Ο Ιάσων Φωτήλας και η αγωνία του για το μέλλον της Χώρας

Του Νίκου Γαλάτη

Τελικά, όταν είσαι ταλέντο σ΄αυτή τη χώρα δεν χάνεσαι. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός αφότου ο Σταύρος Θεοδωράκης, παράτησε την τηλεόραση, φόρεσε γαλότσες και φωτογραφήθηκε δίπλα σε αγελάδες ανακοινώνοντας το τέλος του παλιού πολιτικού συστήματος με πρωτοποριακές προτάσεις. Όπως το πανεπιστήμιο της Ελιάς -ίσως αργότερα και της Πατάτας- και τον συμβολισμό της φωτογράφισης δίπλα
στις αγελάδες. Να γίνουμε κτηνοτρόφοι -για την ανάπτυξη της χώρας.

Ένας δικηγόρος από την Πάτρα, γιος βουλευτή έπαιζε στην θεατρική ομάδα «Υποκριτές» και μάλιστα κέρδισε το 1ο βραβείο για τον ανδρικό ρόλο για την παράσταση «Δυόμισι φόνοι και ένα μπουλντόγκ». Το κίνημα Θεοδωράκη πέτυχε και ο δικηγόρος ήταν ένας από τους υποστηρικτές του. Ως υποψήφιος εξελέγη, ίσως χάρη σε ένα σποτ που έδειχνε την «πόρτα-πόρτα» καμπάνια του.

Ο Πολίτης, ένας από τους πιο γνωστούς καρναβαλιστές της Πάτρας -δούλευε παλιά στο λογιστήριο της «Πελοποννήσου»- στο σποτ λέει πως “ο Σαμαράς είναι καλύτερος από τον Τσίπρα, αλλά θα ψηφίσει τον Τσίπρα για να κάνει τα ίδια σε πιο λάιτ». Τελικά όμως όταν ο υποψήφιος εξαφανίζεται από την οθόνη και ο Πολίτης κλείνει την πόρτα του διαμερίσματος μια φωνή ακούγεται να λέει .“Μου είπε, μάλλον, να ψηφίσω Ποτάμι…».

Ο Φωτήλας -που δεν μιλάει στο σποτ δείχνει  το όνομα του γραμμένο σε μια καρτέλα, χαμογελώντας -όπως είχε κάνειorbntiukbv54f73a437b9e0 κι ο Τσίπρας- όταν κατέβηκε άγνωστος ως υποψήφιος δήμαρχος της Αθήνας και σάρωσε. Εξελέγη άνετα και βρέθηκε στη Βουλή ώσπου ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ενημέρωσε τον πρόεδρο της Βουλής, ότι “ο βουλευτής Αχαΐας Ιάσων Φωτήλας, τίθεται από εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος”.

Ο βουλευτής του Ποταμιού στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook  έγραψε πως το Ποτάμι «δεν μπορεί πια μόνο του και πως πρέπει να συνεργαστεί με τη ΝΔ». Αλλά αφού δεν μπορούσε το Ποτάμι αποφάσισε να συνεργασθεί μόνος του.

“Σε καμία δε περίπτωση, η λάσπη δεν πρόκειται να με σταματήσει από το να εκφράζω τις απόψεις και την αγωνία μου για την πορεία της χώρας και του κινήματός μας. Θέλω να κάνω σαφές και ξεκάθαρο ότι δεν έχω υποστεί καμία πίεση, δεν έχω δεχτεί καμία πρόταση, καμία υπόσχεση για κανένα αντάλλαγμα από κανέναν. Προφανώς δε, ούτε και από την Ν.Δ».

Η αγωνία του για τον χώρα τον οδήγησε στη Νέα Δημοκρατία κι από κει στη θέση της σκιώδους υπουργού σε μελλοντική κυβέρνηση Μητσοτάκη Κατερίνας Παπακώστα που φαγώθηκε από τον αντιπρόεδρο του κόμματος Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο εχθρός για μένα δεν είναι το Ποτάμι. Ήταν και είναι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Να διώξουμε αυτή τη σπείρα που λυμαίνεται τον τόπο» είχε πει.

Η σπείρα είναι η εκλεγμένη κυβέρνηση κι αυτός που θα την διώξει είναι κάποιος που αρπάζει την ευκαιρία να κατέβει με ένα κόμμα και το ξεπουλά για μια θέση σε μεγαλύτερο κόμμα- που θα τον κάνει ίσως ακόμα και υπουργό. Το παλιό σύστημα έχει ήδη ηττηθεί. Και κανένας με ταλέντο δεν χάνεται σ΄αυτή τη χώρα.

Το πρόβλημα είναι ποιος φταίει; Φταίει ο Θεοδωράκης, φταίει ο Μητσοτάκης -ο γιος του …Αποστάτη -εξοικειωμένος μ΄αυτά ή μήπως φταίει ο λαός, αν τον ξαναψηφίσει; Μια μικρή λεπτομέρεια είναι πως ο ερασιτέχνης ηθοποιός που έγινε βουλευτής του κόμματος που οι βουλευτές του δεν ήταν …επαγγελματίες υπήρξε  μάνατζερ και υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων γνωστής αλυσίδας ξενοδοχείων και εμπορικός αντιπρόσωπος και προμηθευτής ενδυμάτων σε καταστήματα της νοτιοδυτικής Ελλάδας- ήξερε δηλαδή καλά την πιάτσα.

Μια άλλη λεπτομέρεια είναι πως το 1992 ήταν μέλος της τοπικής οργάνωσης ΠΑΣΟΚ Ρώμης, τον πονούσε με ….κάθε κόμμα τον Τόπο!  Ύστερα έγινε μέλος ΔΣ του Καρναβαλικού Κομιτάτου Πάτρας. Ώσπου μπήκε στο κοινοβούλιο, έκανε μια καλή μεταγραφή κι όταν έφτασε η ώρα πήρε την θέση της σκιώδους υπουργού αποδεικνύοντας με όλα αυτά πως αν προσπαθήσεις πολύ θα πετύχεις σ΄αυτή τη χώρα. Ειδικά αν ο βασικός στόχος σου είναι το “παλιό σύστημα” και η ηθική του, έχεις ονομάσει την θεατρική σου ομάδα “Υποκριτές” και ξέρεις πως οργανώνεται το καρναβάλι.

Καημένε Σταύρο!