Ο πόλεμος αναβάλλεται ως τις επόμενες εκλογές: Ο Ερντογάν που “θάρθει νύχτα”, ο ψύχραιμος Μητσοτάκης και ένα θερμό επεισόδιο που θα οδηγήσει σε διάλογο

Του Νίκου Λακόπουλου

«Ο θεός με αξίωσε να ανοίξω την Αγία Σοφία, αν θέλει ο Θεός θα έρθουν κι άλλα τέτοια. Μετά τις απώλειες πριν από έναν αιώνα δίνουμε αγώνα για να ανυψωθούμε και πάλι. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη μας στη γεωγραφία της καρδιάς μας».

Ο Ταγίπ Ερντογάν με τέτοιες δηλώσεις σαν την χθεσινή βρίσκεται στα δελτία ειδήσεων των ελληνικών καναλιών κάθε μέρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την Σύνοδο Κορυφής στην Πράγα λίγο μετά την δήλωση ότι “θα έρθουν κάποιο βράδυ’ βλέπει το ποτ΄ήρι μισογεμάτο και την δήλωση “αμφίσημη”:

«Θα πάρω την καλή ερμηνεία και θα πω ότι όχι, δεν ήταν απειλή κατά της Ελλάδας. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μπορούμε να συνεχίσουμε σε αυτό το κλίμα. Θα συγκρατήσω αυτό που είπε ότι η Τουρκία δεν έχει καμία βλέψη για την εθνική κυριαρχία καμιάς άλλης χώρας”.

Ο Πρωθυπουργός ελπίζει “να σταματήσει επιτέλους αυτή η απαράδεκτη ρητορική αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας όσον αφορά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου» και δεν πρόκειται να διεκδικήσει ισχυρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας ΄όπως ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση.

Η ένταση με τον Μητσοτάκη δεν εμπόδισε τον Ερντογάν να έχει χειραψία και συνομιλία με τον Νίκο Αναστασιάδη την ώρα που ο πρώτος σχεδόν ικετευτικά εξέφρασε την προσδοκία «αυτή η ανταλλαγή απόψεων μπορεί να λειτουργήσει εκτονωτικά και να έρθει αποκλιμάκωση για να μπορέσουμε να συζητήσουμε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Προφανώς αυτή η συζήτηση δεν περιλαμβάνει του τουρκολυβικό μνημόνιο, τα δώδεκα μίλα και προσπερνά την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κύπρο. Στην πράξη αποδέχεται το αμφισβητούμενο μνημόνιο συνεργασίας σύμφωνα με το οποίο, τουρκικές εταιρείες θα μπορούν να κάνουν έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ξηρά και την ΑΟΖ της Λιβύης.

Μια τέτοια συζήτηση αφορά βέβαια και την συμφωνία με την Αίγυπτο η οποία ακουμπά το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αλλά αφήνει απέξω ένα κομμάτι μεταξύ 27ου και 28ου μεσημβρινού που διεκδικεί η Τουρκία.

Το αναμενόμενο και ελεγχόμενο “θερμό επεισόδιο”

Ο εφιάλτης της κυβέρνησης είναι η πιθανή την αποστολή του Ορούτς Ρέις ή άλλου ερευνητικού σκάφους νότια της Κρήτης όπου θα αναγκαστεί να στείλει πολεμικά πλοία.

Θα είναι η στιγμή που θα σπεύσουν επί τόπου οι ΗΠΑ με μια πρόταση διαλόγου που έχει αποδεχθεί ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης: η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη παραιτηθεί από δικαιώματα και οι “κόκκινες γραμμές” της είναι κοντά στα έξι μίλια από την εποχή που ΄άφησε το Όρουτς Ρέις να τα πλησιάσει.

Οι ΗΠΑ έχουν διαμηνύσει στη Λιβύη να μην εξετάζει νέες συμφωνίες που “βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους ή του επιβάλλουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις”.

“Καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που κινδυνεύουν να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο» ήταν η πάγια συμβουλή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μια τέτοια ενέργεια είναι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα δώδεκα μίλια νότια της Κρήτης που το σχέδιο είναι έτοιμο, αλλά θα πρέπει να ενεργοποιηθεί σε ουδέτερο χρόνο όπως διαρρέουν κυβερνητικές πηγές.

Πόλεμος, ειρήνη και εκλογές

Τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Μητσοτάκης βρίσκονται μπροστά σε εκλογές και ότι λένε και κάνουν είναι για εσωτερική κατανάλωση. Μόνο που είναι ο Ερντογάν που ορίζει την ατζέντα και η Ελλάδα που διαρκώς υποχωρεί.

«Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι αν όντως τα πράγματα φτάσουν στα άκρα κάποιο βράδυ στο Αιγαίο, τότε θα εκτυλιχθεί το πιο σημαντικό μπρα ντε φερ στην Ουάσιγκτον” θα γράψει στην Καθημερινή ο Αλέξης Παπαχελάς.

Δεν θα κρατήσει πολύ, ενδεχομένως μόνο λίγες ώρες. Εκείνη τη στιγμή όμως θα έχει τεράστια σημασία τι θα εισηγηθούν όσοι θα καθίσουν γύρω από τον Μπάιντεν στο μακρύ τραπέζι του Situation Room στα υπόγεια του Λευκού Οίκου. Όπως ακριβώς συνέβη το 1964, το 1967, το 1974, το 1987, το 1996…»

Τελικά ένα θερμό επεισόδιο ή έστω να βρεθούν δυο στόλοι απέναντι είναι κάτι που εξυπηρετεί όλους. Ο Ερντογάν θα πει πως έδωσε ένα μάθημα στην Ελλάδα και ο Μητσοτάκης θα συσπειρώσει το εθνικό ακροατήριο ως απόστολος της ειρήνης.

Οι ΗΠΑ που κάνουν την παρουσία τους εμφανή με ένα αεροπλανοφόρο στην περιοχή θα παίξουν τον ρόλο τους σε μια εύφλεκτη περιοχ΄ή ως ο βασικός παίχτης και εγγυητής της ομαλότητας και της μοιρασιάς που εκκρεμεί.

Ο πόλεμος αναβάλλεται ως τις επόμενες εκλογές.