Ο Κυριάκος κάνει πόλεμο

Του Γ. Λακόπουλου

Είναι η μέθοδος Γ. Παπανδρέου- ολόφτυστος είναι τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Χρησιμοποίησε τον Κ. Σημίτη για να πάρει το ΠΑΣΟΚ  χωρίς να χρειαστεί να αναμετρηθεί με κανέναν και χωρίς πολιτική πρόταση. Πρώτα βοήθησε τον εχθρό του πατέρα του να γίνει πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με αντάλλαγμα το υπουργείο Εξωτερικών -που δεν θα του έδινε ποτέ άλλος πρωθυπουργός-  και ακολούθως τη… μεταβίβαση του  ΠΑΣΟΚ σε μια μεταξύ τους συνάντηση σε ένα διαμέρισμα στην οδό Αναγνωστοπούλου. Έτσι είναι οι καλές συμφωνίες…

Μετά όμως ήθελε να τον ξεφορτωθεί και βρήκε αφορμή μια θεωρητική συζήτηση για την κύρωση των ευρωπαϊκών συνθηκών και τον πέταξε εξευτελιστικά έξω από το Κοινοβουλευτική Ομάδα και το ψηφοδέλτιο. Πράξη εγκληματική για τον εγχώριο κοινοβουλευτισμό , καθώς, όσα και αν καταλογίσει κανείς στον Σημίτη, η παρουσία του στη Βουλή ήταν χρήσιμη για την πολιτική.

Ο Κυριάκος το ξεπατικώνει ολόκληρο, όπως και τόσα άλλα. Πρώτα συνέπραξε με τον εχθρό της οικογένειας του -που ανέτρεψε την κυβέρνηση του πατέρα του- με αντάλλαγμα ένα υπουργείο. Μετά αξιοποίησε τη βοήθεια του για να γίνει αρχηγός της ΝΔ. Αρχής γενομένης από την ανατίναξη, από το σύστημα Σαμαρά, της εκλογικής διαδικασίας που θα αναδείκνυε πρόεδρο τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Τώρα θέλει να ξεφορτωθεί τον ίδιο το Σαμαρά γιατί δεν αντέχει άλλο το καπέλωμα και το διασυρμό. Ενδεχομένως δεν αντέχει ούτε να ακολουθεί τον σαμαρικό τυχοδιωκτισμό στο Σκοπιανό, ούτε να μετατρέψει τη ΝΔ σε μηχανισμό υπεράσπισης του πρώην πρωθυπουργού -και του Άδωνι- στην υπόθεση της Novartis. Άλλωστε και ο Σαμαράς δεν κρύβει ότι απλώς τον χρησιμοποιεί.

Αλά Παπανδρέου, όμως, δεν αντέχει μία απευθείας σύγκρουση με το Μεσσήνιο πολιτικό, που έχει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα περισσότερους υποστηρικτές από τον Κυριάκο, αφού επί των ημερών του διαμορφώθηκε. Γι’ αυτό προσπαθεί να τον πακετάρει σε μια ιδέα, ανάλογη με αυτή που προέβαλε για να ξηλώσει τη Ντόρα, λόγω των ενδοοικογενειακών διαφορών τους.

Στην περίπτωση της αδελφής του ήταν η αντιμετώπιση της “οικογενειοκρατίας. Με τον Σαμαρά θα προβληθεί η ανάγκη για ανανέωση. Για να μην τον βρει μπροστά του όμως το κάνει χειρότερο: βάζει στο σχέδιο και τους άλλους πρώην προέδρους της ΝΔ. Ήτοι τον Καραμανλή και τον Μεϊμαράκη.

Δεν ξέρουμε αν στον δεύτερο το ανακοίνωσε στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν. Η ιδέα της αποστρατείας του όμως διέρρευσε ως διερευνητική κίνηση, καθώς θεωρεί ότι ο αντίπαλός του το 2016 είναι ο αδύναμος κρίκος. Πρώτα αυτόν και μετά τους άλλους. Δεν τους θέλει στην επόμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ο θόρυβος που ακολούθησε τον έκανε να πάει ένα βήμα πίσω -πολύ μικρό όμως.  Η διάψευση για το ξήλωμα του Μεϊμαράκη έγινε από “κύκλους” της ΝΔ, όχι από τον ίδιο τον πρόεδρό της, όπως επισήμανε ο Βαγγέλης Αντώναρος.

Και σ’ αυτό το έκανε λάθος. Οι άλλοι δυο πήραν το μήνυμα: ο Κυριάκος ξεκινάει πόλεμο -όπως του προτείνουν οι επικοινωνιολόγοι του για πάρει τα πάνω του.  Και  στην Πειραιώς, όπως θα έλεγε ο Κολοκοτρώνης: “Να δούμε ποιος θα απομείνει για ακούει των γυναικών τα μοιρολόγια”.