζητήματα ηγεσίας μλώντας για οργανωτικό χάος και κατάρρευση του κόμματος:

“Όταν ο πρόεδρος ενός κόμματος δεν γνωρίζει ποιες είναι οι διαδικασίες που ο ίδιος εισηγήθηκε, κάτι δεν πάει καλά».δήλωσε: «Πολλά από αυτά είναι ληγμένα ζητήματα. Μάλλον δεν είναι ενημερωμένος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Το τι είδους κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λήξει στο προηγούμενο συνέδριο. Τα ταυτοτικά ζητήματα δεν λήγουν ανάλογα με το ποιος είναι πρόεδρος, αλλά στο συνέδριο».

Η απάντηση θα έρθει από την γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεοδώρα Τζάκρη με δήλωσή της στην Αυγή στην οποία λέει ότι “δεν απομένει άλλος χώρος για διαδικαστικές ενστάσεις ούτε χωράνε στην κρίσιμη στιγμή φιλοδοξίες αρχηγίσκων».

«Στην προσπάθεια της αναζωογόνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα διστάσουμε να καινοτομήσουμε, να καταρρίψουμε δόγματα, να αλλάξουμε οι ίδιοι, να ανατρέψουμε ιεραρχίες, να καταβάλουμε το κόστος, να σταθούμε αντάξιοι των περιστάσεων γιατί ποτέ δεν επαρκούσε στην ιστορία  η απλή εναλλαγή προσώπων».

Η ανοιχτή σύγκρουση καθώς το συνέδριο αρχίζει την Πέμπτη, αν και οι περισσότερες οργανώσεις του κόμματος δεν έχουν εκλέξει ακόμα συνέδρους δείχνει μια εικόνα διάλυσης καθώς στη τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αποχώρησαν στελέχη όπως ο κ. Φλαμπουράρης, ο κ. Τεμπονέρας, ο κ. Ραγκούσης, ο κ. Θεοχαρόπουλος κ.α.

Ορισμένες πληροφορίες μιλάνε για κείμενο από στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ στο ύφος της Όλγας Γεροβασίλη, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έχει ενημερώσει πως θα παραστεί στο συνέδριο, χωρίς να είναι γνωστό για τη στάση που θα τηρήσει.

Το ίδιο το συνέδριο είναι στον αέρα με τον Κασσελάκη θα βρίσκεται σε σύγκρουση με τον Παύλο Πολάκη και τον Νίκο Παππά -που ήταν οι βασικοί υποστηρικτές του. Το ερωτηματολόγιο του Κασσελάκη δεν περιλαμβάνει μια κρίσιμη ερώτηση:

“Θέλετε να πάμε στις εκλογές με τον Κασσελάκη ή με άλλο πρόεδρο;”