Ο ‘ Γιάνης’ και το καθάρισμα των τζαμιών

Του Γ. Λακόπουλου


.Κουίζ Νο1. Ξέρει ο Γιάννης (η ορθογραφία δεν είναι θέμα επιλογής) Βαρουφάκης ότι προ καιρού ορίσθηκε υπουργός Οικονομικών στη χώρα που θεωρούσε εξ ορισμού χρεοκοπημένη; Μεταξύ μας ως τώρα δεν έδειξε να τον πολυαπασχολεί. Συνέχισε να παρίσταται στις υπουργικές ευρωσυνεδριάσεις περισσότερο ως αιρετικός πανεπιστημιακός και ως εκρηκτικός αρθρογράφος , που κρύβει μέσα του έναν καταπιεσμένο ροκ σταρ. Αν οι άλλοι δεν το πρόσεξαν πρόβλημα τους: το μόνο για το οποίο δεν μπορούν να τον κατηγορήσουν είναι τους εμφανίσθηκε με υπουργικό κουστούμι.
Κουίζ Νο2. Το ξέρει ο Γιάννης Βαρουφάκης ότι εξ αρχής σ’ αυτή την κυβέρνηση μπήκε ως αναλώσιμος; Λέγεται ο Αλέξης Τσίπρας έψαχνε κάποιον να κάνει τη δύσκολη δουλειά και μετά να τον αποσύρει χωρίς να κλάψει κανένας για την απουσία του- και κυρίως χωρίς εσωκομματικούς κραδασμούς. Άρα κάποιον που να μην είναι ΣΥΡΙΖΑ. Το βασικό κριτήριο στη αόρατη οντισιόν που έκανε σε πέντε έξι πρόσωπα , ήταν να <έχει γνωριμίες έξω>. Ο Βαρουφάκης τον έπεισε λόγω της ευκολίας με την οποία του έκλεισε ομιλία στο πανεπιστήμιο του Τέξας, όπου διδάσκει. Όταν εντός του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στα πέριξ, άκουσαν ποιος θα είναι ο υπουργός Οικονομικών σταυροκοπηθήκαν – αλλά ήταν αργά. Μετά άρχισαν να σταυροκοπιούνται οι υπόλοιποι.
Κουίζ Νο 3. Το ξέρει o Γιάννης Βαρουφάκης ότι η ώρα για την ανάλωσή του πλησιάζει- κάπως πρόωρα είναι αλήθεια; Αν δεν έχει πάρει ήδη την άγουσα προς τα αποδυτήρια είναι γιατί είχε τη φώτιση να εκτεθεί ως υποψήφιος βουλευτής και θριαμβεύει μάλιστα. Άρα μια άκομψη απομάκρυνσή του μπορεί να μην στερήσει απλώς μια έδρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να προσθέσει μία στο …. Ποτάμι, όπου κατά γενική ομολογία ο <Γιάνης> θα κούμπωνε απόλυτα.
Όποιες απαντήσεις και αν έχει ο υπουργός Οικονομικών σ’ αυτά τα ερωτήματα δεν πρόκειται να αλλάξουν τη γενική πεποίθηση στο Μαξίμου ότι με τον Βαρουφάκη την <πάτησαν>. Έψαχναν κάποιον που να μπορεί να καλοπιάνει τους Ευρωπαίους και τους προέκυψε κάποιος που τους αγριεύει με το παραμικρό . Ήθελαν κάποιον να παίζει στα χέρια τα νούμερα της δημοσιονομικής προσαρμογής και τους βγήκε κάποιους που λέει στους άλλους υπουργούς Οικονομικών ότι <δεν έχουν σημασία τα νούμερα>- για να γίνει στο τέλος νούμερο ο ίδιος στα μάτια τους.
Κάπως έτσι ένας πολύ ενδιαφέρον άνθρωπος κατέστη αποδιοπομπαίος- εκτός αν απλώς αλλάξει χαρτοφυλάκιο όπως θα μπορούσε να ερμηνευθεί η <στοργή> με την οποία μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας γι αυτόν στην τελευταία του συνέντευξη. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός πάντως φαίνεται να πείσθηκε ότι με τον Βαρουφάκη η διαπραγμάτευση στην Ευρώπη δεν μπορεί να τελειώσει. Είναι ο άνθρωπος που έχει ένα πρόβλημα για κάθε λύση.
Παιδί από τζάκι, με αιγυπτιώτικη καταγωγή και πατέρα μακρονησιώτη, με καλές σπουδές και πολυκυκλοφορημένος δεν έκρυψε ποτέ τη στόφα της φίρμας και τη διάθεση επίδειξης που τον χαρακτηρίζει. Με την πολιτική έμπλεξε περισσότερο για χόμπι. Του έκανε ιδιαίτερα μαθήματα ο μακαρίτης Πέτρος Μόραλης και έτσι δικτυώθηκε με τους Παπανδρέου: ο Ανδρέας του έδινε συστατικές επιστολές για τα πανεπιστήμια και οι γιοί του τον θεωρούν φίλο και κατά καιρούς συνεργάτη. Μετά από ένα εντυπωσιακό σλάλομ σε διάφορα πανεπιστήμια του πλανήτη κατέληξε στην Αθήνα και έτσι όλοι έμαθαν τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα : Πολιτική Οικονομία, η Θεωρία Παιγνίων, Πειραματική Οικονομική, η Πολιτική Φιλοσοφία. Θα ήταν καλύτερα να είχε σχέση με κάτι άλλο από την ώρα που έγινε υπουργός.
Μετά την αρθρογραφία βρέθηκε στην πλατεία με τους Αγανακτισμένους και από αφεντικό στο κτίριο απέναντι από τη Βουλή. Αλλά μετά από ένα τρίμηνο διεθνούς δόξας ο Γιάννης Βαρουφάκης τα μετράει και δεν του βγαίνουν. Όταν στη Ρίγα κατέληξε < όλοι αντάμα κι ο ψωριάρης χώρια> όλοι διαπίστωσαν ότι ο κύκλος του έκλεισε έτσι όπως άνοιξε: χωρίς κανείς να καταλάβει γιατί. Η απομάκρυνσή του από το υπουργείο Οικονομικών θα θεωρηθεί τεκμήριο ωριμότητας του Τσίπρα. Η αλήθεια πάντως είναι ότι δεν επιδίωξε να μπει στην κυβέρνηση – τον έβαλαν. Και ίσως το βασικό πρόβλημα του ως υπουργός είναι ότι παραβίαζε διαρκώς τον <Νόμο του καθαρίσματος τζαμιών: το πρόβλημα είναι από την άλλη πλευρά>.