Ο Μητσοτάκης πέφτει σε αντιφάσεις: αν “κανένας πρωθυπουργός δεν έχει το δικαίωμα να γνωρίζει ποιον ακούει η ΕΥΠ”, γιατί απομακρύνθηκε ο διοικητής που δεν τον ενημέρωσε;

Του Νίκου Λακόπουλου

Ιστορικά δεν πρέπει να υπάρχει πρωθυπουργός που να υπέστη τέτοια δοκιμασία με τόσους χαρακτηρισμούς -όπου το ναρκισσιστής και βλάκας είναι οι πιο ήπιοι- στη Βουλή, αλλά να παρέμεινε στη θέση του -προκαλώντας μάλιστα την αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.

“Φτιάξατε καθεστώς νεποτισμού, εκφυλισμού, σήψης και παρακμής που όμοιο του δεν έχει ξαναδεί η μεταπολιτευτική Ελλάδα. Δεν είναι μόνο οι παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και πολιτικών σας αντιπάλων. Είναι ένα πλέγμα ενεργειών που επιβεβαιώνει τη καθεστωτική σας αντίληψη και την πρωτοφανή σας αλαζονεία» θα πει κόσμια ο Αλέξης Τσίπρας.

Αλλά σύντομα θα αναφερθεί στους ισχυρισμούς Μητσοτάκη «ότι δεν γνώριζε» λέγοντας «να σας αναγνωρίσουμε μειωμένη δυνατότητα αντίληψης. Αυτό επικαλείστε. Ότι είστε τόσο ανεπαρκής που ο πιο στενός σας συνεργάτης και ο πιο στενός σας συγγενής λειτουργούσαν εν αγνοία σας. Ότι τελικά δεν κυβερνούσατε εσείς. Ότι πρωθυπουργός ήταν ο ανιψιός σας, αυτό μας λέτε».

Από όλα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας αυτό που ΄έχει σημασία πως “οι υποκλοπές τηλεφώνων κατά παράβαση του Συντάγματος δεν είναι απλά πολιτικό σφάλμα, είναι πρωτίστως αξιόποινη πράξη”.

Το κατηγορητήριο του Αλέξη Τσίπρα

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως κατηγορούμενο και δεν δίστασε να πει: “Δεν καταλαβαίνετε ότι η μη απάντησή σας δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τη θέση σας;”

Με το που αναλάβατε στο όνομα του επιτελικού κράτους πήρατε υπό τον έλεγχό σας ΕΥΠ, ΕΡΤ και γραμματεία Ενημέρωσης. Αλλάξατε το νόμο στην ΕΥΠ για να βάλετε τον εκλεκτό σας και στην ΕΡΤ τον διευθυντή του γραφείου τύπου σας.

Μοιράσατε αφειδώς δημόσιο χρήμα για να ελέγξετε την ενημέρωση. Δεν σας έφταναν τα δώρα στους ιδιοκτήτες μεγάλων καναλιών, προχωρήσατε και στη λίστα Πέτσα και άλλες λίστες ντροπής που δεν μπορούν να σταθούν σε καμία φιλελεύθερη ευρωπαϊκή δημοκρατία.

Μοιράσατε δημόσιο χρήμα σε εφημερίδες και σάιτς με μόνο κριτήριο την ευνοϊκή για την κυβέρνηση γραμμή ενημέρωσης. Και εξαπολύσατε πογκρόμ σε όσους δημοσιογράφους δεν πειθάρχησαν”.

Ορμήσατε σαν τις ακρίδες στο δημόσιο χρήμα. Σε ενάμισι χρόνο με πρόσχημα την πανδημία δαπανήσατε 7,5 δις. Σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς. Ακόμα και σε εταιρίες που συστάθηκαν λίγο πριν την ανάληψη του έργου”.

Η απουσία Καραμανλή, Δένδια και Σαμαρά

Παρότι τα έδρανα της Βουλής ήταν γεμάτα και καταχειροκροτήθηκε όταν προκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα πολλοί πρόσεξαν ότι έλειπαν από τη Βουλή ο Νίκος Δένδιας -που βρίσκεται στην Κροατία, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής.

“Τα δημόσια πρόσωπα δεν πρέπει να διαχωρίζονται με ασπίδα την ιδιότητά τους και να είναι στο απυρόβλητο. Αν πιστεύετε την άποψη του κ. Βενιζέλου ότι επί της αρχής κανείς πολιτικός δεν πρέπει να παρακολουθείται να το πείτε. Αλλά να σκεφτούμε πρώτα πώς εξαρθρώθηκε η Χρυσή Αυγή» είπε ο Πρωθυπουργός, αλλά ακαριαία έγινε γνωστό πως η ΕΥΠ δεν παρακολουθούσε τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούσε τον Βαρουφάκη, την Νάντια Βαλαβάνη και τον Γιάννη Πανούση προσπάθησε να πει, αλλά τον διέψευσαν πριν τελειώσει την ομιλία του και οι τρεις.

“Δεν γνωρίζω ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απάντησε στα ερωτήματα γιατί η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Ανδρουλάκη και τον Κουκάκη, ούτε γιατί δεν ελέγχεται η εταιρεία που εμπορεύεται το Predator κι απέφυγε οτιδήποτε αφορά τον ανηψιό του και πρώην γενικό γραμματέα του Πρωθυπουργού και γιατί τε΄λικά αποπέμφθηκε.

Αναφέρθηκε στον πρώην διοικητή της ΕΥΠ που απομακρύνθηκε επειδή δεν ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό -όπως είπε, αλλά στην δευτερολογία του τάκανε χειρότερα αφού είπε πως κανείς πρωθυπουργός δεν ενημερώνεται!

“Κανένας πρωθυπουργός δεν έχει τη δυνατότητα και το δικαίωμα να γνωρίζει ποιον ακούει η ΕΥΠ. Εγώ δεν γνωρίζω ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ. Ο πρωθυπουργός είναι αποδέκτης πληροφοριών οι οποίες είναι διαβαθμισμένες. Εσείς ξέρατε ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ, το γνωρίζατε; Αν ναι να το πείτε ανοιχτά» είπε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μοιάζει με πρόβα για το ενδεχόμενο να βρεθεί στο μέλλον μπροστά σε κάποιο Ειδικό Δικαστήριο -αφού δεν γνώριζε κάτι που ήταν νόμιμο, αλλά δεν θα επέτρεπε.

Αλλά τότε γιατί απομακρύνθηκε ο Κοντολέων -επειδή δεν ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό- που όμως δεν ήταν απαραίτητο να ενημερώσει;

O Kυριάκος Μητσοτάκης που δεν σκοπεύει να παραιτηθεί ή να πάει σε εκλογές θα έχει μάλλον αρκετό χρόνο να βάλει σε τάξη τις σκέψεις του και να αντιληφθεί τι λέει.

Αν κρίνουμε από το βλ΄΄εμμα και την ομιλία του Μιχάλη Κατρίνη -και του Νίκου Ανδρουλάκη- είναι πολ΄ύ πιθανό να βρεθεί αργά ή γρήγορα στο ενδεχόμενο να τα πει όλα αυτά όχι στη Βουλή -που έχειο την πλειοψηφία, αλλά σε κάποιο δικαστήριο που δεν θα την έχει.