Ο πόλεμος των [κ]άστρων  

Toυ Γιάννη Πανούση

Η επικοινωνία ειδικά για τους πολιτικούς είναι μέρος των υποχρεώσεών τους απέναντι στους πολίτες

Γ. Λακόπουλος, Η σκηνοθεσία του δημοσίου προσώπου

 

Οι περισσότεροι πολιτικοί εκλαμβάνουν το φτιασιδωμένο πρόσωπό τους, όπως αντανακλάται στο ναρκισιστικό καθρέφτη [και στα χαρίσματά τους, που ανακαλύπτουν οι αυλοκόλακες], σαν νάναι πραγματικότητα. Άπαντες νομίζουν ότι λάμπουν κι εκπέμπουν φως. Η κατάσταση όμως δεν έχει έτσι.

Άλλοι πολιτικοί έχουν άστρο, άλλοι είναι διάττοντες αστέρες κι άλλοι είναι μικρά αστεράκια. Το ζήτημα όμως δεν είναι η μεταξύ τους διαμάχη για το ποιός λάμπει περισσότερο αλλά ποιό ρόλο παίζει ο καθείς στον πόλεμο των [κ]άστρων. Κι αυτό γιατί οι πολιτικοί ‘φωτοδότες’ δεν κινούνται μόνο στον ουρανό των ιδεών αλλά έχουν τις βάσεις τους στη συννεφιασμένη γη και ίσως στα σκοτεινά υπόγεια διαφόρων κάστρων εξουσίας.

Επειδή ούτε οι πολιτικοί είναι Θεοί,ούτε τα κόμματα διαθέτουν θεϊκές δυνάμεις, στην πραγματική ζωή [κι όχι στην επουράνια, όπου λαμπυρίζουν διάφορα ufo] τα φωτάκια αναβοσβήνουν, όπως στα παλιά φλιπεράκια, με βάση μηχανισμούς προβολής[και προβολέων].

Στον πόλεμο των [κ]άστρων το διακύβευμα δεν αφορά στα χρώματα των σημαιών ή στα πολιτικο-τηλεοπτικά πρόσημα,αλλά στο αν οι θιασάρχες και οι πρωταγωνιστές κινούνται εντός της δημοκρατικής κουλτούρας. Μερικοί ακτιβίζουν και τιτιβίζουν ισχυριζόμενοι ότι αυτό απαιτεί η σύγχρονη πολιτική. Αλλάζουν συνεχώς τις λέξεις ενώ γνωρίζουν καλά πως τα νοήματα/αισθήματα[ίσως και τα υποκρυπτόμενα συμφέροντα] παραμένουν τα ίδια. Δίνουν υποσχέσεις που εξαρχής ξέρουν ότι δεν μπορούν να κρατήσουν αλλά προτιμούν να χαρίσουν στη μάζα ένα φαντασιακό δέντρο Χριστουγέννων με αστεράκια και δώρα Μάγων.

Σπασμοί,αντιπερισπασμοί και αντικατοπρτισμοί του πολέμου των ΜΜΕ που τυφλώνουν αντί να φωτίζουν. Στα κάστρα  του χρήματος παίζεται η εξουσία κι όχι στα πολιτικά άστρα των φανταχτερών πολιτικών.

Στην Ελλάδα, σε αυτή τη φάση, δεν έχουμε ανάγκη από χρυσοποίκιλτα αστεράκια ή επιχρυσωμένες στοιχειωμένες ιδέες. Πρέπει να σπάσουμε όλους τους καθρέφτες οι οποίοι μας εμποδίζουν να δούμε, με διάθεση αυτογνωσίας, τί λάμπει πραγματικά και πόσο ψεύτικα είναι πολλές φορές τα χρυσωμένα προσωπεία των Μάγων.

ΥΓ.’’Η επικοινωνία του πολιτικού προσώπου δεν πρέπει να συγχέεται με την αυτοπροβολή’’

[Γ.Λακόπουλος]